Novice

Mazda Vision Coupe, čutnost na japonski način

Pred dvema letoma nas je Mazda presenetila s čudovitim konceptom RX-Vision, ob tokratni otvoritvi avtomobilskega salona v Tokiu pa so nas popeljali še korak dlje in pokazali, kako prefinjena je lahko čutnost.

Že koncept RX-Vision, s katerim so pri Mazdi ponovno obudili govorice o rotacijskem motorju, je bil osupljiv prikaz oblikovalske mojstrovine, a so ga tokrat uspeli še preseči.

Glede na to, da se je Mazda v preteklosti na globalnih trgih dokazovala predvsem z manjšimi in cenovno dostopnimi vozili, je odločitev, da ob otvoritvi salona v Tokiu izstopijo iz množice japonskih konkurentov s konceptom, kot je Vision Coupe, očitno del strategije za prihodnost.

“Velika limuzina je bila od nekdaj simbol dejstva, da se je znamka odločila za prestop v prestižnejši segment. Gre za ikono znamke,” je bil komentar severnoameriškega direktorja znamke Mazda, Juliena Montoussea.

Velik del k impresivnemu razkritju dodajo tudi izjemne slike v galeriji, ki prikazujejo dolge, čiste, atletske linije koncepta, brez nepotrebne navlake na avtomobilu ali v ozadju. Po navedbah znamke iz sporočila za javnost je Vision Coupe nova ponazoritev oblikovalske filozofije Kodo, ki uteleša minimalistično japonsko estetiko. V notranjosti so oblikovalci uporabili pristop “ma” (dobeseden prevod iz japonščine bi pomenil prostor) iz tradicionalne japonske arhitekture, ki združuje tridimenzionalno globino s poudarjeno vzdolžno osjo – rezultat sta sproščenost prostora in občutek gibanja. Ime Vision Coupe je posvečeno Mazdini tradiciji oblikovalske elegance, ki jo ponazarjajo zgodovinski modeli, kot sta R360, prvi znamkin potniški avtomobil, in Mazda Luce; oba smo si pred kratkim lahko ogledali v muzeju Mazda Classic Frey.

Pri japonskem proizvajalcu se v obdobju pritiskov v smeri avtonomne vožnje vse bolj usmerjajo v izpostavljanje povezanosti med človekom in strojem ter še bolj poudarjajo vpletenost čustev oziroma globoko povezanost med voznikom in avtomobilom, v fizičnem in emotivnem pogledu. In kako lepše spodbuditi čustven odziv ljubiteljev avtomobilov, kot s predstavitvijo študije, kot je Vision Coupe?

Avtomobilizem.com (Vir: Mazda, Autoblog. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda Vision Coupe, čutnost na japonski način"


miapan
1 leto 9 meseci nazaj

Zanimivo bo videti kaj bo iz tega nastalo

 
99 karavanskih Aston Martinov
BMW z X2 dopolnjuje serijo terenskih modelov