Novice

Hyundai in Kia bosta sodelovala tudi z ameriškim Canoojem

Vse kaže, da Hyundai in Kia na veliko investirata v električno bodočnost. Po nedavni najavi o vloženih 100 milijonih evrov v britanski Arrival, so zdaj sporočili, da so sklenili podobno partnerstvo še z ameriškim Canoojem.

Da gre pri obeh sodelovanjih za zelo podobno rdečo nit, je zelo zgovorno. Tako v povezavi z Angleži kot tudi pri Američanih se Korejci nadejajo baterijske električne platforme. Slednja naj bi bila že v osnovi »samovzdržna«, kar, povedano z drugimi besedami, pomeni, da ima platforma vgrajene čisto vse napajalne, pogonske in krmilne elemente za vožnjo. A to še ni vse, opremljena naj bi bila tudi z vso potrebno strojno opremo, da jo bo možno, ko bosta to zakonodaja in spremljajoča cestna infrastruktura dopuščali, enostavno nadgraditi v avtonomno vozeča vozila. Platformi sami torej v tem trenutku manjka le karoserija želene oblike, velikosti in zasnove.

In tu vstopijo v igro Korejci. Medtem ko se ti iz sodelovanja z angleškim Arrivalom nadejajo vzpostaviti pestro ponudbo različnih vrst in velikosti električno gnanih dostavnikov, pa nameravajo v primeru Canooja ponuditi trgu male in srednje velike osebne avtomobile Hyundai in Kia, pa vse do mersko večjih namensko grajenih modelov, kot so recimo za taksi službe in druge podobne storitvene dejavnosti.

Zaradi sorazmerne enostavnosti električne platforme tako Arrivala kot tudi Canooja se nadejajo Korejci tudi razmeroma majhnih stroškov razvoja velikega števila različnih modelov. Prihranek naj bi po navedbah Hyundaia prenesli do končnih kupcev v obliki cenovno dostopnih cen.

Investicije v partnerstva z zagonskimi podjetji po svetu pa ni edini angažma Korejcev na poti do električne prihodnosti. Za prihodnjih pet let naj bi tako med drugim že rezervirali približno 60 milijard evrov za razvoj in industrializacijo električnih pogonov in vozil. Od tega jih bo slabih 40 milijard namenjenih v razvoj bodočih tehnik in tehnologij in približno 20 milijard v razvoj elektrificiranih pogonov. Vse to za doseganje končnega cilja lokalno brezogljične mobilnosti in z vmesnim ciljem, da bo leta 2025 vsak četrti Hyundai ali Kia okolju prijazen avto.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Canoo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škodin električni križanec bo Enyaq
Nov zagon za Hyundaijev i30