Novice

Amazon postal lastnik podjetja Zoox

Zagonsko podjetje Zoox, ki se ukvarja z razvojem sistemov avtonomne vožnje, naj bi spletnemu velikanu omogočilo realizacijo načrtov za implementacijo avtonomnih tehnologij.

Amazon povečuje svoja vlaganja v podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem avtonomnih tehnologij, saj so si po lanskoletnih investicijah v podjetje Aurora Innovation sedaj pripojili še ameriško zagonsko podjetje Zoox. Uradnih podatkov o vrednosti investicije sicer še ni, je pa časopis Financial Times objavil, da naj bi bil sklenjen posel težak več kot 1,2 milijarde ameriških dolarjev (1,07 milijarde evrov).

Ameriško zagonsko podjetje Zoox s sedežem v Silicijevi dolini, je bilo osnovano leta 2014 in se, poleg razvoja avtonomnih sistemov, ukvarja tudi z zasnovo namenskih vozil, ki bi se lahko uporabljala kot samovozeči taksiji ali dostavna vozila. Testiranje tehnologij podjetja Zoox večinoma poteka na območju Las Vegasa in San Francisca, kjer so že uspešno prikazali delovanje sistemov v prometni gneči in zahtevnejših okoliščinah ter v slabših vremenskih pogojih.

Poslovanje podjetja in njihovi dosežki sicer niso preveč odmevali v javnosti do letos, ko so v aprilu dosegli poravnavo s podjetjem Tesla v zvezi z domnevno ukradenimi podatki, posredovanimi s strani nekdanjih Teslinih uslužbencev, ki so našli novo zaposlitev v logističnem oddelku podjetja Zoox. Podrobnosti poravnave sicer niso znane, so pa takrat pri Zooxu potrdili izplačilo odškodnine Tesli.

Amazonova investicija naj bi pomagala k lažji realizaciji vizije zagonskega podjetja Zoox o vzpostavitvi flote avtonomnih vozil na poziv, po vsej verjetnosti pa, ob zadostni stopnji zrelosti tehnologije, pri ameriškem velikanu spletne prodaje načrtujejo tudi integracijo sistemov avtonomne vožnje v floto njihovih dostavnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto in video: Zoox.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Alfa Romeo praznuje 110 let
Škode z novim večopravilnim sistemom