Poraba 8,1 l/100km Največja hitrost 188 km/h Cena 22.520 eur
Plusi
 • prepoznavna zunanja oblika
 • simpatična notranjost (oblikovni detajli)
 • dovolj zmogljiv trivaljnik
Minusi
 • slaba resolucija zadenjske kamere
 • poraba goriva
 • trdo podvozje
 • brez opcije 4x4 pogona v (slovenski) ponudbi
 • nekateri samoumevni kosi opreme še vedno ob doplačilu (npr. samozatemnitveno ogledalo)
 • neudobna zadnja klop

Med čedalje bolj nepregledno množico križancev je kar nekaj primerkov takšnih, ki jim še kako pristaja oznaka »modni«, »šminkerski« in »trendovski«. Saj veste, tisti športno uporabni manekeni, pri katerih je precej bolj važno, da so okronani za zvezde družabnih omrežij kot pa s titulami najbolj prijaznih družinskih vozil. Mednje vsekakor sodi tudi Fiatov 500X. Pa saj kaj drugega od Italijanov, ki se radi pohvalijo, da imajo prirojen občutek za lepoto in prefinjen okus, tako ali tako niti nismo pričakovali!

Modni revolucionar? Niti ne

Vendarle pa Fiatova ideja o »križanju« enega njihovih najbolj ikoničnih retro avtomobilov ni veljala ravno za pretirano inovativno. Podoben pristop so namreč že pred njimi uporabili pri bavarsko-angleškem Miniju s Countrymanom, pri katerem je šlo v osnovi za napihnjeno verzijo osnovnega Minija, kar pa se je kasneje izkazalo za zadetek v polno. Zato ne čudi, da so po podobni poti šli tudi v Torinu ter z izdatno pomočjo »sestrskega« Jeepa, ki je poskrbel za tehnično osnovo, ustvarili športno uporabno inkarnacijo novodobnega »Luigija«. Za razliko od enoprostorskega 500L jim je omenjena preobrazba precej bolj uspela, saj so pri 500X bolje zajeli duh izvirnika. Oziroma, po domače: športno uporabni 500X je enako fleten in cortkan kot njegov mali bratec ter je lahko ob izboru pravih barvnih kombinacij uporaben celo kot modni dodatek. Poglejte ga zgolj v tokratnem modrem odtenku (Blu Italia), ki mu neizmerno pristaja!

FIAT 500X 04Ob tem se obenem povsem nehote prikrade v misel malce predrzna ideja, da bi lahko nekaj podobnega ustvarili tudi Volkswagnovci pri svojem zadnjem (sicer prodajno neuspešnem) modelu Beetle, zaradi česar bi lahko preživel vsaj še nekaj časa. Pa četudi le kot SUV.

Kakorkoli že, Fiatov predstavnik mestnih križancev, ki je luč sveta uzrl pred petimi leti, je v letošnjem letu doživel kozmetično osvežitev, ki pa je bila (povsem pričakovano) precej decentna. Fiatovcem je namreč 500X že na začetku precej dobro uspel, zaradi česar jim tokrat ni bilo potrebno kaj prida popravljati njegove zunanjosti, kjer so še najbolj vidne spremembe na odbijačih, maski ter »trasi« dnevnih LED žarometov.

Urbani križanec za mestno džunglo

Četudi je Fiatov »džip« nastal v skupnem sodelovanju z (verjetno) najbolj terensko usmerjenim avtomobilskim proizvajalcem na zemeljski obli, pa pri njem vseeno ne pričakujte kakšnih pretiranih terenskih ambicij. Sicer je na voljo tudi v malce bolj robustni zunanji opravi Cross, pri kateri gre – podobno kot pri Armanijevih športnih supergah – več ali manj le za šminko. Italijani ponujajo tudi opcijo 4×4 pogona, a jo boste žal zaman iskali na slovenskem ceniku.

Pa saj Fiatov križanec v osnovi ni bil ustvarjen, da bi se z njim igrali novodobnega Ameriga Vespuccija, zaradi česar so njegove najbolj resne pustolovščine omejene zgolj na kakšno plezanje čez mestne pločnike ter sprehod po urejenem makadamskem cestišču. Za kaj resnejšega pri Fiatu ponujajo (še dovolj kleno) Pando ter terensko dovolj navdahnjeni Fullback.

FIAT 500X 31Pri urbanih avanturah bi znal povsem zadoščati že novi litrski turbobencinski trivaljnik FireFly, ki sicer predstavlja začetek motorne ponudbe na našem trgu. Značilen zvok trivaljnega mlinčka je sicer vseskozi prisoten, a ni nikdar moteč ter po neki čudni logiki kar nekako pristoji njegovemu karakterju, ki sicer izhaja iz male mestne petstotice. Saj veste, k pojavi modela 500 že kar samo od sebe spada motorno »prdenje« kakšnega trivaljnika ali celo dvovaljnika. Čeprav je bencinski agregat z navorom dodobra obdarjen že pod 2 vrtljajnima tisočakoma (190 Nm pri 1.750 vrtl./min), pa se v praksi daleč najbolje počuti nad to vrednostjo, ko navduši z zadovoljivo prožnostjo in odzivnostjo. Malce manj veselja ponuja ročni menjalnik z dokaj dolgo preračunano prvo prestavo, ki se zna ob bolj dinamičnih manevrih izkazati tudi za nekoliko nenatančnega. Škoda, ker nima Fiat v ponudbi pri tem agregatu tudi opcije avtomatskega menjalnika, ki bi precej bolj pristajal naravi ležernega mestnega križanca.

FIAT 500X 32Obenem se zna novi trivaljnik, ki sicer nadomešča dosedanjo motorizacijo 1.4 MultiAir, med priganjanjem izkazati tudi za precej žejnega, pri čemer ne smete biti preveč presenečeni, če vas bo podatek na grafično posodobljenem potovalnem računalniku presenetil s številko 8 ali celo več. A tega smo pri malih prisilno polnjenih bencinskih agregatih načeloma že tako vajeni. In komur gre to preveč v nos, ima na voljo še vedno dizelske opcije, čeprav se jih drugi proizvajalci že otepajo (npr. Suzuki, ipd.). Ali pa naj povsem enostavno uživa v ležernejši vožnji, pa četudi bi kombinacija malce bolj togo nastavljenega podvozja ter ravno še dovolj solidno komunikativnega volanskega mehanizma, ki je svetlobna leta boljši od tistega v enoprostorskem 500L, dopuščala bolj dinamično vožnjo. Vseeno velja opozorilo, da omenjene telovadbe ne izvajate na kakšnih slabših cestiščih, saj podvozje le stežka prebavi kombinacije kratkih neravnin, kar še kako občuti živa vsebina v avtomobilu – posebej tista na zadnjih sedežih.

Družinsko (še) dovolj uporaben

FIAT 500X 12Fiatov šminker se ne izkaže le med ekshibicionističnim razkazovanjem ter paradiranjem pred popularnimi lokali in modnimi butiki, temveč je lahko dovolj prepričljiv tudi kot družinsko vozilo. A le, če ta ni pretirano namnožena (beri: najbolje tričlanska) ter nima prevelikih športno-rekreativnih ambicij. Prtljažnik s 350 litri res ne zmore čudežev, a kaj več ne boste našli niti pri bližnji konkurenci (CX-3, Vitara). Povsem dovolj za nakupovalne vrečke iz bližnjega trgovskega centra!

Za razliko od enoprostorske žlahte se lahko 500X pohvali z opazno bolj imenitnim okoljem, ki je po kozmetični prenovi še dodatno ozaljšano (drugačni merilniki, sodobnejša infozabavna enota ter izdatnejši nabor varnostnih pripomočkov). Hkrati ponuja posamezne oblikovne detajle, ki delujejo sila simpatično (napisi »500«, retro gumbi na sredini armaturne plošče, ogromne vratne kljuke), in kakršnih ne boste nikdar našli pri tehnicističnih Germanih. To je pač draž italijanskih avtomobilov (če seveda povsem odmislim na Multiplo), ki znajo navdušiti že z malenkostmi! Med tovrstne podrobnosti bi vseeno lahko uvrstili za odtenek bolj imenitno plastiko na spodnjem delu armaturne plošče, da bi delovala manj ceneno. Da o izjemno neudobnih zadnjih sedežih, ki niti slučajno niso šli skozi roke strokovnjakov neodvisnega združenja za zdravje hrbtenice, niti ne govorim!

Modni dodatek

FIAT 500X 02Ko so pred petimi leti pri Fiatu vstopili v (trenutno) najbolj moden avtomobilski razred športno uporabnih križancev, so bili pri tem izjemno dosledni ter ustvarili enega bolj trendovskih predstavnikov. Pri tem so imeli kar težko delo, saj se v osnovi ne ponašajo z nič kaj premijskim leskom njihovega emblema, ki velikokrat – roko na srce – že sam od sebe pripomore pri prodaji takšnih in drugačnih modnih proizvodov, tudi v avtomobilskem svetu. Spomnite se zgolj na Range Roverjev Evoque, Minijevega Countrymana ter nenazadnje tudi na kakšne (sicer malce bolj oblikovno vprašljive) BMW-je športno uporabne stvaritve (X4, X6).

Kakorkoli že, Fiatu je vsekakor uspelo narediti dovolj seksi križanca, s katerim boste dovolj opazni tudi znotraj najbolj imenitnih mestnih središč. Pa pri tem nimam v mislih zgolj nežnejšega spola, da ne bo pomote! Komur se vseeno zdi Fiatov 500X nekoliko  preveč poženščen, lahko najde znotraj koncerna rešitev v obliki tehnično sorodnega, a precej bolj mačističnega Jeepa Renegade.  Za vse okuse torej!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Nov litrski turbobencinski trivaljni motorček FireFly prijetno ropotajočega zvoka, kateremu je moč očitati zgolj rahlo anemičnost oziroma neodločnost pod 1.800 vrtljaji, je povsem kos 500X, da ni pretirane potrebe po močnejši različici. Ročni menjalnik je sicer soliden, a bi vseeno lahko bil med pretikanji hitrejši in natančnejši.
  8
 • Notranjost
  Simpatično krojena notranjost, kakršno pač pričakujemo od oblikovalcev iz Apeninskega polotoka, navdušuje s slogom in občutkom za oblikovne detajle, malce manj pa z izborom materialov ter vsesplošnim občutkom kvalitete (posamezni škripajoči elementi). Zadovoljivo prostorna zadnja klop ter prtljažnik.
  8
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki presega ceno 20 tisočakov se nekako spodobi, da se ponaša vsaj s samozatemnitvenim ogledalom ter s sprednjimi parkirnimi piskači. Bližnja konkurenca zna biti že ob serijski konfiguraciji precej bolj radodarna!
  7
 • Vozne lastnosti
  Prijetno mehkobne občutke na volanu, ki bi sicer lahko bil malce bolj komunikativen, dodobra pokvari dokaj trdo nastavljeno podvozje, ki ima obenem precejšnje težave s požiranjem kratkih in ostrih neravnin. Tudi nagibanje karoserije v hitreje voženih ovinkih bi lahko bilo manj prisotno.
  7
 • Gospodarnost
  Dokaj konkurenčno cena osnovnega modela ter ne preveč nežna poraba goriva, ki zna ob priganjanjih preseči mejo 9 litrov na 100 km.
  7
 • Zmogljivost
  Mali trivaljnik, ki se sicer zelo rad zavrti tudi proti rdečemu območju, s svojimi 120 žrebci res ne zmore pretiranih čudežev, kar pa povprečnemu vozniku (oziroma voznici) Fiatovega križanca v ponudbi niti ne bo predstavljalo posebne pomanjkljivosti.
  8
 • Sklep
  Fiatu je že pred petimi leti uspelo ustvariti enega najbolj modnih predstavnikov malih urbanih križancev, celo – podobno kot pri njegovemu manjšemu retro »bratcu« - brez pomoči prominentnejše značke na maski avtomobila.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 17.590
cena testnega vozila (€) 22.520
dolžina × širina × višina (mm) 4.264 x 1.796 x 1.595
dovoljena masa vozila (kg) 1.840
emisija CO2 (g/km) 138
emisijski razred euro 6d-TEMP
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/3 (120.000 km)/8/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 188
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 5.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 190 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,5
osnovna cena vozila (€) 17.590
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,8/5,1/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,9
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 350
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 77x86,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Modna ikona"


whitee
5 meseci 4 dni nazaj

Spet trdo podvozje. Meni ne gre v glavo, kam se je izgubila mehkoba avtomobilov iz prejšnjega desetletja in nazaj. Sem se testno vozil v novem Tipotu in je podvozje izredno čvrsto nastavljeno. Ne vem no, a samo mene to moti? Ker jaz, če si želim trdo podvozje, to naredim sam, ali pa kupiš športno različico modela. Pa ni samo pri Fiatu, veliko ostalih znamk in modelov ima ta problem.

ironmaiden
5 meseci 5 dni nazaj

1400 kg, wtf?. Za današnje čase pretežka krava. Namesto napredka v nove platforme, raje v šminko.

mrtwelvetrees
5 meseci 6 dni nazaj

22.000 eur za tole, a se hecajo ?

megane16v
5 meseci 4 dni nazaj

Za 22 jurčkov raje Vitro 4×4 z vso opremo, 1,4 turbo

DX5050
5 meseci 6 dni nazaj

Rajši dam 22 jurjev za to, kot pa za vw
t-crossa…

xxl
5 meseci 5 dni nazaj

FIAT 500X T3 Urban
– 6 x zračna vreča / Airbag- prednje (dnevne) LED luči- meglenke- tretja zavorna luč- opozorilnik spremembe voznega pasu- sistem za prepoznavo prometnih znakov- nadzor zračnega tlaka v pnevmatikah- štev. sedežev: 5- ortopedski sedeži- sedeži: nastavitev po višini- sredinski naslon za roko- 12V vtičnica- klimatska naprava: avtomatska- zatemnjena / tonirana stekla- električni pomik prednjih in zadnjih stekel- zunanja ogledala: el. nastavljiva- zunanja ogledala: ogrevanje- centralno zaklepanje + daljinsko upravljanje- volan: nastavljiv po višini- volan: nastavljiv po globini- servo volan- volan: multifunkcijski- volanski obroč oblečen v usnje- tempomat- sistem Start-Stop- el. parkirna zavora- avtoradio- MP3 predvajalnik- USB priključek (iPod, HD, …)- avtotelefon- potovalni računalnik- Bluetooth vmesnik- Touch screen- digitalni radio DAB:- zadnja klop , deljiva 1/3 – 2/3- Isofix sistem za pritrditev otr.sedeža- parkirna kamera- pomoč pri parkiranju: zadnji senzorji- pomoč pri speljevanju v klanec
CENA 16990

 
Povečane zmožnosti
Spet Corolla