Novice

Oblikovna študija IMq kaže smer bodočih Nissanovih križancev

Koncept IMq je tretji v vrsti modelov, ki jih Nissan predstavlja v sklopu kampanje Intelligent Mobility. Podobno kot pri imenskih sorodnikih, je tudi pri ženevskem konceptu v ospredju napredna tehnika.

Prvi je bil križanec IMx, januarja mu je v Detroitu sledil limuzinski IMs, zdaj pa so v Ženevo pripeljali še enega križanca. Za razliko od prvih dveh pa IMq ni baterijsko električen, temveč mu pogonsko silo zagotavlja zaporedni hibridni sistem. Slednjega sestavljata elektromotorja, ki ženeta vsa štiri kolesa in naj bi zagotavljali sistemsko moč 335 KM in kar 700 Nm navora. Napajajo se preko vmesnega hranilnika v podobi baterije manjše zmogljivosti, ki jo oskrbuje z elektriko generator, ki ga žene 1,5-litrski turbobencinar.

Kot se za vse koncepte IM spodobi, je tudi IMq napolnjen z vsem, kar danes premore avtomobilski svet. Tu je 33-palčni zaslon pred volanu podobnem obročem na armaturi, ki služi oskrbovanju voznika z vsemi mogočimi in nemogočimi podatki. Nad njim je še manjši zaslon za prikaz navideznega osebnega pomočnika, ki naj bi zmogel nadzorovati funkcije vozila v skladu z voznikovimi željami.

Koncept ima vgrajen še Nissanov sistem nevidno v vidno, ki predvsem s pomočjo navidezne resničnosti obvešča voznika o stanju v okolici pred vozilom, ki jih slednji s prostim očesom ne more zaznati – recimo o oviri za vogalom, ki jo avto navidezno prikaže na vetrobranskem steklu v področju, kjer naj bi se nahajala v resničnem življenju, skrita za zidom ali kakšnim drugim objektom pred vozilom. IMq je opremljen tudi z Nissanovim ProPilotom.

Oblikovno naj bi IMq prikazoval smer, kamor naj bi Nissanovi križanci zavili v prihodnosti. Seveda je ta v konceptni podobi še posebej ostra in zašiljena, a vseeno gre to razumeti, da so ostre poteze ter preproste geometrijske linije oblikovna smer, kamor peljejo Nissani bodočnosti. Posebnost, ki ima zelo malo možnosti za serijsko uresničitev, so še tako imenovana »samomorilska« zadnja vrata, ki ob odsotnosti stebrička B ponujajo popolnoma nemoten dostop do notranjosti avta, tako spredaj kot tudi zadaj.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Avtomobilizem.com in Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benzov koncept EQV napoveduje električni kombi za 2021
Fiat Centoventi kot naslednik priljubljene Pande