Poraba 3,6/8,3/6,2 l/100km Največja hitrost 185 km/h Cena 15.810 eur
Plusi
 • prožnost motorja nad 1.500 vrt/min
 • mehanika prestavne ročice menjalnika
 • prostornost zadaj (za ta avtomobilski razred)
 • uporabnost kabini (število in velikost odlagališč)
 • prilagodljivost osnovnega prtljažnika (toga polica)
 • ravno dno skupnega prtljažnika (toga polica)
Minusi
 • strogo subjektivno: manjka mu šesta prestava
 • sistem Lane Assist si ne zapomni zadnje nastavitve
 • bobnenje motorja med 1.300 in 1.500 vrt/min
 • na voljo samo halogenska žarometa
 • doplačilo motorja 1.0 T-GDi vezano na doplačilo paketa N-Line

Hyundai je, podobno kot mnogi drugi proizvajalci, prepričan, da si trg želi športno navdahnjenih izpeljank običajnih modelov. Zato so se že pred časom odločili ponuditi v vse številnejših modelih paket N-Line. Najnovejši, ki ga je moč oplemeniti z njim, je najmanjši Hyundai, i10. Test.

Enako, kot je moč oblikovno nadgraditi i30, i30 Fastback in Tucson, je zdaj tudi mali i10 dobil športno navdahnjeno izvedenko N-Line. A ta skriva še kaj drugega kot samo lepotne dodatke.

Rdeči poudarki

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_03Športnost zaznamujeta oblikovno drugačna odbijača, ki so jima dodali rdeči kontrastni letvici v spodnjih predelih. Spremenjena je motorna maska s samosvoje oblikovanimi dnevnimi svetilkami v LED tehniki ter tremi rdečimi črtami »N-Line «. Dinamiko modela dodatno poskušajo poudariti 16-palčna kolesa ter drugi detajli, kot so značke N-Line in rdeči oznaki i10 na črnih podlagah C stebričkov. V času, ko se zdi, da so izpušne cevi nekaj najbolj groznega, s čimer je moč opremiti avto, pa predstavlja zanimivo popestritev kromiran in podvojen zaključek izpušne cevi na zadku.

Paket N-Line ima svoje dodatke razporejene tudi v potniški kabini. Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_06Tam tako najdemo trikraki volanski obroč in v njegovo spodnjo prečko pripeto stilizirano značko N, ki se ponovi tudi na z usnjem oblečeni glavi ročice ročnega menjalnika. Piko na i dinamičnega značaja v notranjosti i10 N-Line zaokrožujejo v rdeč kovinski odtenek odete obrobe šob prezračevanja in gumbov stikal prezračevalno-klimatske naprave ter v »športen« aluminij odete stopalke.

Bistveno bolj prizanesljiv

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_07Za razliko od zgoraj naštetih bratrancev, ki stavijo izključno samo na športno dekoracijo, je Hyundai v malem i10 ponudil kupcem tudi možnost nadgradnje paketa N-Line z dejansko bolj agilno tehniko in mehaniko. Začne se s tako imenovanimi športnimi sedeži spredaj, ki naj bi nudili več bočne opore. Četudi je te morda res nekaj malega več kot v ostalih i10, jo je vseeno premalo, da bi sedeže samo zaradi nje lahko označil kot športne. Naslednje je športno ostreje nastavljeno vzmetenje. Tudi temu pritrjujem, je res čvrstejše kot v ostalih bratih in ponudi posledično za odtenek več ostrine in neposrednosti med ovinki. Po drugi strani je še vedno daleč od tega, kar je leta nazaj premogel edini pravi Renaultov Twingo RS. Je pa zato za razliko od slednjega Hyundai i10 N-Line, tudi v kombinaciji s 16-palčno obutvijo, še vedno z učinkovitostjo prestrezanja nepravilnosti v cestni podlagi bistveno bolj prizanesljiv do potnikov ter s tem neprimerno bolj uporaben za vsakodnevne vožnje kot prej  omenjeni mali Renault.

Najbolj zanimiv element

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_38Ob množici doslej opisane športno navdahnjene (predvsem vizualne) dekoracije paketa N-Line pa se zdi daleč najbolj zanimiv element, ki so ga s tem paketom opreme ponudili potencialnim kupcem Hyundaia i10: litrski turbobencinar. Motorček sam po sebi ni nič posebej novega, saj ga vgrajujejo v številne svoje in Kijine modele. Sam sem ga imel tako doslej priložnost spoznati že v aktualnem Kia Ceedu 1.0 T-DGi, a z omembe vredno razliko. V Kii je namreč dajal v uporabo 120, v malem Hyundaiu pa »samo« 100 KM. In ocenjujem, da je ravno ta razkorak v nazivni moči med obema kriv za moje ugotovitve, ki sledijo.

Suveren

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_39Turbo trivaljnik tudi v mini Hyundaiu zaznamuje v veliki meri enako suveren nastop kot v večji Kii. To konkretno pomeni, da agregat v i10 navduši z izrazito kultiviranostjo in tihostjo teka ter dobro delujočim sistemom start/stop. Enako v i10 razvije tudi uporabno prožnost nekako od 1.500 vrt/min in jo ohranja nekako do 4.000 vrt/min. Načeloma se zmore zavrteti vse do rdečega polja, a se v zadnji tretjini razpoložljivega območja motornih vrtljajev bolj muči kot pa odločno pospešuje avto. Mojemu opažanju o svojevrstni »zadušenosti« trivaljnika pritrjuje tudi podatek o navoru in celo podatek o nazivni moči obeh različic. Pri obeh sega ploščati vrh krivulje 172 Nm visoko, enako pa je ta navor na voljo v identičnem območju med 1.500 in 4.000 vrt/min.

Šibkejša (100-konjska) različica dosega največjo moč sicer strogo teoretično gledano v ugodno širokem območju vrtljajev 1.500 vrt/min, doseže pa jo tudi razmeroma zgodaj in sicer že pri 4.500 vrt/min. Na drugi strani doseže nazivno moč močnejša izpeljanka samo v eni točki in še to »šele« pri 6.000 vrt/min. A to ne pomeni nič drugega, kot da je 100-»konjski« 1.0 T-GDi v zadnji tretjini območja motornih vrtljajev samo zadušen. A da se ne bomo napačno razumeli: že res, da 1.0 T-GDi v malem i10 ne prepriča z identično iskrivostjo kot njegova 120-»konjska« izpeljanka, a premore v i10, tudi na račun manjše lastne mase, še vedno več prednosti kot slabosti in ga vsakomur, ki vsaj malo razmišlja o njem, toplo priporočam.

Čutim, da mu preprosto manjka

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_20Ocenjujem, da naslednje razhajanje ni toliko posledica močnejšega motorja, kot dejstva, da govorim o avtomobilih iz različnih razredov, a razlika med 120-»konjskim« pogonskim sklopom v Ceedu in 100-»konjskim« v i10 je tudi v njunih ročnih menjalnikih. Medtem ko ima večji bratranec šest prestav, se mora i10 1.0 T-DGi N-Line zadovoljiti s petimi. Te so dobro preračunane in objektivno gledano v praksi najbrž ne bi bilo omembe vredne razlike tudi z dodatno prestavo. A v avtomobilih, vsaj zame, še zdaleč ne šteje samo objektivnost, temveč tudi kopica osebnih opažanj in občutkov. Načeloma se določenih stvari in posebnosti po uvajalnem obdobju v praktično vsakem avtu kar lepo navadim, a sem se v malem Hyundaiju skozi celotno druženje večkrat zalotil, da sem hotel pretakniti v šesto prestavo. Sam pripisujem to namero predvsem dejstvu, da premore motorček zares prijetno in zadostno prožnost in sem večkrat čutil, da mu šesta prestava preprosto manjka.

Bolj kot kadarkoli doslej

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_42Nobenega dvoma ni, da je zadnjih nekaj let razred mini mestnih avtomobilov v strmem upadanju. Še nekaj let nazaj sem naštel kar nekaj tekmecev, ki so bili dejavni v tem razredu. Že danes je nabor bolj razredčen, v naslednjem letu, dveh ali največ treh pa se bo število modelov še dodatno zmanjšalo. Zdi se mi, da bodo čez tri leta na trgu samo še kakšni trije ali morda štirje tekmeci. Čeprav je žalostno spremljati, kako že več let tradicionalni avtomobilski modeli izginjajo – predvsem na račun cunamija križancev in terencev vseh oblik in velikost – mi je približno jasno, kako deluje trg in z njim krute ter suhoparne številke ekonomskih računic. Priznajmo si, da če bi bili sami odvisni od prodaje izdelkov, ne bi trmarili in vztrajali pri prodaji nečesa, ko bi ugotovili, da zanj na trgu preprosto ni več dovolj zanimanja. Zakaj bi torej pričakovali drugačen odziv avtomobilskih proizvajalcev? Ne pozabimo, da so ti bistveno bolj podvrženi ekonomskim računicam, letnim poročanjem in zadovoljevanju delničarjev kot kadarkoli doslej.

Kar je in kar ni

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_10Ravno zaradi opisanega stanja se preizkušeni Hyundai i10 1.0 T-DGi N-Line prileže kot obliž na rano. Ja, seveda še zdaleč ni tako športen, kot nas Korejci poskušajo prepričati. A sam zmorem videti skozi nekaj pomanjkljivosti več plusov in zato še vedno pozdravljam njihov trud. Hyundai se je namreč zavestno odločil ponuditi trgu avto, ki praktično v vseh pogledih nasprotuje vrednotam in prepričanjem, ki krojijo današnji avtomobilski trg. Ni baterijsko-električen, ampak bencinski. Ni križanec, je čisto običajen mestni avtomobilček. Enako tudi ni terenec, temveč je mikro športnik. Meni je zaradi vsega, kar je, pa tudi zaradi vsega, kar ni, prirasel k srcu bistveno bolj kot kateri od popularnih malih križancev.

Ni greh

Hyundai_i10_10_T-GDi_N-Line_01Za pogum, da so ponudili trgu izdelek, kot je športno navdahnjeni mestni i10 N-Line, Hyundaiu čestitam in iskreno privoščim uspeh. Verjamem, da ta na dolgi rok ne bo izostal, saj nisem edini, ki ima raje (vsaj malo) nabrite tradicionalno oblikovane avte namesto trendovskih križancev ali terencev. Menim, da kupci takšnih avtov še vedno obstajajo, jih pa verjetno ni dovolj za ponudbo petih podobnih tekmecev. A če si na trgu edini, se vsaj tebi ekonomska računica na koncu verjetno izide. Upam, da to drži, saj se potem lahko v prihodnosti nadejamo še kakšnega naslednika. Kdo ve, morda celo v pravi športni izpeljanki i10 N.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Objektivno bi si zaslužil oceno 9, a sem mu odbil točko, ker mu manjka šesta prestava in ker vem, da obstaja enak motor v različici s 120 KM. Priznam, gre za subjektivno mnenje, a v avtu, ki prepričuje s športno noto, človek ne more zanemariti čustev.
  8
 • Notranjost
  Velikost in posledično cenovni razred avta sta narekovala klestenje stroškov pri izbiri nekaterih plastik v kabini. A cenenost plastike ne bode v oči preveč po zaslugi lične urejenosti in simpatičnega oblikovanja. Presenetilo me je, da se mi je zdel sicer po dosegu nenastavljiv volanski obroč zelo dobro nameščen. Hvalim še dobro splošno uporabnost notranjosti, ki jo zaznamujejo številni in dovolj veliki odlagalni prostori ter prilagodljiv prtljažnik (toga polica).
  9
 • Opremljenost
  Najvišji paket z nekaj drobnimi dodatki je premogel skoraj vse, kar sam iščem v avtomobilu tega kova in velikosti. Sam sem tako pogrešil samo sodobna LED žarometa, ki ju ni najti niti na seznamu doplačil ter, predvsem zaradi zimskega časa preizkusa, gretje sedežev.
  8
 • Vozne lastnosti
  Majhen in okreten, z nekaj malega bolj dinamično navdahnjenim podvozjem.
  8
 • Gospodarnost
  Ja, skoraj 16.000 evrov je daleč od ugodnega nakupa avta »na meter«. Toda pogled v cenik večjega Hyundaia i20 razkrije, da se cene podobno opremljenega in motoriziranega večjega brata gibljejo že v območju 20 tisočakov.
  7
 • Zmogljivost
  172 Nm nazivnega navora turbotrivaljnika zelo godi, se pa pozna, da so mu Korejci v zgornji tretjini motornih vrtljajev »pristrigli peruti«. Zato vprašanje proizvajalcu: zakaj mu niste namenili 120-»konjske« izpeljanke 1.0 T-GDi?
  7
 • Sklep
  Kar v primeru i10 1.0 T-GDi N-Line najbolj izstopa, je Hyundaijev pogum. Pogum, da so se odločili kljubovati trendom in prepričanju mnogih s ponudbo avta, ki ob tradicionalni zasnovi stavi na športnost, ne samo z videzom ampak tudi z nekaj večjo konjenico. Moje iskrene čestitke in poklon.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 15.810
dolžina × širina × višina (mm) 3.675 × 1.680 × 1.483
dovoljena masa vozila (kg) 1.470
emisija CO2 (g/km) 105 (123 WLTP)
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.120
medosna razdalja (mm) 2.425
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 185
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 73,6/100 pri 4.500 - 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 172 pri 1.500 - 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 9,6
osnovna cena vozila (€) 15.180
pnevmatike 195/45 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,6/8,3/6,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8/4,2/4,8 (5,4 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 36
prostornina prtljažnika (l) 252-1.050
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,0 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pogumno naprej"


1 mesec 8 dni nazaj

Glede na to, da je trenutno na razpolago s tem motorjem in dodatkom N-Line od 13730 eur naprej (gotovinska cena), to primerjano z neposredno konkurenco niti ni tako visoka cena.

Če pa primerjaš vse te trenutne cene recimo s tistimi iz 2017 pa… ah sej je to bila na teh straneh že večkrat obdelana tema.

 
Ofenziva
Izdatna osvežitev