Novice

Kia s podrobnostmi evropske različice modela Sportage

Peta generacija športnega križanca Sportage je prvič v zgodovini tega modela zasnovana posebej za evropski trg.

Razvoj regijskim trgom prilagojenih različic omogoča nova platforma N3, ki so jo zasnovali pod okriljem skupine Hyundai Motor Group. Evropska različica priljubljenega športnega križanca Sportage je z dolžino 4,515 m za 85 mm krajša od istoimenskega modela, namenjenega kupcem v Južni Koreji in Združenih državah Amerike, za 75 mm pa je krajša tudi njena medosna razdalja (2,680 m).

Podobno kot globalni so tudi evropski različici namenili zunanjost v skladu z zadnjimi oblikovalskimi smernicami znamke, vključno z izrazitim sprednjim delom ter spremenjenimi stranskimi linijami, ki so prilagojene krajši medosni razdalji in previsom. Evropski model bo prepoznaven še po drugačnem zadnjem odbijaču, ob izbiri opreme GT-Line pa bo na voljo tudi streha v kontrastno črni barvi. Inženirji pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu so vložili veliko truda v prilagoditve avtomobila zahtevam evropskih kupcev, saj so bili določenih sprememb deležne tudi nastavitve podvozja, krmilnega mehanizma in splošnega udobja v vožnji.

Elementi notranjosti nove Kie Sportage so povzeti po električnem modelu EV6, saj na armaturni plošči prevladuje velik zakrivljen zaslon, sestavljen iz dveh 12,3-palčnih prikazovalnikov. Nastavitve in nadzor funkcij avtomobila potekajo preko večnamenskih kontrolnikov, ki se odzivajo na dotik uporabnika, kljub digitalizaciji pa so se pri Kii odločili ohraniti tudi nekaj klasičnih fizičnih gumbov. V primerjavi s predhodnim modelom je za desetino več prostora namenjenega prtljagi (591 l), poleg tega pa je v kabini na voljo kar nekaj manjših odlagalnih površin, ki še povečajo uporabnost. Poskrbljeno bo tudi za varnost, saj naj bi nova Kia Sportage spadala med najvarnejše modele svojega razreda. Poleg elementov pasivne varnosti bo vozniku na voljo vrsta sodobnih asistenčnih sistemov ADAS.

Na voljo bo več tehnološko naprednih pogonskih sklopov; 1,6 litrski bencinski motor T-GDI bo na voljo v kombinaciji s tehnologijo blagega hibrida ter kot običajni in priključni hibrid z možnostjo 7-stopenjske avtomatike 7DCT ali 6-stopenjskega inteligentnega ročnega menjalnika iMT. Kombinacija blagega hibrida in bencinskega motorja bo ponujala 150 KM ali 180 KM, medtem ko bo hibridni Sportage ob električnem motorju (44,4 kW) in baterijskemu paketu kapacitete 1,49 kWh ponujal sistemsko moč 230 KM. Priključni hibrid bo ob 180-ih “konjih” bencinskega motorja in električnem motorju s 66,9 kW v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 13,8 kWh omogočal 265 KM sistemske moči. Dizelske barve bo zastopal tehnološko izboljšani in čistejši 1,6-litrski motor s 115 KM oziroma 136 KM, ki bo na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom 7DCT.

Premiera nove generacije modela Sportage za evropski trg bo na salonu mobilnosti IAA Mobility 2021 v Münchnu, pričetek prodaje pa načrtujejo še pred koncem letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Kia s podrobnostmi evropske različice modela Sportage"


chad
2 leta 7 meseci nazaj

So ga pa pihnl s to evropsko verzijo, saj je že za ameriški trg dovolj evropska, tisti model je lep, tale skrajšana verzija je pa k en piškot

whitee
2 leta 7 meseci nazaj

Ne razumem, zakaj Azijci vedno šparajo z plastičnimi pokrovi koles v pritljažniku, namesto, da bi vse lepo tapicirali. Ni gršega, kot tista zrajsana plastika na straneh, ki se, bodimo realni tudi ob pazljivosti slej kot prej popraska.

tomzzi
2 leta 7 meseci nazaj

Lahko bi tapeciral ta del ja. Verjetno je samo šparanje.
Mi je pa všeč vizualno. Noter zelo lepa!

wildbliw
2 leta 7 meseci nazaj

No ja! Vizualno me nikakor ne prepriča; ne zunaj ne znotraj. Deluje mi, kot da je nekaj zelo na hitro skupaj zmetano brez kake samokritike. Sploh ni to moj stil oblikovanja, pa naj bo še tako moderno.

cashy
2 leta 7 meseci nazaj

sam sem ljubitelj minimalizma, zato se meni zdi ta model precej kičast, zunaj in znotraj.

 
Šesta generacija Opel Astre bo imela baterijsko-električno različico
Hyundai Casper za korejske kupce