Novice

Alfa Romeo praznuje 110 let

Alfa Romeo je pred dnevi proslavila 110. leto obstoja. Mejnik so obeležili 24. junija s ponovnim odprtjem muzeja Alfe Romeo v Italiji, ki je bil več mesecev zaprt zaradi epidemije Covid-19.

Alfa Romeo je bila ustanovljena leta 1910 v Milanu. Sprva se je zgodba znamke začela zgolj pod imenom Alfa, kratico za Anonima Lombarda Fabbrica Automobili oz. po slovensko anonimna lombardska tovarna avtomobilov. Pojem »anonimna« v imenu je posledica pravne oblike organizacije podjetij, ki je bila značilna za tisto obdobje v Italiji in pri kateri so vlagatelji javnosti prikriti oziroma neznani. Ime Romeo se je pridružilo nazivu leta 1915. Dodal ga je Nicola Romeo, ki je omenjenega leta najprej  kupil večinski delež v podjetju, kmalu potem pa tudi prevzel vajeti celotnega podjetja.

V več kot stoletju obstoja se je Alfa Romeo bolj ali manj uspešno prilagajala spreminjajočim se razmeram na trgu. V začetku so bile Alfe in Alfe Romeo zmogljivi, dragi in luksuzni avtomobili, kot je bila recimo serija modelov 8C. V času po drugi svetovni vojni so se izraziteje usmerili k bolj dostopnejšim avtomobilom. Posledica spremenjene usmeritve podjetja je svetu dala modele, kot je Giulia. Usmeritvi športno navdahnjenih avtomobilov, ki so dostopni širši publiki, ne pa samo petičnim izbrancem, so Italijani ostali zvesti vse do današnjih dni. Občasno sicer še vedno ponudijo trgu posebnosti, kot sta med drugim Montreal leta nazaj ter 8C Competizione iz začetka 21. stoletja, ki se umeščajo tako na vrh cenovne kot tudi zmogljivostne lestvice.

Alfa Romeo ima tudi dolgo in zelo plodno zgodovino udejstvovanja v motošportu. Najodmevnejša so seveda tista v kraljici motošporta, Formuli 1. Današnja ekipa Scuderia Ferrari je dejansko začela kot Alfa Romeo. Šele kasneje, ko je Enzo Ferrari stopil na samostojno pot proizvajalca avtomobilov, so se preimenovali v Ferrari Scuderia. Pravzaprav je leta 1950 čisto prvo tekmo Formule 1 zmagal dirkalnik Alfe Romeo. Še desetletja po tem se je ime Alfa Romeo pojavljalo na štartnih mestih Formule 1 bodisi na lastnih dirkalnikih ali na dirkalnikih tekmecev, ki so jim »posodili« motorje, a je bil v obeh primerih dosežek večinoma le bleda senca zelo uspešnih začetkov. Danes je Alfa Romeo v Formuli 1 zgrajena na nekdanji švicarski ekipi Sauber, z motorji pa jih zalagajo pri Ferrariju.

V času, ko se avtomobilski svet prebija skozi burno obdobje in ko vse skupaj zaznamujejo korenite spremembe v navadah in pričakovanjih kupcev, se Alfa Romeo bori za svoj obstoj. To počne z loščenjem ponudbe limuzinske Giulie in tudi širjenjem palete na danes tako iskane športne terence, kot sta Stelvio in leta 2021 prihajajoči manjši brat Tonale.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Alfa Romeo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Alfa Romeo praznuje 110 let"


xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Ejej, vedno na robu. Pa še zmeraj No1 zame.

 
Okolju prijaznejša Škoda Octavia G-TEC
Amazon postal lastnik podjetja Zoox