Novice

Tudi Bosch trdi, da je razvil tehniko za rešitev dizla

Poleg britanskih razvijalcev z univerze Loughborough, ki naj bi razvili sistem za izredno učinkovito zmanjševanje vsebnosti dušikovih oksidov v izpušnih plinih dizelskih motorjev, je zdaj še vodilni mož podjetja Robert Bosch GmbH zagotovil, da je njihovim inženirjem uspelo narediti podobno učinkovit sistem.

Za razliko od Britancev, ki so ozadje delovanja njihovega sistema v grobem pojasnili in so za enkrat še v pogajanjih s strankami iz industrije, pa so Nemci pravzaprav zelo skopi z informacijami.

Volkmar Denner, vodja upravnega odbora pri Boschu, je namreč v poročilu o letnem poslovanju skupine na zelo splošen in poljuden način sporočil, da je njihovim inženirjem uspelo razviti sistem za zmanjševanje dušikovih oksidov na desetino zakonsko dopustne vsebnosti NOx-ov po predpisih, ki stopijo v veljavo šele leta 2020.

Najbližje tehničnemu opisu rešitve, ki ga izjava gospoda Dennerja premore, je navedba, da gre pri njihovi rešitvi za kombinacijo boljšega upravljanja s polnilnim zrakom, izpopolnjenega sistema vbrizgavanja goriva in naprednega krmiljenja temperatur. Testi in meritve, ki so jih pri tem opravili, naj bi pokazali povprečno emisijo NOx 13 miligramov na prevoženi kilometer, medtem ko naj bi za leto 2020 napovedana dopustna vrednost te emisije s 120 mg/km znašala skoraj desetkrat toliko.

Ni kaj. Kaže, da je razkritje spornih praks Volkswagna obrodilo sadove dela inženirjev. Že druga napoved o preboju na področju učinkovitega zmanjševanja emisije dušikovih oksidov je lepa popotnica za nadaljnji obstoj dizlov v avtomobilih. Če je gospodu Dennerju verjeti, njihova rešitev ne zahteva večjih posegov v strojno opremo motorjev in naj bi bila zato tudi cenovno primerna za vgradnjo v vse vrste dizelskih motorjev. Že vse lepo in prav, a obljubi bomo verjeli, ko se bodo dizli začeli ponovno vračati v osebne avtomobile od koder iz vse številčnejših modelov počasi izginjajo.

Avtomobilizem.com  (Vir: Automotive News Europe, Financial Times. Foto: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tudi Bosch trdi, da je razvil tehniko za rešitev dizla"


nered
2 leta 1 mesec nazaj

Prepozno, za dizla je ze propozno. Mediji in druzba so ze naredili vso skodo. Politiki se nocejo teme dotikat, vecina proizvajalcev se je ze mocno preusmerila v EV/hibride in pocasi opuscajo razvoj novih dizelskih motorjev. Nekatere drzave pa so ze postavile rok prepovedi prodaje novih dizlov.

Kvecem bo to mogoce pomagalo nekaterim ostalim dizlom, da nebodo placevali visoke onasnezevalne takse.

 
Hyundai i20 odslej brez dizelskih motorjev
Mercedes-Benz razkril podaljšani limuzinski razred A