Predstavitve

Visokonapetostni superjunak

Audi e-tron GT: slovenska predstavitev

Audijevi prstani so čedalje bolj pod napetostjo. V letošnjem letu je ozračje dodatno naelektril ultrafuturistični e-tron GT, pri katerem se ne bi prav nič čudil, če bi se med dodatno opremo pojavila še leteča oprava Iron Mana z umetelnim podpisom Roberta Downeyja Jr.* Vsaj pri tej ceni! Audijev štirivratni električni kupe vsekakor nakazuje, kakšen bo avtomobilski dan pojutrišnjem ter obenem namiguje, da bi lahko bila celo evtanazija motorja na notranje zgorevanje relativno neboleča.

Eleganca

Pri Audiju so dodobra zakorakali v obdobje električne mobilnosti. A če so na začetku iz njihovih »kovačnic« – povsem pričakovano v teh SUV časih – prihajali na plano zgolj električno gnani križanci (e-tron in e-tron Sportback), je sedaj prišel čas še za admiralsko ladjo. In to kakšno! Eden najbolj aerodinamično oblikovanih serijskih avtomobilov na trgu (0,24), ki si sicer dobršen del tehnike deli s Porschejevim Taycanom (platforma PPE), namreč deluje izjemno graciozno in elegantno, obenem pa s svojimi linijami napoveduje prihajajočo Audijevo oblikovalsko smer.


Audi e-tron GT v številkah – dolžina: 4.989 mm, širina: 2.158 mm, višina: 1.413 mm, medosna razdalja: 2.898 mm, prostornina prtljažnika: 405 litrov (350 pri verziji RS e-tron GT).


charset=AsciiZunanjost skoraj pet metrov dolge kupejevske limuzine naj bi bila po zagotovilih znamke izjemna dinamična umetniška mojstrovina, kjer je vse izpopolnjeno do potankosti. Vsaka površina in linija naj bi bila usklajena v svojem bistvu –  od laserskih žarometov do difuzorja na zadku, pri čemer naj bi iz vseh posameznih detajlov nastala skulptura, kot da bi jo oblikoval sam veter. Med zanimivejšimi zunanjimi detajli so še samostojen 3D-design sprednjega dela, osvetljen logotip e-tron ter posebna 22-palčna platišča s 5-krakim dvojnim dizajnom, ki omogočajo optimalno prezračevanje zavornih kolutov in zmanjšujejo zračni upor.

Marc Lichte, »prvi svinčnik« Audijevega oblikovalskega oddelka, ob tem dodaja, da mu je z e-tronom GT uspelo oblikovati najlepši avtomobil do sedaj. Vsekakor ni daleč od resnice!

charset=AsciiZnotraj e-tron GT ne ponuja toliko futurističnih občutkov kot zunaj, saj je njegova notranja arhitektura v dobršni meri podobna kot pri ostalih konvencionalno gnanih bratih. Vsekakor pa ob kar 2,9 metra dolgem medosju ponuja dovolj prostora tudi potnikom zadaj. V slogu klasičnega Gran Turisma imata voznik in sovoznik športno nizek položaj sedenja, med seboj pa ju ločuje široka sredinska konzola. Po pričakovanjih je na voljo tudi najsodobnejši povezljiv informacijsko-multimedijski sistem ter vrsta asistenčnih pomagal (npr. tudi žarometa z dodatnima laserskima moduloma, ki pri hitrostih nad 70 km/h podvojita doseg dolgega snopa). Glavni prtljažni prostor se ponaša s 405-litrsko praznino (oziroma 350 pri močnejši verziji), a je pri sprednjem motorju na voljo še 85-litrska luknja.

Ubijalec elektroskepticizma

Trenutno najbolj ekskluziven in razburljiv Audi v ponudbi je na voljo v dveh različicah (e-tron GT in RS e-tron GT), kjer se prva ponaša s 476 KM največje moči (630 Nm), slednja pa s kar 598 KM (830 Nm). Pogonski sklop obeh različic sestavljata dva elektromotorja na obeh oseh (zadaj skupaj z dvostopenjskim menjalnikom), ki črpata energijo iz baterij kapacitete 93,4 kWh ter napetosti 800 V. Baterije so sicer sestavljene iz 33 celičnih modulov, ki tehtajo skupaj 630 kg.

charset=AsciiTehnologija akumulatorjev omogoča hitro polnjenje z istosmernim tokom z močjo vse do 270 kW, serijsko pa bo možno polniti z izmeničnim tokom (AC) z maksimalno močjo do 11 kW. Za hitrejše polnjenje doma z močjo 22 kW bo potrebno dokupiti opcijski polnilni sistem e-tron Connect v kombinaciji z opcijskim dodatnim polnilnikom z močjo do 22 kW AC. Po WLTP standardu naj bi omenjena baterija omogočala dokaj soliden 488-kilometrski doseg (povprečna poraba med 19,9 do 21,6 kWh/100 km). A le, če njegovih električnih žrebcev ne boste pretirano preganjali.

A bil bi greh, če si z enim najbolj futurističnim vozilom na trgu ne bi dali vsaj malce duška, saj zna biti preklemansko uren. Tako že osnovna verzija prepriča z dovolj športnimi performansami, ker potrebuje od 0 do 100 km/ zgolj pičle 4,1 sekunde (245 km/h najvišja hitrost), medtem ko se pri močnejši (3,3 s od 0 do 100 km/h) že resno sprašuješ, zakaj bi sploh še obiskal Porschejev salon. Ob tem je potrebno še dodati, da se ponašata tudi s funkcijo povečanja moči, ki za približno 2 sekundi in pol pri najšibkejši verziji poveča moč na 530 KM ter pri najbolj nabriti celo na 646 KM.

charset=AsciiAudijev električni športnik, ki ga izdelujejo v isti tovarni kot model  R8 (Böollinger Höfe v Neckarsulmu), se ponaša z idealno razporeditvijo mase v razmerju 50 : 50 ter vrhunsko uravnoteženim podvozjem, zaradi česar ponuja na cesti odlično vozno doživetje.  Podvozje naj bi tako bilo v ravnovesju med dinamiko in udobjem (slednjega je sicer opazno več kot pri Porscheju), k čemur pripomorejo tehnologije, kot so Audi drive select, štirikolesno krmiljenje, uravnavano blaženje, zračno vzmetenje, električni štirikolesni pogon in zapora diferenciala na zadnji premi. Kolesa imajo premer do 21 palcev, medtem ko zavorni koluti (opcijsko iz keramike, ojačane z ogljikovimi vlakni) v premeru merijo do 420 milimetrov. Med vožnjo se sicer dodobra čuti njegova masa (2.351 kg e-tron GT oziroma 2.422 kg e-tron RS), a ponuja med ovinki še vedno dovolj ostrine.

Ekskluzivnost stane

Najbolj ekskluzivno Audijevo vozilo, ki ga nikakor ne smete poimenovati Taycan s štirimi krogci, vsekakor ni poceni. Tovrstni tehnološki biser iz Ingolstadta si bodo tako lahko privoščili zgolj »superjunaki«, ki bodo pripravili vsaj 101.940 evrov za osnovno verzijo. Kdor pa bo želel imeti v svoji garaži še bolj brutalni RS e-tron GT, pa bo moral porabiti najmanj 141.010 evrov (povezava na cenik).

Ob tem bo novopečene voznike e-trona GT vsaj malce razveselil podatek, da je strošek rednega vzdrževanja (2 leti/30.000km) za okvirno 30 odstotkov cenejši kot pri podobno zmogljivih modelih z motorjem na notranje zgorevanje.

Tekst in foto: Urban Acman.

* konceptna verzija e-trona GT se je med drugim pojavila tudi v filmu Maščevalci: Zaključek

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Visokonapetostni superjunak"


jack86
1 leto 3 meseci nazaj

Dolgo so rabili, da so prekopirali lastni produkt (porsche), haha

1 leto 3 meseci nazaj

A tole je vam lep avto? Res imajo vsake oči svojega malarja 🙂

McLaren
1 leto 3 meseci nazaj

V zivo zgleda zelo cool, bolj kot na slikah

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Me zanima koliko od vas bi reklo NE, da ima pare za tole? 🙂

1 leto 3 meseci nazaj

Jaz bi rekel zagotovo ne ker bi ne bilo sram vozit tole žabo

D12J12
1 leto 3 meseci nazaj

Rabim samo polovico denarja pa bom bolj užival. IS 500 V8 simfonija.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Daj mi pare za tole, ti potem povem!

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Dobra. 🙂 No, samo želim povedat, da se dejansko nobeden ne bi branil tega, da ima možnost.

1 leto 3 meseci nazaj

Za 100+ jurjev vzamem M5 comp! :-))

srcnik
1 leto 3 meseci nazaj

Potem bi pa spet jamral, da je predrago vzdrževanje…

D12J12
1 leto 3 meseci nazaj

Na smeh mi gre, ko vidim kako nabijajo ceno glede na moč motorja. Druga žica in višja upornost statorja 40k€. Ne se je***.

1 leto 3 meseci nazaj

Taycan je lep, tole je pa “all over the place”. Kitajsko in ceneno deluje.

cashy
1 leto 3 meseci nazaj

Tudi meni oblikovno ni tako lep. Panamera mi je lepša…

 
Nastopaški
Najmanjši v družini