Predstavitve

Stari znanec se vrača

Fiat Scudo: slovenska predstavitev

Fiat s Scudom zapolnjuje vrzel med Doblojem in Ducatom. Na slovenske ceste je zapeljal kot praktični dostavnik, potniški baterijsko-električno gnani E-Ulysse pa naj bi se mu pridružil kasneje letos.

Skupna zasnova in ločeno poimenovanje

Fiat Scudo (6)Scudo je Fiatovo dobro znano in ponovno obujeno modelno ime. To, da si deli zasnovo z modeli znamk pod skupno streho Stellantisa, ni zanj nič posebej novega. Že v začetku (1996) je namreč nastal kot tehnični trojček Citroëna Jumpy in Peugeota Expert. Se je pa po dvajsetih letih proizvodnje njegova zgodba začasno prekinila – Fiat je namreč v obdobju 2016-2020 izdeloval vozilo te velikosti pod nazivom Talento v sodelovanju z znamko Renault.

 

Ime Scudo je torej spet v uporabi ter označuje dostavniški model oddelka Professional. Pri Fiatu imajo namreč za potniško različico rezervirano ločeno poimenovanje Ulysse. No, pravzaprav E-Ulysse, ker bo (enako kot ostali potniški velikoprostorci skupine Stellantis) na voljo izključno z baterijsko-električnim pogonom.

Tri karoserijske različice, dve dolžini in praktične rešitve

Fiat Scudo (18)V osnovi je dostavniški Scudo, ki temelji na Stellantisovi platformi za srednje velike dostavnike, na voljo kot furgon, šasija za individualne nadgradnje ter različica z dvojno kabino (crewcab). Slednja ima v kombinaciji z enostavno preklopljivo drugo sedežno vrsto še izvedenko z dvojno kabino in zložljivimi sedeži (crewcab foldable). Uporabnost lahko dodatno izboljša sistem Moduwork, ki omogoča spremembo sopotnikovega sedeža v delovno postajo ali po potrebi podaljša tovorni prostor (vse do 4 m dolžine v daljši različici).

Fiat Scudo (4)Scudo furgon je na voljo v dveh dolžinah, ob enaki medosni razdalji (3.275 mm) meri daljša 5.309 mm ter sprejme v notranjost do tri evropalete, krajša pa 4.959 mm (dve evropaleti). Prostornina tovornega prostora krajše izvedenke znaša 5,3 – 5,8 m³, daljše pa 6,1 – 6,6 m³ (dodatnih 0,5 m³ na račun sistema Moduwork). Širina stranskih vrat meri 92 cm, nakladalna višina pa znaša (glede na dovoljeno obremenitev) 54 oziroma 60 cm. Skupna višina je navzgor omejena na 1.935 mm.

Scudo z dvojno kabino meri v krajši izvedenki skupno 4.609 mm, v daljši pa 5.309 mm. Tovorni prostor v običajni izvedbi meri 3,2 oziroma 4 m³, opcijska zložljiva klop v drugi vrsti pa ga v nekaj sekundah poveča za 1,5 m³.

Udobje potniških avtomobilov

Fiat Scudo (20)Dostavniki se po udobju med vožnjo želijo primerjati z osebnimi vozili, zato je v njih moč najti vse več podobnih elementov, a seveda v racionalnejši izvedbi. Prikaz potovalnih podatkov pred voznikom poteka s kombinacijo merilnikov in manjšega zaslona, infozabavni sistem pa ima sredinsko nameščen 7-palčni zaslon. Ob tem ima Scudo tudi kar nekaj praktičnih vozniških pomagal (skupno 14 sistemov ADAS), ki naj bi voznikom olajšali vsekodnevne poti. Nenazadnje pa so pri proizvajalcu še poudarili, da so vozni položaj skušali približati vožnji osebnega vozila ter poskrbeli za zvočno izolacijo, kar naj bi omogočalo manj stresno opravljanje dela.

Dizelski ali električen

Fiat Scudo (2)Paleta modelov Scudo je na voljo z dizelsko motorizacijo ali baterijsko-električnim pogonskim sklopom. Dizelska klasika je zasnovana na 1,5-litrskem ali 2,0-litrskem agregatu Multijet, pri čemer sta oba na voljo v dveh izvedbah moči. In če je šibkejši dizel (75 oziroma 88 kW) sparjen izključno z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, je močnejši (106 oziroma 134 kW) na voljo (tudi) s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom – v tem primeru klasično ročico menjalnika zamenja izbirnik prestav.

Električna pogonska izvedenka ima vgrajen elektromotor moči 100 kW, pogonski sklop pa dopolnjuje baterija kapacitete 50 kWh ali 75 kWh. Z dosegom (WLTP) od 230-330 km naj bi po mnenju proizvajalca dodobra pokrili potrebe poslovnih uporabnikov, ki naj bi na evropskem področju v povprečju v veliki večini (83 %) prevozili manj kot 200 km dnevno.

Čas polnjenja je lahko zelo različen, pri čemer bo gospodinjska vtičnica najbrž res zgolj izhod v sili. Serijsko E-Scudo omogoča enofazno polnjenje z izmeničnim tokom s 7,4 kW, opcijsko pa trofazno z 11 kW. Na hitrih javnih polnilnicah je najvišja zmogljivost enosmernega polnjenja 100 kW. V najboljšem primeru je tako moč napolniti večjo baterijo na 80 odstotkov kapacitete v 45 minutah.

Fiat Scudo (5)Cene za Scudo se pričenjajo pri 30.801 evrih za krajši furgon z dizelskim 1.5 Multijet in ročnim menjalnikom. Za najcenejši E-Scudo znaša osnovna cena 43.300 evrov. Od navedenih številk lahko odštejete 7-odstotni popust ter še dodatnih 1.500 evrov v primeru izbire hišnega financiranja. Od tam naprej pa je računica odvisna od vaših poslovnih odločitev glede davka na dodano vrednost oziroma električne subvencije. Več podrobnosti je na voljo v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Stari znanec se vrača"


meganer
1 leto 1 mesec nazaj

Da pogledaš avtomatika in zadaj z sedežno klopjo …… v tovrnem delu ni niti tapiciran, nobene plastike. To more biti notri obup, mraz, vročina, hrup, ….. in to za tudi do 50k z ddv. Mislim, moje mnenje da jih je lahko sram.

Ali se motim?

mavrica
1 leto 1 mesec nazaj

prednja maska mi je lepa, ni mi pa všeč sama oblika na osnovi Citroëna Jumpy in Peugeota Expert, ker je voznikov položaj neposrečen. Izkušnje imam z enako Toyoto Proace.

 
Tehnološka popolnost v sedmi izdaji serije 7
Prvak družine Ceed