Poraba 8,2/15,5/10,9 l/100km Največja hitrost 175 km/h Cena 88.820 eur
Plusi
 • terenske zmogljivosti
 • štirikolesni pogon
 • občutek prostornosti
 • prilagodljivost
 • uporabnost
 • opremljenost
 • svetilnost žarometov (LED)
 • ravno dno skupnega prtljažnika
Minusi
 • prostornost okoli 6. in 7. sedeža (glede na zunanje mere avta)
 • občasno odzivnost večopravilne enote
 • izrazito vzdolžno nagibanje karoserije ob močnejšem zaviranju
 • udobje v vožnji (razmeroma togo vzmetenje)
 • samo ena motorizacija

Tako zelo popularni cestni terenci so z razlogom cestni. Pri njih je bistveno, da s svojo pojavo sicer spominjajo na terence, a so prvenstveno namenjeni utrjenim in urejenim cestam. Med njimi je pravih klenih terencev malo, a se najdejo. Toyotin Land Cruiser je že eden takšnih. Med vožnjo z njim človeku postane jasno, zakaj je svojevrstna terenska legenda. Test.

Avtomobilski proizvajalci očitno ocenjujejo, da se med avanturističnimi kupci, željnimi potepanj po poudarjeno neutrjenih in odročnih terenih, najdejo tudi posebneži, ki se v zameno za odlične terenske zmogljivosti nočejo odreči prestižu in udobju cestnih avtomobilov. Osebno mi terenska klenost in udobje limuzin sicer ne gresta najbolje skupaj, spomin na razloge za to pa mi je osvežil tokratni Land Cruiser.

Iz varnega zavetja

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_32Za tovrstno, recimo ji premožno, vrsto strank so pripravili zelo bogato založen paket opreme Premium, ki naredi veliko Toyoto na papirju sila zapeljivo in tudi prestižno. Vanj so Japonci spravili res vse in še kar nekaj stvari za povrh. Kot terencu, kar v prvi vrsti je, mu jasno ne manjka stalni štirikolesni pogon z reduktorjem. Že v osnovi mu je možno sredinski torsen diferencial zakleniti, v kombinaciji z najboljšim paketom opreme pa je moč zakleniti tudi zadnji diferencial. Vsaki deženi križarki je primaknjenih veliko elektronskih pomagal, najbogatejša oprema Premium pa primakne še po višini nastavljivo hidravlično podvozje, več elektronskih sistemov za pomoč pri potepanju po različnih terenih kot so MTS, Crawl Control, sistem KDSS, funkcijo prikaza terena na osrednjem zaslonu pred vozilom, prikaz stanja nagnjenosti avta na terenu in še kaj bi se našlo. Naphan z njimi ga skoraj ni terena, ki ga Land Cruiser z avanturistom za njegovim volanskim obročem v varnem zavetju žlahtno opremljene kabine ne bi mogel premagati.

Mogočen je

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_05Hlajeno-ogrevana prednja sedeža sta samo češnjica na torti ostalih udobju namenjenih bonbončkov. Samodejni menjalnik, že omenjeno usnjeno oblazinjenje, vstavki imitacije lesa, električno nastavljiva sedeža s funkcijo spomina za voznika, navigacijski sistem, ogrevan volanski obroč, žarometi LED, električno pomično strešno okno, sedem sedežev (od katerih sta 6. in 7. električno zložljiva), vrhunsko ozvočenje JBL Synthesis 5.1 z multimedijskim predvajalnikom na stropu, ločen prezračevalno-hladilni sistem za drugo ter tretjo vrsto sedežev in še in še so stvari, ki naredijo Land Cruiser Premium s preko 88.000 evri kar drag nakup. In kako se dolg spisek opreme na eni strani ter klena terenska zasnova velike Toyote na drugi strani obneseta v praksi? Na kratko povedano, mogočno.

Na centimeter natančno

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_18Vsa ta mogočnost pa se kaže tudi v njegovi fizični velikosti. Dobrih 4,8 metra dolžine ter skoraj kvadratno razmerje med širino in višino (obakrat z malo manj kot 1,9 metra) pomenijo, da je avto višji od večine njegovih uporabnikov. Visoka gradnja in z njo povezana 215-milimetrska oddaljenost od tal narekujeta, da je treba vanj dobesedno splezati. Pri tem bo nižjeraslim ter damam v krilih v veliko pomoč stopnička ob pragu avta. Ko enkrat zavzameš položaj na svojem sedežu se ti odpre razgled v vse smeri okoli avta, sam privzdignjen položaj sedenja pa vzbudi v posamezniku tudi, vsaj malo, občutek nadvlade nad ostalimi »povprečneži«. V zakup je treba vzeti, da privzdignjen položaj vseeno skriva stvari tik ob avtu, kot so korita za cvetlice, stebrički in podobne reči. Zanje pridejo še kako prav serijsko primaknjene kamere okrog avta. Po njihovi zaslugi se sam niti enkrat nisem ustrašil manevriranja mogočnega kolosa tudi skozi ozke mestne ulice ali v bolj tesne parkirne prostore. Čeprav se pri tem nikoli nisem znebil občutka o merski in nenazadnje tudi masni mogočnosti Cruiserja, sem lahko z vizualnimi pomočniki povsod premikal avtomobil »na centimeter« natančno.

Občutek, …

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_43… da je Toyota Land Cruiser velik avto se med vožnjo, določena specifika vezana na njegovo obnašanje tam, še nekoliko poudari. Avto je, kot se za kleni terenec spodobi, postavljen seveda na togo šasijo. Dodatno je oprta na razmeroma mehko nastavljene vzmeti, ki poskrbijo za opaznejše nagibanje karoserije v prečni kot tudi v vzdolžni osi. Če je prečno nagibanje, upoštevajoč visoko gradnjo zajetno maso avta že skoraj pričakovana, pa me je druga z izdatnim posedanjem nosa avta in nagibom karoserije vseeno zmotila.

Kar omilijo pnevmatike

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_20Kdor iz naslova mehkega vzmetenja pričakuje fantastično udobje v vožnji, ga moram nekoliko razočarati. Samo najmanjše luknje in razpoke se namreč ne prenašajo skozi avto do potnikov, a še to samo zato, ker jih omilijo pnevmatike razmeroma visokega preseka. Vse ostale vrste nepravilnosti v cestni podlagi, ki so prevelike, da bi jih zmogle pnevmatike zgladiti, cestno križarko občutno stresejo.

Na teren

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_12Moje poti praviloma vodijo po urejenem asfaltu, če že, pa zavijem z njih največ na kakšen peščeni kolovoz. »Avanture«, ki si jih »upam« narediti s čisto vsakim osebnim avtom in jasno tudi s čisto vsakim danes tako zelo popularnim cestnim terencem. Primerki s poudarjeno terensko nadarjenostjo kot je Toyota Land Cruiser, pa me izzovejo v iskanje mojih zmožnosti in preizkušanje moje drznosti. Že nekaj časa se namreč zavedam, da je tehnika današnjih avtomobilov zmožna več kot si upa ali zmore početi z njimi 95 odstotkov današnjih uporabnikov avtomobilov. Skratka, z veliko Toyoto sem se upal zapeljati bistveno dlje od urejenih cest kot sicer, po vrnitvi z vsakega potepa zase pa sem ugotovil kako zelo sposobna pravzaprav je. Pod kolesa sem ji tako vrgel, za moje pojme, zelo razgiban skalnat teren na Krasu. V nam bližnji hosti sem jo preizkusil na drsečem blatu skozi katerega se je po zaslugi reduktorjev in vseh možnih zapor diferencialov skopala na umirjen in neomajno suveren način. Da tudi, zopet zame, izredno strmi klanci niso nikakršna težava, mi je pokazala vožnja po klančini na neobljudenem travniku sredi nam bližnje hoste.

Stvar prioritet

Toyota_Land_Cruiser_28_D4D_Pre_14Med spremljanjem stanja nagiba avta na prikazovalniku v merilnikih sem ugotovil, da sem si  večinoma drznil iti samo do malo preko 50 odstotkov prikazanega območija dopustnega nagiba na grafu. Da bi si upal iti preko »samodoločenih« meja bi rabil nekoga z bistveno več terenskimi kilometri za sabo. Za to bi mi moral namreč izkušen avanturist povedati da so kot prvo pnevmatike primerne za še več in drugič, da bi izziv s točno tem avtomobilom odpeljal pred mano ter mi s tem pokazal, da je le-ta za avto in nenazadnje tudi zame izvedljiv. Verjemite, ko se enkrat pogovarjam o 88 tisoč evrov dragem avtu, mi je tista kotna stopinja nagiba več ali manj bistveno manjša prioritetna kot razlika med tem, ali vrnem avto nazaj v enem kosu in s pločevino oblikovano kot so si zrisali Toyotini oblikovalci in tem, da vrnem »skotaljen« kup pločevine in plastike.

Preko 50 let zgodovine

Pohajkovanja, kjer sem samo zaradi prepričanj in omejitev v mojih glavi samo pobožal njegove terenske zmogljivosti, so mi dale jasen odgovor, zakaj je Toyota Land Cruiser s preko 50 leti zgodovine terenska legenda v pravem pomenu besede. Da je možno njeno terensko klenost z najbogatejšim paketom opreme Premium narediti tudi kar se da žlahtno in popolno opremljeno z vsem mogočim ter tudi marsičem nemogočim, pa je gotovo zanimiv podatek za vse avanturiste s primernimi finančnimi zmožnostmi.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Napreden in sodobno grajen pogonski sklop, ki ga bo na terenu ustavil samo zid, visok kot je avto, ali pa prepad.
  10
 • Notranjost
  Prostorna in v kombinaciji z najboljšo opremo tudi odlični materiali, ki jih Toyota vgrajuje v svoje modele. Godi prilagodljivost in uporabnost znotraj, presenečata pa električno zložljiva 6. in 7 sedež. Odgovarjala mi je tudi svetla barvna kombinacija v kabini.
  10
 • Opremljenost
  Najvišji paket opreme ima vse, kar si poželite in še nekaj bonbončkov, na katere niste niti pomislili, da bi jih lahko rabili.
  10
 • Vozne lastnosti
  Kot kleni terenec bi si prislužil čisto desetko, a ker šteje tudi cestno »obnašanje« sem mu, zaradi slabšega udobja v vožnji ter motečega vzdolžnega nagibanja pri močnem zaviranju, odbil dve piki.
  8
 • Gospodarnost
  2,4 tone lastne mase, velika čelna površina in aerodinamika opeke pustijo svoj pečat na porabi goriva. Ceno je, navkljub nazivu paketa opreme Premium, težko pogoltniti.
  5
 • Zmogljivost
  177 KM in 450 Nm je videti veliko, a ima 2,8-litrski D-4D z mobilizacijo 2,4 tone težkega in mersko velikega avta garaško delo.
  6
 • Sklep
  Mogočen in predvsem izrazito suveren terenec. Da se uvršča med terenske legende, me glede na preizkušeno ter več kot 50-letno zgodovino sploh ne preseneča.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 88.130
cena testnega vozila (€) 88.820
dolžina × širina × višina (mm) 4.840 × 1.885 × 1.895
dovoljena masa vozila (kg) 2.990
emisija CO2 (g/km) 194
gibna prostornina (cm3) 2.755
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 2.430
medosna razdalja (mm) 2.790
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 175
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 3.400
največji navor (Nm pri vrt/min) 450 pri 1.600-2.400
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 265/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2/15,5/10,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,2/6,3/7,4
pospešek 0-100 km/h (s) 17,6
prostornina posode za gorivo (l) 87
prostornina prtljažnika (l) 120-640-1934
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 92,0 × 103,6
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Terenska legenda"


miapan
2 leta 9 meseci nazaj

Če potrebuješ terensko vozilo in luksuz, cena sploh ni velika, ker če želiš GLE ali GLS kakor tudi Discovery je cena lahko hitro 100.000€

4vale6
2 leta 9 meseci nazaj

Za tako ceno v leto 2018 bi pričakoval, da nebo notranjost izgledala kot iz obdobja med 2000 in 2006.
Če hočeš tank, kupiš potem rabljeno (in prišparaš goro $$$), pa je vsaj ni škoda za vožnjo čez grmovje…

limas
2 leta 9 meseci nazaj

Nekaj bombončkov?
Lajko bi se nehalo uporabljati tako maloumne izraze, ki nimajo zveze z avtomobilizmom.
Bombončke se dobi v hoferju, pa še cenejši so.

JG2
2 leta 9 meseci nazaj

Bombnik, brez pripomb!

chad
2 leta 9 meseci nazaj

To je res tank, še bolj pa večji model z V8 dizlom. Tle ni prostora za pusice. Pa ceno drži, top terenec.

 
Zrela žepna raketa
Spajanje okusov