Novice

Zagotavljanje mobilnosti je investicija v ljudi

V občini Kočevje je zaživel skupni projekt Toyote, Zavoda Sopotniki in občinske komunale za organizacijo prevozov na zahtevo. Storitev ToyotaGO je potrebam prebivalcev prilagojena rešitev, ki je v praksi organizirana kot nekaj med taksi službo in avtobusom ter je za starejše prebivalce Kočevja brezplačna, za mlade pa subvencionirana.

Kvaliteta bivanja

Kot je  v uvodu pojasnil župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, so v največji slovenski občini po površini v preteklosti že poskušali organizirati druge oblike javnega prevoza. Zaradi slabosti, ki jih prinašata fiksen vozni red in definirane poti, se niso obnesli avtobusni prevozi, prav tako so v občini tudi brez taksi službe.

Toyota GO Kočevje 2022 (10)Ker je mnenja, da mobilnost prebivalstva močno vpliva na kvaliteto življenja, kar še posebej velja za starejše prebivalce, so se odločili za skupen projekt s partnerjema Toyoto in Zavodom Sopotniki. Po njegovih besedah so se na začetek delovanja storitve ToyotaGO z aprilom letošnjega leta dobro odzvale vse starostne skupine. Za starejše (nad 65 let) je prevoz brezplačen, mlajši od 18 let pa so upravičeni do cene s polovičnim popustom. Za vse ostale velja uradni cenik, ki je strukturiran glede na dolžino poti.

Poudaril je, da so v občinskem proračunu zagotovili 30 tisoč evrov za kritje stroškov prevozov, ta denar pa je po njegovem mnenju investicija v ljudi, ki živijo v občini Kočevje.

Pomemben pilotski projekt

Toyota GO Kočevje 2022 (11)Kot je povedal novi predsednik Toyote Adria Yosuke Arai, se mobilnost začne v lokalnem okolju, zato želijo storitve v čim večji meri prilagoditi potrebam posameznih enot ter ustvariti vzdržne projekte, ki bi podpirali življenje v skupnosti. V prehodu Toyote iz avtomobilskega proizvajalca v mobilnostno podjetje bo nedvomno dobrodošlo tudi znanje in izkušnje, ki jih bodo pridobili v sodelovanju z občino Kočevje, zato so zelo veseli, da so jih izbrali za partnerja.

Toyota GO Kočevje 2022 (12)Gregor Mauko, direktor družbe Toyota Slovenija, je v povezavi s prehodom Toyote v ponudnika trajnostne mobilnosti ponovno povzel skupek storitev, ki jih tržijo pod skupno znamko Kinto. Beseda Kinto izvira iz japonske Kintoun – leteči oblak, ki naj bi bil simboliziral idealno prevozno sredstvo, v praksi pa ponuja različne rešitve, ki so odgovor na spreminjajoče se potrebe uporabnikov na zasebnem in poslovnem področju.

 

Storitev ToyotaGO, ki pokriva prevoze na zahtevo in spada na področje souporabe vozil, je bila razvita v sodelovanju in s podporo Zavoda Sopotniki, pri njenem oblikovanju pa so se med drugim naslanjali na rezultate raziskave med 386 prebivalci Kočevja, izvedene v aprilu lanskega leta. Slednji so med drugim povedali, da bi tovrstne prevoze najpogosteje uporabljali za organizacijo prevoza starejših družinskih članov, za odhode na družabne dogodke ter za prevoz otrok na številne popoldanske aktivnosti.

V prvih treh tednih poskusnega delovanja se je v sistem registriralo več kot 230 uporabnikov, izvedenih je bilo preko 60 prevozov. Medtem ko so bili uporabniki v okviru pričakovanj po rezultatih ankete (starejši, starši otrok), je bilo največ voženj namenjenih večernim prevozom in individualnim opravkom (prevoz k zdravniku, frizerju, v trgovino).

Izkušnje in informacijska podpora

Toyota GO Kočevje 2022 (13)Zavod Sopotniki je po besedah ustanovitelja in direktorja Marka Zevnika v občino Kočevje prišel leta 2018, predvsem za zagotavljanje mobilnosti starejših (posebej s podeželja). V tem času so vozniki prostovoljci v več kot 7.400 urah dela z več kot 500 uporabniki prevozili preko 135 tisoč kilometrov. Toyota je po njegovih besedah prepoznala njihov model delovanja, ki je že od samega začetka odlično informacijsko podprt, ter izkušnje, ki so si jih pri tem nabrali, zato so jim ponudili sodelovanje.


Zavod Sopotniki za medgeneracijsko solidarnost je nastal z namenom pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje ter pokriva manjše in večje kraje na območju občin Hrpelje – Kozina, Divača, Sežana, Sevnica, Brežice, Krško, Kočevje, Postojna, Pivka, Ajdovščina, Ankaran, Litija in Šmartno pri Litiji, Cerknici in Idriji.


ToyotaGO se po besedah Zevnika zelo osredotoča na potrebe ljudi in omogoča kakovostnejše življenje vsem skupinam prebivalcem, zavodu pa hkrati predstavlja dopolnitev njihovih storitev, saj so bili do sedaj omejeni pri prevozu številčnejših skupin. Kljub temu, da je povsem digitalizirana in zahteva uporabo pametnega telefona, starejši lahko opravijo rezervacijo prevoza tudi s klicem v Zavod Sopotniki, kjer so jim v pomoč lokalni koordinatorji.

Toyota GO Kočevje 2022 (14)

V Kočevju vožnje zaenkrat potekajo z enim vozilom Toyota Proace in profesionalnim voznikom, a po potrebi načrtujejo širitev na dve do tri vozila, seveda z dodatnimi vozniki. Storitev je načeloma na voljo cel dan; vožnjo lahko naroči vsak registriran uporabnik mobilne aplikacije oziroma uporabnik storitev zavoda, relacije pa potekajo znotraj kočevske občine.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault v iskanju finančnih in organizacijskih rešitev za prihodnost
Lucid se pripravlja na prihod v Evropo