Novice

Citroën Oli prikazuje vrsto novih idej

Nov koncept pooseblja misijo znamke Citroën ter zagotavlja preprosto, cenovno dostopno in inteligentno rešitev električne mobilnosti.

Francoski avtomobilski proizvajalec v svojem slogu preseneča z novim konceptom Oli, s katerim se zoperstavljajo aktualnim trendom avtomobilske industrije, ki ponuja vse težje in bolj kompleksne ter posledično dražje rešitve za električni prevoz družin. Ambicije in namen koncepta Oli je vzpostavitev boljšega nadzora nad življenjskim ciklom vozila ob zmanjšanju mase in kompleksnosti. To želijo doseči z uporabo recikliranih materialov za zagotovitev cenovne dostopnosti, večje zanesljivosti in daljše življenjske dobe.

Koncept vsestransko uporabnega električnega avtomobila s ciljno maso ene tone in porabo 10 kWh na 100 kilometrov naj bi ob najvišji hitrosti 110 km/h z enim polnjenjem prevozil do 400 km. Z učinkovito tehnologijo polnjenja je baterijo moč napolniti med 20 in 80 odstotki v relativno kratkih 23 minutah, uporabljati pa ga je možno tudi kot električno napravo z inteligentno kapaciteto in močjo ob pomoči tehnologij V2G (Vehicle to Grid) in V2L (Vehicle to Load).

Zunanjost 4,20 m dolgega, 1,90 m širokega in 1,65 m visokega koncepta ob nekonvencionalni drži in obliki karoserije izžareva značaj, produktivnost in pozitiven odnos. V formi kompaktnega športnega terenca je poudarek predvsem na uporabnosti. Opremljen je s prototipnimi hibridnimi 20-palčnimi platišči, ki so 15 odstotkov lažja od primerljivih jeklenih platišč, nanje pa so namestili konceptualne inteligentne in vzdržljive pnevmatike, ki so jih razvili v sodelovanju s podjetjem Goodyear. Njegovo uporabnost dodatno povečajo ravne površine motornega pokrova, strehe in ploščadi prtljažnika, ki so dovolj čvrste, da lahko na njih stoji odrasla oseba, domiselna zasnova nakladalne ploščadi pa omogoča enostavno nakladanje – podobno, kot smo ga vajeni pri poltovornjakih.

Notranjost koncepta Oli kljub preprosti zasnovi ponuja dovolj udobja, ki ga dopolnjujejo domiselne rešitve za povečanje vsakdanje uporabnosti. Namesto popolne instrumentne plošče ima koncept eno samo letev v obliki cevi, ki se razteza preko celotne širine, na njej pa sta na voznikovi strani vgrajena volanski drog in volan, na sredini pa so poleg nosilca za telefon nameščeni gumbi za upravljanje klimatske naprave. V skladu s celotno idejo koncepta sta zasnovana tudi sprednja sedeža, ki zavzameta manj prostora, za njihovo izdelavo pa so porabili 80 odstotkov manj delov kot jih je potrebno za izdelavo sedežev enakovrednega športnega terenca. Za še več udobja sta sedeža pritrjena na pod s prilagodljivimi izolacijskimi obročki, ki ublažijo tresljaje po principu progresivnih hidravličnih omejevalnikov.

Vincent Cobée, generalni direktor znamke Citroën, je ob predstavitvi poudaril, da so projekt novega koncepta poimenovali Oli, ker to ime pooseblja samo bistvo tega vozila in naznanja spremembe na področju družinske mobilnosti, pa tudi kot poklon vozilu Ami, s katerim so naredili pomemben korak naprej v spreminjanju mikro mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Citroën Oli prikazuje vrsto novih idej"


tha_man
1 leto 6 meseci nazaj

Zgleda totalno kul. Škoda ker proizvajalci nimajo jajc kaj takega dat na trg (če je ob vseh sodobnih normah in omejitvah to sploh možno).

drugmirko
1 leto 6 meseci nazaj

Eh, dragi avtomobilzem… Ne samo, da ste počasni (koncept so pokazali 3dni nazaj), še površni ste… Ime OLI je fontetična ‘domislica’ na izraz “ALL-E”, v smislu povsem električnega avtomobila, koncept pa (razen novega logotipa in morda dizajna luči) niti ni koncept obllike bodočih Citroenovih avtomobilov, temveč koncept čim bolj enostavnega vozila…. Za izdelavo in uporabo… Odtod tudi slogan “What is enough? “!
Avto zato nima centralnega kompjuterja in infotainment sistema ampak za to uporabi kar uporabnikov smartphone! Zato so njegovi sedeži narejeni iz treh sestavnih delov, spredna vrata, kot tudi oba odbijača medsebojno zamenljiva, sprednja šipa povsem vertikalna, da se zmanjša segrevanje kabine, streha in pokrov motorja iz posebno obdelanega kartona za zmanjšanje skupne mase., itd, itd….
Skratka, iz avta so zmetali ‘tričetrt navlake” sodobnih avtomobilov, skoraj do skrajnosti poenostavili njegove sestavne dele in se vprašali “kaj v svojih avtomobilih sploh RES rabimo”…. kaj nam je res “dovolj”?!
Zato je ta koncept treba gledat”mimo” njegove oblike, v to kako pristpa konkretnim problemom in kakšne rešitve ponuja… Zase pa lahko rečem le to, da – ko sem “preživel” začetni šok nad obliko in bil sposoben “mimo dreves videt gozd”- mi ima Oli v primerjavi s praktično čemerkoli od trenutnih ‘elektrčarjev” (od Tesle in Taycana, do idX-ov in Ionicov) tako fenomenalen “ma bašme briga” karakter, da bi ga v bistvu kupiu takoj! =P

 
Slovenska podružnica Renaulta z novim lastnikom
Med vlagatelji v Aston Martin tudi Geely