Novice

EU pripravlja povračilne ukrepe v primeru ameriške uvedbe carin na evropske avtomobile

V primeru uresničitve napovedi Donalda Trumpa o uvedbi carin za avtomobile in avtomobilske dele s področja EU, nameravajo evropski uradniki uvesti dajatve na uvoz blaga iz Združenih držav.

Evropska komisarka za področje trgovine Cecilia Malmström je razkrila povračilne ukrepe v primeru ameriške uvedbe carin ter napovedala, da namerava EU zavrniti kakršnekoli zahteve ameriške administracije po omejevanju izvoza izdelkov evropske avtomobilske industrije na podlagi trditev, da ti proizvodi predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti ZDA.

Trumpova administracija je sicer objavila, da nameravajo uvesti 25-odstotno dajatev na uvoz avtomobilov iz Evropske unije, ki naj bi sledila že lani uvedenim carinam v višini 25 in 10 odstotkov na uvoz jekla in aluminija. S tem naj bi bili evropski avtomobili dražji v povprečju za 11.000 dolarjev (9.800€) po enoti.

Ocenjena vrednost povračilnih ukrepov v obliki dajatev, ki naj bi jih EU zaračunala v primeru uvedbe ameriških carin, je v pričetku letošnjega leta znašala 22 milijard dolarjev (19,65 milijarde evrov), vendar naj bi se, glede na najnovejše statistične podatke, skoraj podvojila in bi znašala 39 milijard dolarjev (35 milijard evrov).

Cecilia Malmström je predvidene ukrepe predstavila predstavnikom evropskega parlamenta na zasedanju, ki je ta teden potekalo v Bruslju in obenem izrazila upanje, da ne bo potrebe po njihovi uveljavitvi.

Avtomobilizem.com  (Vir: Carscoops. Foto: Blane ChalmersGage Skidmore.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Japonci rahlo osvežili Mazdo2
BMW bo morda ponovno dobavljal motorje za Jaguar Land Rover