Poraba 8,2 l/100km Največja hitrost 203 km/h Cena 35.715 eur
Plusi
 • izjemne vozne lastnosti
 • uravnoteženo podvozje
 • voznikova ergonomija
 • prepoznavna zunanja oblika
 • konkurenčna cena
 • motorna ponudba
 • bogata osnovna oprema
 • velikost zaslona multimedije
 • prostornost zadaj
Minusi
 • neodzivnost zaslona multimedije
 • neosvetljeni drsniki za nastavitev klime in glasnosti
 • upravljanje klimatske naprave
 • preglednost nazaj (nujno doplačilo zadenjske kamere)

Če bi čez kakšna dva tisočletja arheologi med izkopavanjem na Iberskem polotoku naleteli na ostanke Cuprinega Formentorja, bi ga v muzeju arhaičnih prevoznih sredstev verjetno razstavili kot znanilca nove dobe za Seat. Prvi samostojni model nekdanje podznamke, poimenovane po oranžno-rjavi kovini (cuprum – baker po lat.), ki je sicer precej bolj zaželena med »profesionalnimi« zbiratelji surovin iz Žabjaka, kot pa med farji pri cerkvenih nabirkah, je namreč izkazal opazno več žlahtnosti in športno dinamičnega pridiha. Obenem bi poleg muzejskega razstavnega eksponata pripisali še, da je šlo za avto, ki je znal marsikoga v trenutku očarati, oziroma … zaCUPRAti!

Eau de Seat

Verjetno bi marsikateri analfabet, ki se na avtomobile ne spozna kaj dosti, ob omembi imena Cupra Formentor prej pomislil na toaletno vodo za moške kot na najnovejši model proizvajalca Seat. Vendar pa oznaka Cupra ni nekaj novega v svetu avtomobilizma, saj je kar nekaj let označevala najbolj popoprane izvedbe Seatovih vozil. Po vzoru Toyotinega Lexusa, Hondine Acure ter Hyundajevega Genesisa so se tudi Španci kasneje odločili za uvedbo samostojne znamke, ki naj bi daleč najbolj izžarevala slog in filozofijo proizvajalca iz Martorella.

CUPRA FORMENTOR 04Tako so že z njihovim prvim samostojnim modelom, športno uporabnim križancem z imenom polotoka na Majorki, zadeli žebljico na glavico. Srednje velik crossover, kakršnega se ne bi sramovali niti v Maseratijevem (ali vsaj Audijevem) salonu, namreč že na zunaj izgleda izjemno razburljivo in ponuja več strasti kot celotna sezona turške telenovele Usodni diamanti. Izjemno dinamično oblikovan avto v tem trenutku skoraj nima konkurence v tem cenovnem razredu in je – kar je morda še najvažnejše – dovolj unikaten, da ga ne moremo označiti zgolj še za en preoblečen Volkswagnov derivat (spomnite se na Ateco, Tarraca, Alhambro, Exea).

Formentor je obenem avtomobil, ob katerem se bo še lastnicam prelestnega Range Roverjevega Evoquea vsaj malce stožilo. Ter vozilo, pri katerem se pričneš sam od sebe spraševati, zakaj za vraga Seat v duhu svojega »Auto emotion« slogana že od samega začetka ne izdeluje takšnih modelov. Od Špancev pač pričakujemo, da bodo svoj temperament in emocije kazali že na zunaj!

Družinske vezi

CUPRA FORMENTOR 14A za razliko od ostalih premijskih znamk, ki želijo ponuditi unikatnost in ekskluzivnost prav na vseh področjih, tega nikakor ne moremo potrditi pri prvem Cuprinem samostojnem izdelku. Tako se zdi, da so španski oblikovalci porabili vso delovno vnemo pri ustvarjanju zunanjosti ter se malce z levo roko lotili interierja, ki je skoraj enak kot pri »plebejskem« Leonu. To sicer niti ne predstavlja kakšne posebne pomanjkljivosti, a bi lahko bil znotraj vseeno malce bolj samosvoj in edinstven. Spomnite se zgolj kakšnega DS-a ali Lexusa, kjer boste le stežka ugotovili, da gre v osnovi za Citroën oziroma Toyoto. Španci so sicer pritaknili posamezne detajle v značilni bakreni barvi (šivi, plastične obrobe, ipd.) ter v primeru malce bolj popopranih verzij tudi dirkaško-školjkaste sedeže – a to je vse. Vsekakor se pri naslednjem modelu malce bolj potrudite, lepo prosim!

CUPRA FORMENTOR 19Kakorkoli že, Formentor znotraj ponuja podobne občutke kot Leon, z vsemi prednostmi in slabostmi. Pri čemer je slednjih, hvala bogu, bistveno manj! Izvrsten je položaj za volanom, ki je lahko za vzor prenekateremu konkurentu, 10,25-palčni digitalni zaslon pred voznikom pa je pregleden in dobro vidljiv. Malce manj huronskega navdušenja ponuja osrednji zaslon infozabavne enote, ki je sicer pohvalno ogromen ter je celo večji kot pri imenitnejših Audijih, a je slabše odziven. Tako je potrebno za določen ukaz pritisniti večkrat, kot bi si to želeli, kar obenem odvrača pozornost s cestišča. Slabšo oceno si obenem zasluži znana novodobna Volkswagnova pogruntavščina upravljanja klimatske naprave in glasnosti multimedije s pomočjo drsnikov, pri kateri me prav zanima, kdo je ob tem še odločil, da omenjeni drsniki niso ponoči osvetljeni. Neverjetno!

Obenem je potrebno iskati v menijih nastavitev za izklop sistema za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu, ki zna na kakšni izjemno ozki cesti zamenjati bankino za črto, volan pa korigirati proti nasproti vozečem avtomobilu, kar je lahko celo nevarno za kakšnega voznika.

A se Formentor znotraj vseeno odkupi s solidnim izborom materialov (npr. oblazinjena armaturna plošča) ter zelo dobro prostornostjo na zadnji klopi, kjer je opazno več praznine za kolena, kot pri kakšni podobno veliki Mazdi CX-30. Prtljažnik? S svojimi 450 litri dovolj prostoren za družinske potrebe.

Cupra Light

CUPRA FORMENTOR 24Od izdelkov, na katerih se blešči oznaka Cupra, ki jo sicer avtomobilski svet pozna že vse od leta 1985, smo nekako kar vajeni, da mora pod njihovimi motornimi pokrovi razgrajati množica vznemirjenih konjev, ki ustvarijo iz njih prave cestne petarde. A ker so prebrisani Španci (pardon, Volkswagnovci) kaj hitro doumeli, da morajo nagovarjati še koga drugega, kot zgolj najbolj fundamentalne ljubitelje dirkanja, če želijo povečati prodajo produktov nove podznamke, so brž razširili ponudbo agregatov.

Tako boste pri Formentorju na začetku ponudbe našli 1,5-litrski TSI motor, ki bi znal povsem zadovoljiti vse, ki si želijo zgolj malce bolj dinamično nastrojenega križanca. Okej, da ne bo pomote, 150 »konjskih moči«, kolikor jih proizvede omenjeni motor(ček), nikakor ni podhranjenih, a vseeno ne ponujajo kakšnega presežka. Ali celo eksplozivnih doživetij. Vsekakor je za kaj konkretnejšega najbolje preklopiti vozni režim v Sport, ko tudi menjalnik dodobra izkorišča navor v višjih vrtljajih. A se 7-stopenjski DSG v načinu S občasno, ob konkretnejšem pritisku na plin, tudi malce zmede in predolgo vztraja v nizki prestavi, pri čemer kabino napolni neprijeten hrup, zato je bolje poseči po ročnem načinu upravljanja. Menjalnik bi vsekakor lahko bolje sodeloval z motorjem.

CUPRA FORMENTOR 02A bil bi greh, če Formentorju ne bi privoščili kakšne močnejše opcije (npr. dobra 2 tisočaka dražji 2,0 TSI s 190 KM in 4×4 pogonom), saj njegovo podvozje zmore precej, precej več. Nenazadnje so Španci tako ali tako že na začetku ponudili najbolj strupeno verzijo s 310 KM, ki morda še najbolj izžareva osnovno filozofijo znamke Cupra. Španski inženirji so namreč pripravili tako uravnoteženega križanca, da ga boste v tem razredu le stežka našli. Razen, seveda, pri kakšnih nekaj 10 tisočakov dražji premijski konkurenci. Lega na cesti je tako naravnost navdušujoča, saj svoje meje pokaže šele ob zelo grobem pretiravanju. Vrhunsko! Vse skupaj nadgradi filigransko natančen volanski mehanizem, ki izjemno dobro ponuja informacije o dogajanju pod kolesi. S svojo lahkotnostjo med ovinki, kjer je prečnega nihanja toliko, kot cepiva za Covid v Afriki (beri: skoraj nič), sem tako vseskozi imel občutek, da sedim v kakšni GT kombi-limuzini. Avtomobil tako kar sam od sebe kliče po bolj dinamični vožnji, pa četudi nastavitve podvozja nikakor niso dirkaško ekstremne. Še zdaleč ne! Za kaj takega bo na voljo kasneje še bolj ostra petvaljna verzija s 390 KM!

Nova doba

CUPRA FORMENTOR 33Pri matičnem koncernu so očitno Špancem končno pustili malce bolj proste roke, ko so ustvarjali prvi samostojni model nove znamke. Pa saj je že tudi bil čas! Na ta način španski proizvajalec končno spet izžareva svoj pregovorni temperament, ki ga je z nekaj medlimi izdelki v preteklosti (npr. Toledo 2. in 3. generacije) tudi že pričenjal izgubljati.

Seat z znamko Cupra in modelom Formentor vsekakor pričenja novo obdobje, pri čemer se ne bi prav nič čudil, če bi se iz tokratne bronaste prevesila tudi v zlato. Vsekakor že težko čakamo prihajajoče modele z logotipom dveh prepletenih bakrenih trikotnikov!

Viva la edad del cobre!*

Tekst in foto: Urban Acman.

* Naj živi bakrena doba (špan.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Začetno motorno ponudbo predstavlja znani 1,5-litrski TSI motor, ki sicer velja za povsem korektnega, a nekako bolj spada v kakšno družinsko Škodo kot pa v drznega Formentorja. Vsekakor raje posezite po močnejših verzijah. DSG menjalnik je sicer soliden, a ne izjemen.
  8
 • Notranjost
  Četudi notranjemu ambientu, ki je poznan že iz »bratskega« Leona, ne moremo očitati nič resnejšega (tudi pri prostornosti ne), pa bi si vseeno zaslužil še malce bolj ekskluzivno in unikatno oblikovanje. Nenazadnje le govorimo o imenitnejši znamki!
  9
 • Opremljenost
  K sreči se pri Seatu niso nalezli navad premijskih proizvajalcev ter tudi pri prvi Cupri ponujajo spodobno serijsko opremo. Doplačila niso predraga.
  10
 • Vozne lastnosti
  Novi Formentor na cesti dobesedno briljira in s svojimi voznimi lastnostmi meče rokavico precej dražjim luksuznim primerkom.
  10
 • Gospodarnost
  Osnovna cena je izjemno konkurenčna, zaradi česar se začneš spraševati, zakaj za vraga bi še sploh pogledoval h kakšnemu precej bolj anemičnemu, a podobno dragemu T-Rocu. Ne najbolj simpatična poraba goriva.
  9
 • Zmogljivost
  Začetni motorizaciji nikakor ne smemo očitati podhranjenosti, a bi si avtomobil že zaradi svoje legendarne oznake zaslužil kaj bolj konkretnega pod motornim pokrovom.
  8
 • Sklep
  Prvi samostojni produkt Seatove imenitnejše podznamke je vsekakor izjemno všečen produkt, ki bo spravil v njihove salone marsikoga, ki je do sedaj rahlo postrani gledal na španskega Volkswagna. Avtomobil, ki končno spet ponuja esenco španskih emocij. Ole!
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 30.670
cena testnega vozila (€) 35.715
dolžina × širina × višina (mm) 4.450 x 1.839 x 1.528
dovoljena masa vozila (kg) 1.980
emisija CO2 (g/km) 150-158
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.463
medosna razdalja (mm) 2.680
menjalnik/pogon 7-stopenjski DSG / spredaj
največja hitrost (km/h) 203
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
osnovna cena vozila (€) 32.345
pnevmatike 245/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6-7,0 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 450
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja tubobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Bakrena doba"


chad
4 meseci 3 dni nazaj

Lep avto, ampak isti interior kot v leonu tudi mene zmoti. Petvaljnik bi že znal biti zanimiv

Firediver
4 meseci 14 dni nazaj

Če želijo Cupro forsirati kot športno znamko, bi moral biti že vstopni motor bolj navit, da se ve, o kakšni športnosti mislijo. Nimajo kaj nagovarjati širše populacije, ker je zanjo že cenejša Seatova ponudba popolnoma dovolj.

Sedaj bi moral, recimo, še Seat dat ven en precej navit model in zmeda je popolna! V lastni hiši…

McLaren
4 meseci 14 dni nazaj

Jup, recimo 225 bi moglo bit pri Cupri minimalno.

xxl
4 meseci 14 dni nazaj

No ja, 2.0 190.

Firediver
4 meseci 13 dni nazaj

Hja, hudo športno se sliši res..pa 245KM iz Seata Tarraca tudi, a ne?
No, Cuprina zgodba bi se morala začeti tam, kjer se konča Seatova, ne vem pa, kaj si mislijo, da bodo dosegli z vso to zbrko…

4 meseci 14 dni nazaj

Skor 10jurjev predrag, prodal bodo 4

tha_man
4 meseci 15 dni nazaj

Saj je lep, ampak tole so že kar premium cene za ta razred, in to za avto, ki ima notranjost od Leona in plebejski 1.5 bencinar. Ne vem no… je pa res, da bolj nabrite/4wd verzije niso toliko dražje, tako da Sea… mislim Cupra po mojem bolj cilja na te.

xxl
4 meseci 16 dni nazaj

1,5 TSI je pri meni v T-Rocu pil 6,5, ta bi mi verjetno malce več, ampak, to je vse, kar je na tem motorju dobro, ostalo je sivo povprečje ali manj.

 
Hibrid?
Visokonapetostni superjunak