Predstavitve

Mercedes nove dobe

Mercedes EQC: slovenska predstavitev

EQC naj bi za Mercedes predstavljal mejnik na področju oblike, zmogljivosti, športnosti, varnosti, uporabnosti in trajnostne mobilnosti.

Velik del naštetih lastnosti naj bi spadal prav med tiste, ki jih iščejo potencialni kupci tega modela. Za njih pri znamki med drugim pravijo, da imajo aktiven življenjski slog ter cenijo, da se njihov električni avtomobil jasno razlikuje od  klasično gnanih. Kljub temu, da so se verjetno veselili prihoda EQC na slovenski trg, pa so morali nanj kar nekaj časa čakati – model je bil namreč javnosti predstavljen že septembra 2018, a so ga pri znamki postopoma uvajali na različne trge.

Forma in funkcija

Mercedes EQC (13)Razlika je vidna že na prvi pogled, na oblikovanje zunanjosti so pri tem močno vplivali zakoni aerodinamike, zaradi katerih ima EQC serijsko nameščen sistem za usmerjanje zraka (dvodelna zračna zavesa za motorno masko in prednji odbijač), k boljši učinkovitosti pa pripomorejo še strešni usmerjevalnik zraka, oblika platišč, povsem zaprto ravno dno ter oblikovni dodatki na obeh odbijačih. Značilen videz sprednjega dela mu ob serijskih žarometih v tehniki Multibeam LED daje sredinska osvetljena linija v tehniki LED, podobno prepoznaven pa je s svetlobnim pasom tudi videz zadka.

Mercedes EQC (10)Notranjost zaznamuje armaturna plošča, odeta v poseben material z videzom usnja napa, ki na otip spominja na neopren in jo na obeh straneh zaključujejo okrasni elementi v rožnato zlati barvi. Pred voznikom proti sredini je serijsko nameščen element, ki združuje dva zaslona velikosti 10,25 palcev sistema MBUX, ki je za potrebe električnega avtomobila dopolnjen z novimi funkcionalnostmi, kot je na primer tovrstni vožnji prirejena navigacija. Slednja pri preračunu poti med drugim upošteva časovno optimizirane postanke za polnjenje, uporabniku pa na zastavljeno vprašanje o lokaciji polnilnic prikaže vse razpoložljive v bližini. Hkrati pa je avtomobilu z glasovnim ukazom med drugim mogoče tudi zapovedati, naj bo naslednje jutro napolnjen do sedme ure.

Zmogljiv pogon

Mercedes EQC (3)Osnovo pogonskega sklopa predstavljata dva elektromotorja na oseh, ki razvijeta 300 kW (408 KM) največje sistemske moči in 760 Nm navora. Ker sta individualno krmiljena, je možno popolno (0 – 100 % porazdelitve) prilagajanje pogona med obema osema trenutnim razmeram. Največja hitrost je omejena na 180 km/h. Visokonapetostna litij-ionska baterija s tekočinskim hlajenjem in gretjem ima 80 kWh neto uporabne kapacitete, pri čemer so celice so združene v dva modula s po 48 celicami in štiri module s po 72 celicami. Nameščena je v dnu vozila ter, na račun varnostnega oklepa, predstavlja strukturni element vozila. Njeno polnjenje lahko v najmanj optimalnem primeru poteka preko gospodinjske šuko vtičnice z izmeničnim tokom, kjer bi za dopolnitev stanja od 10-100 % potrebovali kar 40 ur. Polnjenje z izmeničnim tokom preko stenske polnilnice ali javnih polnilnic z močjo 11 kW za enak obseg polnjenja traja 7 ur in pol, medtem ko je za hitro polnjenje z enosmernim tokom z močjo do 110 kW od 10-80 % potrebno 40 minut. Polna baterija naj bi po normnem ciklu WLTP poskrbela za 374-417 km dosega.

Prednastavljene vozne profile Individual, Sport, Comfort in Eco dopolnjuje še Max Range, ki poskrbi za doseganje največjega dosega s pomočjo stopalke za plin s haptičnim odzivom. Kar se tiče vozne dinamike, velja dodati, da je EQC na zadnji premi opremljen s serijskim zračnim vzmetenjem prednje vzmetenje pa je enako kot v modelu GLC.

Cene za novi GLC se pričenjajo pri 73.197 evrih. Ker je najvišji znesek za pridobitev subvencije Eko sklada omejen na 65.000 evrov, nanjo ni treba računati.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Mercedes nove dobe"


1 leto 2 meseci nazaj

Zgleda kot kakšen poceni kitajec

wildbliw
1 leto 2 meseci nazaj

Imaš prav. Na prvi pogled izgleda kot en v celofan zavit kinderjajček. Pa če ga pogledamo od strani sploh še ne deluje tako slabo, je bočna ploskev kar zelo lepo oblikovana. V primerjavi s svojim bratom, oblikovno uničeno klasiko (klasa E) izgleda pravi space-shuttle. Žal pa na samo podvozje ni tako prepričljivo nasajen; izgleda, da ima prav težko zadnjico. Dispozicija zadnje preme je že kar malo preveč pod prtljažnimi vrati.
Z zadnje strani ima Freddi nekam otožen izgled, pa še prav nič premijsko ne deluje. Veliko bolje je to rešil ID4. Če pa grem izdelek pogledati od spredaj, pa raje ne komentiram, to pa je že pravo norčevanje iz znamke. Tudi notranjost so pokazali že svetlobna leta boljšo.

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Misliš povedat, kot kitajec, ker niti oni niso poceni.

1 leto 2 meseci nazaj

Se popravljam. Kot kitajec za ceno dacie 🙂

Blinder
1 leto 2 meseci nazaj

Mejnik glede sportnosti??

1 leto 2 meseci nazaj

Mejnik glede športnosti je kar huda. Zadnjič sem ga videl parkiranega zraven tesle 3 performance. MB je res športen, ni kaj! ROFL :))

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Spet eden za mase.

 
Značilnih odlik
Naslednja etapa