Novice

EU povečuje nadzor nad avtomobilskimi proizvajalci

Predlog prenove homologacijskega okvira za varnejša vozila je šel skozi prvi pomemben korak odobritve Evropskega parlamenta. Čaka še na dokončno potrditev 22. maja letos, a glede na vsesplošno odobravanje predloga deluje ta korak v tem trenutku zgolj kot formalnost.

Praktično že sprejet predlog uredbe, katerega pripravo je sprožilo razkritje Volkswagnovih spornih dizlov septembra 2015 s strani ameriške EPA (Enviromental Protection Agency), daje Evropski Komisiji več pooblastil pri izvajanju nadzora nad avtomobilskimi proizvajalci. S tem bo Komisija dobila podobna pooblastila, kot jih ima EPA na drugi strani Atlantika, med drugim bodo lahko uredili naknadna testiranja modelov, dovolili posameznim članicam EU vpoklic posameznih predhodno odobrenih modelov  v primeru potencialnih novih varnostnih ali ekoloških problemov, podvrgli posamezne nacionalne organe za odobritev modelov zunanjemu strokovnemu vrednotenju ter zahtevali od proizvajalcev razkritja glede protokolov programske opreme.

Sprememba homologacijskih okvirov je seveda zelo obsežna, v svojem bistvu pa je ohranila poglavitno vsebino prvotnega predloga Evropske komisije iz januarja 2016. Komisija bo s sprejetjem dobila tudi pristojnost, da oglobi proizvajalca z do 30.000 evrov kazni na avtomobil v primeru kršenja zakona, lahko pa bo tudi zahtevala razširitev izvedbe homologacijskih meritev vozil preko laboratorijskih »zidov« na vožnjo po cestah.

Uredba se bo po dokončni potrditvi lahko neposredno uporabljala v vseh državah članicah, obvezna pa bo s 1. septembrom 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Euronews Europe, STA. Foto: EU.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ameriški predsednik kmalu z novo limuzino
Tri nove Dacie Duster za prostovoljne gorske reševalce