Novice

Lamborghinijev Sián je dobil še različico Roadster

Italijani so potegnili zadnje tančice skrivnosti z njihovega čisto novega hibridnega izstrelka. Tokrat je pred nami roadsterska različica znamkinega doslej najmočnejšega modela Sián.

Pravijo, da ga bodo izdelali v samo 19 ponovitvah in glede na zelo omejeno serijo ni presenetljivo, da je ta pravzaprav že v celoti razprodana. Identično kot kupe, žene tudi Sián Roadster kombinacija 6,5-litrskega atmosferskega V12 agregata in 48-voltnega električnega motorja, ki razvijata skupaj 819 KM največje moči. Tako motoriziran Sián Roadster rabi za pospešek do stotice bliskovitih 2,9 sekund, največja hitrost pa naj bi segala preko 350 km/h.

Lamborghini pravi, da je oblikovalcem pri snovanju Siána predstavljal vzor legendarni model Countach. Novi Sián Roadster je opremljen s parom zračnih krilc  na zadku, dodatno pa tudi z aktivnim in patentiranim hladilnim sistemom motorja. Ob motorju nameščen sistem rešetk naj bi bil izdelan iz temperaturno odzivnih materialov, ki naj bi se začele vrteti ob navzočnosti povišanih temperatur v okolici izpušnega sistema.

Kot smo že omenili je Lamborghinijev najmočneji cestno legalni model istočasno tudi hibrid, 33-»konjski« elektromotor je namreč nameščen med motor in menjalnik. Tam lahko povsem samostojno poganja avto zgolj na elektriko, a le pri zelo počasnih manevrih, kot so obračanje na parkirišču in vožnja nazaj, na primer med parkiranjem.

Najbolj poseben element hibridnega sistema je superkondenzator, ki naj bi bil sposoben shraniti trikrat toliko energije kot primerljivo velika litij-ionska baterija, istočasno pa naj bi tehtal samo eno tretjino le-te. Lamborghini dodaja, da tehta celoten električni pogonski sistem (vključujoč kondenzator in električni motor) samo  34 kilogramov, kar dodatno pomaga, da hibrid razpolaga s specifično močjo vozila 2 kg/KM.

Druga prednost uporabe super kondenzatorja namesto litij-ionske baterije je enaka moč med polnitvijo in praznjenjem. To pomeni, da se lahko kondenzator v Siánu napolni v celoti praktično vsakič, ko avto zavira do zaustavitve. Shranjena električna energija je potem na voljo za pomoč bencinskemu agregatu do hitrosti 130 km/h, zaradi katere naj bi bil Sian do 10 odstotkov hitrejši od avtomobilov s primerljivo močnim bencinskim agregatom brez električne pomoči.

Vsak primerek Siána Roadster bo ob pomoči Ad Personam programa izdelan po individualnih željah vsakega od skupno devetnajstih petičnih kupcev. Zaradi možnosti praktično neomejenih barvnih kombinacij in celo  opcije vnosa recimo začetnega lastnika v 3D tiskane zračnike avta, je unikatnost  vsakega od skupno 19 primerkov zagotovljena.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Corolla Cross svojo pot začenja na Tajskem
Bo Ineos kupil Daimlerjevo tovarno Smart v Franciji?