Novice

Modeli znamk Škoda, Volkswagen in Seat s še več skupnimi komponentami

Del znamk pod okriljem Skupine Volkswagen naj bi si z namenom optimizacije stroškov in proizvodnje v prihodnosti delil še več sestavnih delov.

Skupina Volkswagen namerava v prihodnosti dodatno povečati število skupnih komponent v modelih znamk Volkswagen, Škoda in Seat, s čimer naj bi ob skupnem razvoju in proizvodnji dosegli 20-odstotno povečanje učinkovitosti.

Po besedah enega od vodilnih naj bi pri Skupini Volkswagen za prepoznavnost modelov znamk Volkswagen, Škoda in Seat poskrbeli predvsem z unikatnimi oblikovnimi lastnostmi, za razliko od prakse v preteklosti, ko so si modeli istega segmenta, poleg platforme in pogonskih sklopov, ob znamki lastnih oznakah delili tudi zasnovo notranjosti, kot smo lahko videli pri modelih Volkswagen Up!, Škoda Citigo in Seat Mii.

V prihodnosti naj bi nadaljevali s prakso, videno pri trenutnih generacijah modelov Volkswagen Polo, Seat Ibiza in Škoda Fabia, kjer vsak od njih z zasnovo zunanjosti in notranjosti predstavlja oblikovalski slog posamezne znamke, medtem ko so tehnološko zasnovani na enaki osnovi ter ob uporabi enotnih komponent. Podobnih načel naj bi se držali tudi pri novi generaciji modelov Volkswagen Passat in Škoda Superb, kjer so se obenem odločili tudi za selitev in združitev njune proizvodnje iz proizvodnih obratov v Nemčiji in na Češkem v proizvodni obrat na Slovaškem, kjer naj bi potekala sočasna proizvodnja obeh modelov.

Prodaja vozil znamk Volkswagen, Škoda in Seat naj bi sicer predstavljala 80 odstotkov celotne prodaje Skupine Volkswagen v globalnem merilu, zato naj bi napovedano povečanje učinkovitosti prineslo občutne prihranke, ki naj bi jih v okviru celotne skupine namenili razvoju električnih vozil in utrjevanju položaja njihovih znamk tudi na tem področju.

Tokratna odločitev najverjetneje pomeni, da premijske znamke Audi, Porsche in Bentley še naprej ohranjajo določeno mero neodvisnosti glede izbire komponent in posameznih delov ponudbe, pri Skupini Volkswagen pa si želijo ponovno osvojiti tudi ameriški trg. Med drugim naj bi povečali delež proizvodnje električnih modelov na drugi strani Atlantika, kjer naj bi poleg proizvodnje dveh modelov elektrificiranega športnega terenca postavili tudi nov center za raziskave in razvoj  na področju baterij, razmišljajo pa tudi o gradnji nove tovarne baterij za električna vozila. Več pozornosti nameravajo posvetiti tudi kitajskemu trgu, saj naj bi tamkajšnjim kupcem ponudili še več njim prilagojenih modelov.

Po besedah Thomasa Schäferja, ki je prevzel položaj operativnega direktorja znamke Volkswagen, naj bi v prihodnosti poskušali dodatno poenostaviti sodelovanje med znamkami, saj se zavedajo dejstva, da ni potrebe po medsebojnem rivalstvu, kot je bilo v preteklosti, saj se resnična konkurenca nahaja izven okrilja Skupine Volkswagen.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford zaenkrat zamrznil individualna naročila modelov Focus in Fiesta
Pogled v ozadje Diessovega odhoda