Predstavitve

Videz, uporabnost in tehnika v enem

Honda HR-V: slovenska predstavitev

Tudi pri Hondi smo prišli do točke, kjer lahko mirno rečem, da so skupaj spravili zapeljiv paket avtomobila, ki združuje privlačen videz, moderno in prilagodljivo notranjost ter tehniko, ki ljubitelje znamke vleče že od nekdaj.

Najboljše iz različnih svetov

Honda HR-V-7Prednosti popularnega razreda križancev mi na tem mestu verjetno ni treba več naštevati, so se pa k njim usmerili tudi pri Hondi, ko so oblikovali koncept razvoja nove generacije modela HR-V. Raziskave mnenja kupcev so dale vedeti, da pričakujejo varen in zanesljiv avto, ki mu lahko zaupajo ter mora biti poleg tega vsestransko uporaben, tako za potnike kot tudi za njihov tovor. Rezultat je avtomobil, ki je po zagotovilih znamke prostoren in prilagodljiv kot kompakten enoprostorec, zmogljiv kot športni terenec ter dinamičen in karizmatičen kot kupe.

Čeprav na zunaj s svojo kupejevsko linijo deluje relativno majhen, mu v notranjosti ne primanjkuje prostora. Potniški del kabine deluje prijetno, športno in sodobno, v povezavi s prtljažnim prostorom (z nižjim nakladalnim robom in veliko odprtino) pa nudi veliko možnosti prilagajanja različnim potrebam uporabnikom, pri čemer sta mu v pomoč tudi sistem sedežev Magic Seat ter namestitev rezervoarja za gorivo centralno pod prednja sedeža.

En bencinski in en dizelski motor

Honda v svoji ponudbi pri modelu HR-V res ne nudi široke izbire pogonskih opcij, a se zdi, da za to tudi ni posebne potrebe.

Ljubitelje dizelskih motorjev bo tako pod pokrovom čakal že uveljavljeni 1,6-litrski agregat i-DTEC (88 kW/120 KM), ki smo ga dodobra spoznali v Civicu in modelu CR-V, v povezavi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. V tokratni različici so mu namenili nekaj sprememb, ki so poskrbele za zmanjšanje hrupa, trenja v motorju (bat z manjšim plaščem) ter skladnost z emisijskim normativom Euro 6 (nov shranjevalni katalizator NOx, kombiniran s filtrom trdnih delcev).

Za vse, ki raje ostajajo pri bencinskih motorjih, pa so pri Hondi poskrbeli z novim 1,5-litrskim agregatom (96 kW/130 KM), opremljenim s pogonom ventilov, ki kombinira sistem VTEC (Variable Timing and Lift Electronic Control – z dvema režimoma dviga odmične gredi) z mehanizmom VTC (Variable Timing Control – nameščen na odmično gred in namenjen izboljšanju navora pri počasni vožnji ter zmanjšanju emisij). Bencinski motor je na voljo z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali z brezstopenjskim menjalnikom CVT.

Dinamičen kljub višjemu položaju

Honda HR-V-6Pri Hondi zagotavljajo, da HR-V zahvaljujoč svojemu nizkemu težišču in komunikativnemu krmilnemu mehanizmu, omogoča zabavno vožnjo. Za boljšo stabilnost in vodljivost ter sam občutek v vožnji so spredaj in zadaj namestili nove amplitudno odzivne blažilnike ARD. Slednji imajo nameščen glavni batni drsnik, ki nenehno blaži gibanje blažilnika, ter drugi batni drsnik, ki je vstavljen med dve vzmeti ter vskoči na pomoč pri polnem gibu (npr. v vožnji skozi ovinke).

HR-V se poleg tega lahko pohvali z lahko in zelo togo karoserijo, odličnimi aerodinamičnimi lastnostmi, h katerim pripomorejo dodatne zaščite pod vozilom (motorja, sprednje in zadnje talne plošče), ter učinkovito zvočno izolacijo.

Tehnologija v službi uporabnikov

Kot je danes pripomnil eden od kolegov, deluje voznikov prostor v HR-V zelo moderno in le še mestoma, kot da se oblikovalci posameznih enot niso uskladili do zadnje potankosti.

Honda HR-V-17HR-V ima, kot prvi od Hondinih modelov, nameščeno električno ročno zavoro. V osrednjem delu armaturne plošče kraljuje zaslon na dotik z informacijsko-zabavnimi vsebinami, pod njim pa je nameščen nadzor klimatske naprave, ki prav tako deluje s pomočjo upravljanja na dotik.

Ko gre za pomoč vozniku, imajo vsi avtomobili nameščen sistem za aktivno pomoč pri zaviranju v mestu, boljše opremljene različice pa so opremljene tudi z indikatorjem nenamernega zapuščanja voznega pasu, sistemom opozarjanja na morebitni nalet, sistemom prepoznavanja prometnih znakov ter pametnim omejevalnikom hitrosti.  Zadnja dva sta povezana v svojem delovanju na način, da vozilo samodejno prilagaja (zmanjšuje) hitrost v primeru, da je nastavljena hitrost na omejevalniku višja od tiste, ki jo je sistem prebral z nameščenih prometnih znakov. Seveda pa ima glavno besedo še vedno voznik.

Novi HR-V je v Sloveniji trenutno na voljo po akcijskih cenah, ki vključujejo dva evrska tisočaka popusta, in sicer po cenah od 20.990 evrov (Comfort 1.5 i-VTEC) do  28.490 evrov (Executive 1.6 i-DTEC).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Videz, uporabnost in tehnika v enem"


RedBaron
2 leta 5 meseci nazaj

Sem pogledal na uradno stran… vse lepo in prav, ampak 4×4 je samo v kombinaciji z CVT menjalnikom…. me je takoj minilo…. 🙁

Bucko99
2 leta 5 meseci nazaj

nI 4X4 ?

miapan
2 leta 5 meseci nazaj

Malo je dražja od CX3 zgleda.

cashy
2 leta 5 meseci nazaj

“…indikatorjem nenemarnega zapuščanja voznega pasu… ”
Torej vozni pas zapušča zelo marljivo? 😉 malo heca glede tiskarskega škrata…
Tale HRV je pa prišla precej potiho, brez pompa, ki ponavadi spremlja porod novih modelov…mi je pa všeč 🙂

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

Ni neka lepota,treba bo videt v živo.Bencinar je turbo?

 
Po treh letih z novo svežino
Mercedes-Benz bo devettedensko odisejado AMG zaključil v Sloveniji

Več vsebin

Novice

Honda Jazz prihaja v Frankfurt z novim i-VTEC motorjem

Testi

Predrzen in dovolj hiter

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo Sport
Testi

Zelo očitno

Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi 100 kW DCT Impression
Testi

Dostojen tekmec

Hyundai i30 1.4 T-GDi Impression
Novice

Volkswagen bo v Ženevi predstavil I.D. Vizzion Concept

Predstavitve

Zaokrožena ponudba

Hyundai i30 Fastback: slovenska predstavitev
Novice

Jaguar bo serijski I-Pace pokazal prvi dan marca

Novice

Drzni Jaguar I-Pace