Novice

Mercedes-Benz kmalu z lastno proizvodnjo električnih pogonskih sklopov

Pri nemški znamki so se odločili, da bodo v letu 2024 pričeli izdelovati električne pogonske sklope v okviru lastnih proizvodnih kapacitet.

Odločitev je razkril direktor Daimlerjevega razvojnega oddelka Markus Schaefer, ki je v intervjuju za nemški Automobilwoche potrdil, da nameravajo sami proizvajati pogonske sklope za modele, zasnovane na električnih platformah MMA in MB.EA.

Po njegovih besedah naj bi s pričetkom lastne izdelave pogonskih sklopov občutno povečali dodano vrednost, saj so komponente do zdaj prispevali zunanji partnerji, kot na primer podjetje ZF Friedrichshafen, ki dobavlja električne motorje za model EQC, ter Valeo Siemens eAutomotive z električnimi motorji za Mercedes EQS.

Pri Mercedes-Benzu želijo, podobno kot pri proizvodnji klasičnih motorjev, prevzeti čim večji nadzor nad celotnim potekom sestave električnih pogonskih sklopov, vključno z električnim motorjem, krmilno elektroniko in baterijami. Čeprav zaenkrat še ni trdno odločeno, Schaefer dopušča tudi možnost, da bo Mercedes-Benz že kmalu pričel z lastno proizvodnjo inverterjev, podobno kot naj bi vzpostavili proizvodnjo visoko zmogljivih električnih motorjev. Razvoj in proizvodnja naj bi potekala pod okriljem britanskega zagonskega podjetja Yasa, ki je v lasti nemškega avtomobilskega proizvajalca, tam pa naj bi proizvajali tudi električne motorje, namenjene manjšim električnim vozilom.

Na področju razvoja in proizvodnje baterij združujejo moči s podjetji ACC, Stellantis in francoskim podjetjem Total. Skupaj naj bi v Evropi odprli dve gigatovarni za proizvodnjo baterij, v okviru lastnega podjetja pa naj bi odprli še proizvodni obrat za izdelavo baterij v Nemčiji. Po Schaeferjevih besedah bo podjetje ACC vodilno v Evropi na področju izdelave baterij, zavedajo pa se tudi dejstva, da bodo morale biti proizvodne zmogljivosti, ki najverjetneje ne bodo omejene le na dva obrata, fleksibilne in z možnostjo proizvodnje različnih tipov baterij.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo bo v modelni paleti ohranil limuzine in karavane
Prenova Citroënu C5 Aircross prinaša sodobnejši videz