Predstavitve

Prvak družine Ceed

Kia XCeed: slovenska predstavitev

Osveženi XCeed je najbolje prodajana karoserijska različica v svoji družini – zanj naj bi se v Sloveniji odločila kar polovica vseh kupcev modelov Ceed. Uporabnikom je po prenovi na voljo z nekoliko drugačnim videzom, razširjenim naborom dodatkov, novo linijo opreme in priključno-hibridnim pogonskim sklopom.

Trendovska kombinacija

Kia XCeed (2)Da je XCeed najpogosteje izbrana različica družine Ceed, verjetno v prevladi križancev ni posebno presenečenje. Če model sledi trendom, je prav tako jasno, da je med množično konkurenco še posebej pomembna njegova zunanjost. Pri Kii so jo posodobili z novima prednjima žarometoma in spremenjeno masko, drugačni so tudi sprednji odbijač in odprtine za dovod zraka. Zadek okriva preoblikovane luči v tehniki LED (šestkotna zasnova pri novem paketu GT Line), dinamiko pa poudarja difuzor na spodnjem delu. XCeed se je po prenovi predstavil v atraktivni zeleni barvi Celadon Spirit, za nekaj več kontrasta in opazen nastop pa ob številnih oblikovalskih podrobnostih poskrbijo dodatno zatemnjena stekla, ki so vključena v opremo od drugega nivoja (LX Prime) dalje.

Ohranja mere, dodaja sodobne tehnologije

Prenovljeni XCeed, ki je del Kijine modelne palete od leta 2019, je po pričakovanjih ohranil dosedanje mere. Edina sprememba je povezana s ponovno uvedbo priključno-hibridnega pogonskega sklopa, zaradi katerega je okrnjen prtljažni prostor – v osnovni postavitvi v zadek sprejme 291 litrov.


XCeed v številkah – dolžina: 4.395 mm, širina: 1.826 mm, višina: 1.495 mm, medosna razdalja: 2.650 mm, odmik od tal: 172 mm/184 mm (16″/18 ” platišča), prostornina prtljažnika: 426-1.378 l (380-1.332 l z blago-hibridnim pogonom).


Kia XCeed (23)Znana zasnova notranjosti odkriva 12,3-palčni zaslon instrumentne plošče (v osnovi kombinirani merilniki s 4,2-palčnim zaslonom) ter sredinsko nameščeni zaslon infozabavnega sistema, ki v osnovi meri 8 palcev, pri najvišjih dveh paketih opreme pa 10,25 palcev. V zadnjem primeru je sistem nadgrajen z navigacijskim sistemom in praktičnimi aplikacijami Kia Connected. Po izboru in obdelavi materialov je videti, da želijo pri znamki prepričati kupce tudi z zagotavljanjem zaznavne kakovosti.

Tudi XCeed je med Kijinimi modeli, v katerih je na voljo obsežen nabor sodobnih vozniških pomagal. Nekateri osnovni so na voljo že serijsko, medtem ko so naprednejši sistemi (npr. pomočnik za vožnjo po avtocesti, sistem nadzora mrtvih kotov s preprečevanjem trka zadaj) na voljo v najbolj opremljenih avtomobilih.

Bencinski, dizelski, blago- in priključno-hibridni pogoni

Kia XCeed (16)Pri znamki so očitno želeli poskrbeti za različne želje in potrebe voznikov. Dolgim relacijskim vožnjam bo predvidoma najbolj ustrezal 1,6-litrski dizelski motor CRDi (1oo kW/136 KM) z 48-voltno tehnologijo blagega hibrida, ki je na voljo s 7-stopenjskim menjalnikom DCT ali 6-stopenjskim menjalnikom iMT.

Vstopno bencinsko različico predstavlja 1,0-litrski motor T-GDI (88 kW/120 KM) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, več zmogljivosti pa ponuja 1,5-litrski T-GDi (117 kW/160 KM), ki je na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim DCT menjalnikom (njegova različica je lahko nadgrajena tudi z blago-hibridno tehniko). Izbrani paketi opreme (EX Way, EX Stream in GT-Line) so na voljo še z zmogljivejšim 1,6-litrskim agregatom T-GDI (150 kW/204 KM) v kombinaciji s 7-stopenjsko dvosklopčno avtomatiko.

Kia XCeed (7)V ponudbi je sicer na voljo še priključno-hibridni pogonski sklop sistemske moči 105 kW/141 KM, a pri zastopniku zanj ne pričakujejo velikega zanimanja, zato ga ni najti na ceniku in bo na voljo zgolj po individualnem dogovoru. Osnovan je na 1,6-litrskem bencinskem agregatu GDI ter deluje v povezavi z električnim motorjem (44,5 kW) in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama. Električno energijo za do 48 km (60 km v mestu) čiste električne vožnje zagotavlja baterija kapacitete 8,9 kWh.

Cene za prenovljeni XCeed se pričenjajo pri 27.499 evrih za litrski bencinski trivaljnik s paketom opreme LX Joy. Osnovo lahko v primeru gotovinskega nakupa znižate za 3.700 evrov, od tam naprej pa je dejanska maloprodajna cena odvisna vsaj še od morebitne izbire financiranja. O tem vam bodo znali več povedati prodajni svetovalci, na razgovor pa se lahko pripravite s priloženim cenikom.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Prvak družine Ceed"


Polo78
1 leto 2 meseci nazaj

Gledam podatke na “ZePerfs” za 1.5 motor (160km) in ugotavljam, da je tole še en avto, ki ima občutno boljše performanse z ročnim menjalnikom. Enako je tudi s porabo glede na podatke iz spritmonitor.de, ki gre v prid ročnemu. A z obojim je XCeed dokaj primerljiv s tekmeci kar je ok, ker z nekaterimi drugimi (starejšimi) motorji je koncern KIA/Hyundai vedno malo zaostajal za konkurenco. Govorim tudi iz lastnih izkušenj.

tha_man
1 leto 2 meseci nazaj

Oblikovno lep avto s kvalitetno kabino, sama vožnja pa me je iz nekega razloga pustila hladnega. Daleč od tega, da bi se peljal slabo, le nekako generično. Po eni strani mi je kul, da se sedi nizko, po drugi strani pa res ne deluje niti kanček “crossoverjevsko”, občutek imaš, da si v čisto navadnem hatchbacku z malo višjim podvozjem. Kar povzroči, da zna širok in nepokrit prag biti tečen pri vstopanju in izstopanju, ko je avto umazan. 1.0 je prešvoh, 1.5 opazno boljši, čeprav sem od 160 konjev pričakoval več (a je čist ok).

enstot
1 leto 2 meseci nazaj

Zelo dober avto, če ima pravo motorizacijo. Odlično, nevtralno leži na cesti, vijuga po deželski cesti kot Žan Kranjec in se sploh zelo dostojno pelje. A 1.0 mlinček, ki sem ga preizkusil, je enostavno prešvoh. Čeprav v vsakdanjem prometu čisto dobro opravlja svoje naloge, pa v klance zahteva preveč sprotnega prestavljanja in na avtocesti ga kmalu zmanjka. Sem bil zmenjen za test 1.5 litrskega 160 konjskega, a ga žal nisem dočakal. Glede na to, kako dobra je karoserija, predvidevam, da bi bila to idealna kombinacija.
Ima pa eno, za mene sicer, veliko napako. Aerodinamčna oblika karoserije zahteva zelo položno prednjo šipo, ki v zgornjem delu pri senčniku pride zelo blize glave. Za mene, ki zelo rad švicam v čelo, mnogo preblizu. V sončni pripeki mi taki avtomobili povzročajo glavobol. Vem, ker si enega takega lastim, a še vedno ni tako ekstremen kot Kia Xceed. Ženi je bila pa zelo všeč in če bi imela pravi motor, bi ga kar vzela.

mrtwelvetrees
1 leto 2 meseci nazaj

25k za kavni mlinček ? Ja treba se bo sprijaznit s tem. Jaz se ne bom še lep čas ne…

Firediver
1 leto 2 meseci nazaj

Vsi se bomo na koncu sprijaznili s tem, nekaterim uspe to takoj in brez trpljenja, ostali pa (mazohistično?) vztrajajo z butanjem glave ob zid. Kot da bodo z vztrajnostjo kaj spremenili.
No, slednjim tudi predlagam, da poskusijo z butanjem glave v vogal…bo nemara več učinka

berlonso
1 leto 2 meseci nazaj

@Fire, se ne strinjam, ravno mi kot množica lahko vplivamo – ponudba/povpraševanje. Neopravljen nakup je pomojem edini možen odgovor na cenovno norijo. Sicer “blestijo” posledično tudi rabljeni…
Če pa je bilo mišljeno da so vgrajeni mlinčki, tukaj pa je žal narativ tako močan, da sploh ne vidim možnosti da bi še doživeli vgrajene diesle konkretne kubikaže v avte pod recimo 40.000€… v Alfa salonu pravi, da jim uvoznik ne želi zrihtat testnega Tonaleta diesla (ta smatra da bi za njegovo okolje po dieslu bilu več zanimanja), ampak da je potrebno tiščat hibride.

Firediver
1 leto 2 meseci nazaj

Lahko vplivaš samo do točke, ko boš pred dejstvom ali drag avto ali pa peš.

srcnik
1 leto 1 mesec nazaj

Ja, če rad nastavljaš, se boš hitro sprijaznil in te bodo guzili še naprej… Takšne kot ai ti iščejo… K sreči ostaja dosti alternativ za nas ostale 😉

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Malo mešaš med načinom razmišljanja in iskanjem ugodne ponudbe ICE vozila “po starem”.
Jaz si pač ne delam utvar glede novih tehnologij (škoda glavobola), po starem pa bo šlo dokler se bo dalo. Resnično (utopično) mislite, da gremo nazaj na ICE?
Lahko si to želite, lahko tudi mokro sanjate o tem, ampak stvari bodo šle svojo pot.
Mimogrede, poznate kak primer, kjer je mmasovni družbeni bojkot neke dobrine dosegel svoje cilje?

Sriple-Tix
1 leto 1 mesec nazaj

Coca Cola?

https://www.coca-colacompany.com/company/history/new-coke-the-most-memorable-marketing-blunder-ever

https://www.vox.com/2015/4/23/8472539/new-coke-cola-wars

The experiment only lasted a few months before Coke reversed course — on July 10, 1985, it announced it would bring back “Coca-Cola Classic,” selling it alongside New Coke.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Če bi malce bolj poznal ta primer, bi ugotovil, da je Coca Cola v to šla zavestno s ciljem, da drag sladkor zamenja za cenejša umetna sladila. Da potrošniki tega niso opazili, so naredili to potezo.
Ko je Coca Cola “nazaj” uvedla Classic, noben ni porajtal, da ni več pravega cukra notri in boom, prodaja se je precej povečala čez predhodni nivo pred “eksperimentom”. Torej, totalna zmaga za CC!
Pozna kdo še kak uspešen primer družbenega bojkota?

Sriple-Tix
1 leto 1 mesec nazaj

Sele zdajle videl odgovor.

Tudi Volkswagen gre zavestno v menjavo ICE avtomobilov z elektricnimi. 99% tovarn gre zavestno v neke menjave, morda 1% ne ve, kaj dela.

Za trenutek nazaj do CC.
But even though New Coke has gone down as one of the most infamous mistakes in marketing history, most people don’t know the real reasons it failed.
New Coke didn’t only fail because it tasted too sweet — it failed because the marketing campaigns, business structures, and company culture at Coke doomed it from the beginning.

Torej so nov okus reklamirali (marketing campains). Ne vem, kako potrosniki tega ne bi opazili.

Torej, Volkswagen 2035 ponudi zgolj elektro avtomobile, narod jih bojkotira in VW nazaj v salone pripelje tudi ICE izdelke ter jih ponovno uvede v prodajni program.
Na tej točki se popolnoma strinjam s tabo. Totalna zmaga za VW, kot kot je bila za CC. Ljudje so bojkotirali eno, zdaj pac prodajajo oboje in jim tako ponudijo izbiro.

Vem, da bos na plano potegnil razlago, ki ti bo dala prav. OK tudi meni, se strinjam s tabo.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Heh, potem pa so na NG v oddaji “80s The decade that made us” zavajali.

Ni bil point v tem, da New Coke uspe, ampak v tem, da stara klasična kokakola v tem vmesnem času izgine s polic (se porabi) tako, da potrošniki ne bodo mogli primerjati stare kokakole (s pravim sladkorjem) z Coca Colo Classic (z umetnimi sladili), ki so jo uvedli po “fiasku” z New Coke.

Torej, New Coke je bila kamuflaža. Sicer malce draga, ampak uspešna. Prezahtevno razumeti?

Rezultati? Dolgoročno so zmanjšali strošek vhodne sestavine in s tem povečali dobiček, povečali so prodajo in predvsem tržni delež v primerjavi s konkurentom Pepsijem, kar jih je najbolj pestilo.

To ni moja razlaga, pritoži se National Geographicu, da ni bilo tako, ker ti veš bolje.

J1897
1 leto 1 mesec nazaj

Za družbeni bojkot ne vem, vem pa, da bi z resigniranim sprejemanjem vseh možnih gluposti, ki nam jih vsakodnevno servirajo, še vedno bili v srednjem veku.

 
Stari znanec se vrača
Pionirski duh v razkošnem paketu