Novice

Honda s konceptom manjšega električnega križanca

Predstavniki Honde so za prihodnje leto potrdili prihod dveh novih elektrificiranih križancev – za pogon manjšega bo skrbela izključno elektrika, medtem ko bo drugi na voljo s hibridnim pogonskim sklopom.

S predstavitvijo električnega koncepta  e:Ny1 so za prihodnje leto pri Hondi najavili prihod manjšega baterijsko gnanega električnega križanca, ki se mu bo pridružil še križanec kompaktnega razreda s hibridnim pogonom. Obenem so potrdili govorice, da bo prihodnja generacija modela CR-V na voljo tudi z elektrificiranimi pogonskimi sklopi.

Prihajajoči električni križanec naj bi bil zasnovan na osnovi pravkar predstavljenega koncepta e:Ny1, ki naj bi bil po besedah predstavnikov znamke v centru Hondine palete modelov prihodnosti. Ponujal naj bi edinstveno mešanico dinamike, sodobnih tehnologij in za Hondo značilnega oblikovalskega jezika, dimenzijsko pa naj bi se uvrščal v razred Honde Jazz. S prihodom novega električnega križanca naj bi družinam, ki se odločajo za nakup prvega električnega avtomobila, ponudili optimalno izbiro. Zasnovan naj bi bil na novo razviti platformi e:N Architecture F, ki naj bi jo pri Hondi razvili za predstavljeni koncept, najverjetneje pa jo nameravajo uporabiti tudi kot osnovo njihovih prihodnjih modelov.

Še neimenovani križanec s hibridnim pogonom naj bi se dimenzijsko ob bok postavil aktualni različici modela CR-V in bo predstavljal rivala Toyoti RAV4 in Kii Sportage. Nova generacija Honde CR-V bo nekoliko zrasla in predstavljala konkurenco Škodinemu modelu Kodiaq, na voljo pa bo s hibridnim oziroma priključno-hibridnim pogonskim sklopom. Tekom prihodnjega leta nameravajo pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu še naprej širiti ponudbo hibridnih modelov e:HEV, ki jo letos zaokroža pred kratkim predstavljena Honda Civic e:HEV, ter predstaviti novega križanca v segmentu C.

Dodajajo še, da naj bi modeli z električnim pogonom in s pogonom na vodikove gorivne celico do leta 2030 v Evropi predstavljali vsaj 40-odstotni delež njihove celotne prodaje na stari celini, do leta 2035 pa naj bi se delež prodanih tovrstnih vozil podvojil na 80 odstotkov. Poleg tega naj bi se pri znamki zavezali, da po letu 2040 v njihovi globalni prodajni paleti ne bo več vozil s klasičnimi vrstami pogona, do leta 2050 pa naj bi postali ogljično nevtralno podjetje.

Po besedah Toma Gardnerja, podpredsednika Honde v Evropi, bo uresničitev njihovih načrtov elektrifikacije pomenila pomemben mejnik na evropskih trgih. Dodaja še, da bodo modeli, ki prihajajo v prihodnjem letu postavili temelje nove generacije njihovih avtomobilov, ki bodo kljub elektrifikaciji še naprej nudili vozno dinamiko, udobje in uporabnost kot jih pričakujejo kupci njihovih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autocar. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Honda s konceptom manjšega električnega križanca"


whitee
2 leta 28 dni nazaj

To smo čakal! Še dva križanca. Življenje ne more biti lepše. Peace.

 
Renault ustavil proizvodne zmogljivosti v Rusiji
Volkswagen in Seat z načrti elektrifikacije v Španiji