Novice

Električna vozila v nemilosti kupcev: v Nemčiji kar 31-odstoten padec

Visoke cene so postale ključna ovira pri rasti električnih modelov v Evropi, vse več držav se namreč odloča za ukinitev ali občutno zmanjšanje subvencij.

Avtomobilski proizvajalci so v Evropi v maju prodali za 2,6 odstotka manj avtov kot v enakem obdobju lani, vse bolj pa so kupci občutljivi na visoke cene električnih modelov. Po podatkih ACEA je prodaja v Evropski uniji, državah EFTA in Veliki Britaniji padla na 1,09 milijona prodanih avtov.

Prodaja električnih vozil ponovno precej navzdol

Volkswagen ID.3 ID3 Pure
Volkswagen je v maju izboljšal številke, a je prodaja električnih vozil daleč od pričakovane. Tudi Nemci so v maju postali zelo previdni pri nakupu električnih modelov.

Še vedno so v nemilosti evropskih kupcev električni modeli. V maju so jih avtomobilski proizvajalci prodali 181.968, kar je 11 odstotkov manj. Prav tako se je skrčil njihov tržni delež, predvsem na račun ohlajevanja na največjih evropskih trgih. Še vedno največ skrbi avtomobilistom povzročajo visoke obrestne mere, ki ne morejo ublažiti visokih cen električnih modelov, in še vedno šepajoča polnilna infrastruktura. Zaradi nedavne odločitve Evropske komisije, da dodatno obdavči uvožene električne modele kitajskih proizvajalcev, bodo evropski kupci izgubili možnost cenejšega nakupa. “Predpostavke glede trga električnih vozil so bile preveč optimistične. Investicije se morajo zmanjšati,” je trenutno situacijo opisal Harald Hendrikse, analitik pri podjetju Citi.

Cene električnih modelov se morajo prilagoditi stanju na trgu, če želijo avtomobilisti računati na dvig prodaje. Nemčija in Švedska sta ukinili državne subvencije, kupci pa niso pripravljeni na nakup dragih električnih modelov. Volkswagen, Stellantis in Renault hitijo razvijati cenovno dosegljiv vstopni električni model s ceno pod 25 tisoč evri, a bodo prvi tovrstni avtomobili na ceste zapeljali šele prihodnje leto.

Prodaja avtov Evropa maj

V Nemčiji prodaja strmoglavila za 31 odstotkov

Največji padec prodaje električnih vozil v Evropi so zabeležili v Nemčiji, kjer je v primerjavi z enakim obdobjem lani njihova prodaja upadla za 31 odstotkov, v Italiji pa za 18 odstotkov. Tudi prodaja priključnih hibridov trpi, v celotni regiji je padla za 9,6 odstotka.

Ravno zaradi jasnega odgovora kupcev avtomobilski proizvajalci prilagajajo svoje prodajne cilje in ukinjajo investicije. Mercedes-Benz in Stellantis sta zaustavila gradnjo dveh tovarn baterij v Nemčiji in Italiji, Volkswagen moči usmerja v priključne hibride in Mercedes-Benz bo modele z motorji na notranje zgorevanje prodajal dlje časa, kot so sprva predvidevali.

Volkswagen in Toyota kot redka v zelenih številkah

Renault 5 EV
Proizvajalci hitijo in razvijajo cenovno dosegljive električne modele, ki bi lahko preobrnili prodajni padec električnih modelov.

Med velikoserijskimi proizvajalci sta Volkswagen in Toyota mesec maj zaključila z rastjo prodaje. Pri Volkswagnu so jo v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečali za 1,8 odstotka. Pri Toyoti so lahko še nekoliko bolj zadovoljni, prodaja je zrasla za 8,2 odstotka.

Po drugi strani Tesla trpi. Prodali so 36 odstotkov manj vozil in nadaljujejo z zelo slabimi prodajnimi rezultati, ki se vlečejo že celotno drugo četrtletje. V prvih petih mesecih so skupno prodali 14 odstotkov manj vozil kot v enakem obdobju lani. Glede na napovedane dodatne obdavčitve električnih vozil, bodo tudi pri Tesli primorani dvigniti cene svojih modelov, ki jih izdelujejo v tovarni v Šanghaju in uvozijo v Evropo.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Tesla, Renault, Volskwagen)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Električna vozila v nemilosti kupcev: v Nemčiji kar 31-odstoten padec"


vojkostar
29 dni 4 ur nazaj

je zalostno ko na hrvaskem vidis kako vozila v koloni že na avtocesti stojijo v čakalni vrsti za polnjenje, da ne omenim kako nemogoče je v istri dobiti delujočo polnilnico

xxl
29 dni 6 ur nazaj

Celo če bi cene bile normalne, glede na doseg cenejših modelov, infrastrukture, dragega polnjenja na hitrih polninicah, planiranega uvajanja posebnega števca za polnjenje EV doma, me ne prepričajo v nakup. Hibrid je zame najboljša opcija.

jack86
29 dni 6 ur nazaj

Hahaha, si natankam svojega 16let starega saaba, dam soncna ocala in grem na pot 🙂

MORDOR
27 dni 6 ur nazaj

No jaz pa svojega 19 let starega Forda atmosferca. Dela BP pa počas proti morju,

xxl
28 dni 23 ur nazaj

S kabrioletom bi bil še večji car. Saabom seveda. 😉

jack86
28 dni 21 ur nazaj

Hja, pa se mal starejsi 😀

 
Milijonska globa za DR Automobiles
Ford Bronco, hišna legenda