Predstavitve

Prikaz preobrazbe

Renault Mégane E-Tech Electric: slovenska predstavitev

Renault je v začetku leta 2021 javnosti razkril strateški načrt Renaulution, s katerim so povezani tudi sveži oblikovalski prijemi, ki so jih idejno povezali s francoskim novim valom iz 50. let preteklega stoletja. Električni Mégane je prvi praktični prikaz novega poglavja v delovanju proizvajalca.

Pionir

Renault Megane E-Tech Electric (30)Kot je na tokratni predstavitvi v uvodu lepo pojasnil François Delion, generalni direktor Renault Nissan Adriatic, je vsaka strategija zgolj konceptualna, dokler ne pride prvi produkt. Novi Mégane E-Tech Electric po njegovih besedah predstavlja vse, kar želi Renault doseči z načrtom Renaulution ter je posledično pionir na področju oblikovanja, električne vozne izkušnje in najsodobnejših tehnologij.

V prepričljivem nastopu električnega predstavnika kompaktnega segmenta naj bi jim dodobra pomagalo več kot deset let izkušenj v snovanju, prodaji in vzdrževanju električnih avtomobilov. Hkrati naj bi jim novinec pomagal pri ponovnem preboju znamke v vrh segmenta C, zato so njegovo zunanjost prilagodili v slogu trendovskih križancev, v notranjost pa pripeljali uporabne tehnologije, ki jih poznamo iz pametnih telefonov.

Drugačen pristop

Renault Megane E-Tech Electric (25)Mégane E-Tech Electric je zasnovan na platformi CMF-EV in prvi model, ki je v celoti izdelan v novem industrijskem vozlišču Skupine Renault na severu Francije. Njegova zunanjost je zasnovana po načelu oblikovne govorice Sensual-Tech, ki avtomobilu zagotavlja prepoznavnost z elegantnim in hkrati dinamičnim značajem. Linije so načrtovane z mislijo na optimizirane aerodinamične lastnosti, dinamičen videz pa poudarjajo velika kolesa (serijsko 18 palcev oz. 20 palcev pri boljših paketih). Ročaji vrat so poravnani s površino, ko se avto odklene pa samodejno izskočijo s pomočjo električnega mehanizma (nazaj se pogreznejo po dveh minutah oz. kadar avtomobil spelje ali ko se vrata zaklenejo).

Renault Megane E-Tech Electric (2)Kot prvi od modelov francoske znamke se ponaša z novim emblemom znamke Nouvel’R. Svojevrsten je tudi njegov svetlobni podpis z novo zasnovo sprednjih in zadnjih luči ter svetlobno animacijo v sekvenci dobrodošlice. Velja dodati, da so prednji žarometi plod dosežkov ekipe Helle Saturnus pod vodstvom dr. Aleša Krofliča, ki je v končni izdelek vložila skoraj tri leta dela in opravila več kot 500 testov.

 


Mégane E-Tech Electric v številkah – dolžina: 4.199 mm, širina: 1.768 mm, višina: 1.505 mm, medosna razdalja: 2.685 mm, odmik od tal: 135 mm, prostornina prtljažnika:  440-1.332 litrov, pod dnom 32 litrov predala za shranjevanje kablov.


Renault Megane E-Tech ElectricNotranjost je prostorna, k temu pripomore tudi zasnova električne platforme, ki ima pod dnom potniške kabine nameščen izjemno tanek baterijski paket (višine 11 cm). V oblikovanje so vključili navdih iz sveta pohištva in opreme za dom, z uporabo več neobičajnih ali recikliranih snovi pa ustvarili toplo vzdušje. Vodoraven dekorativen pas se razteza čez armaturno ploščo in nadaljuje na obloge vrat (za občutek širine prostora) ter odseva svetlobo oziroma ima opcijsko ali v boljšem paketu opreme vgrajen svetilni trak.

Digitalna instrumentna plošča z merilniki je povezana z osrednjo konzolo, na kateri kraljuje v najboljši izvedbi 12,3-palčni zaslon (serijsko 9 palcev) sistema OpenR Link, ki je prekrit z ojačanim steklom in protiodsevnim premazom, kar odpravi potrebo po dodatnem senčenju. Vgrajeno ima tretjo generacijo Qualcommove platforme Snapdragon Automotive Cockpit, ki podpira več prikazov, napredno povezljivost ter vse potrebne tehnologije za varnost, skupaj z naprednimi asistenčnimi sistemi ADAS. Delovanje je zasnovano v okviru operacijskega sistema Android Automotive OS s široko podporo funkcijam, ki jih ponuja Google.

Poudarjeno dinamičen

Renault Megane E-Tech Electric (23)Pri snovanju osnove CMF-EV naj bi inženirji posebno pozornost namenili demonstraciji živahnosti električnega pogona z dinamičnim podvozjem, brez kompromisov na račun udobja. Električen servo mehanizem za volan ima manjše prestavno razmerje (1:12), kar naj bi zagotovilo boljšo okretnost in neposrednost volana. Dodatno k vozni izkušnji prispevata zadnja večvodilna prema ter namestitev baterijskega sklopa pod dno vozila, kar je znižalo težišče avtomobila (za 90 mm v primerjavi z Meganeom z motorjem z notranjim zgorevanjem).

Položaj voznika je nizek, kot je to značilno v kombilimuzinah, za udobje pa so poskrbeli z bolj gosto peno in poudarjeno bočno oporo sedežev. Dodatno je med podom avtomobila in celotno zgornjo površino akumulatorja plast posebne mehke dušilne pene, kar naj bi bilo najbolj zaznavno pri hitrostih nad 30 km na uro, občutek pa dopolnjuje dvojna zatesnitev vrat. V potniškem prostoru naj bi s tem ustvarili nekakšen zvočni zapredek na ravni prestižnih limuzin.

Pomembnen element vožnje je znani sistem Multi-Sense z načini Eco, Confort, Sport in Perso, kjer prednastavitve vplivajo na delovanje servo volana, elektromotorja, odzivnost stopalke za plin, dopolnjujejo pa jih  elementi za prilagajanje vzdušja (osvetlitev, udobje voznikovega sedeža, toplotno udobje, razpored prikazov in barve na instrumentni plošči).

Električno srce

Renault Megane E-Tech Electric (34)Osnovo električnega pogonskega sklopa predstavlja sinhroni elektromotor z navitjem na rotorju, ki naj bi imel v primerjavi z elektromotorjem s trajnimi magneti večji izkoristek ter manjši vpliv na okolje (brez rabe redkih elementov). Je kompaktne gradnje in tehta 145 kg (vključno s sklopko), kar je za 10 odstotkov manj od elektromotorja, ki je trenutno vgrajen v model Zoe. Na voljo bo v dveh različicah, z močjo 96 kW (130 KM) in navorom 250 Nm oziroma z močjo 160 kW (218 KM) in navorom 300 Nm.

Renault Megane E-Tech Electric (33)Pogon dopolnjuje izjemno tanek litij-ionski baterijski sklop proizvajalca LG, ki je povsem prilagojen umestitvi v konstrukcijsko osnovo CMF-EV in je omogočil zmanjšanje višine avtomobila na 1,50 metra, kar prispeva k aerodinamičnosti in učinkovitosti. Njegove celice s tehnologijo NMC (nikelj, mangan, kobalt) za povečanje energijske gostote (600 Wh/l) vsebujejo več niklja in manj kobalta. Baterijski sklop hladi v spodnji del ohišja akumulatorja vgrajen tekočinski hladilni sistem, ki je kompakten na račun cevk iz ekstrudiranega aluminija.  Na voljo je v izvedbah kapacitete 40 kWh (do 300 km dosega po WLTP) in 60 kWh (do 450 km dosega po WLTP oz. do 470 km v različici Evolution Extended). Akumulator s 40 kWh (290 kg) je izdelan iz osmih modulov s po 24 celicami v eni sami plasti, akumulator s 60 kWh (394 kg) pa iz 12 modulov s po 24 celicami v dveh plasteh).

K optimizaciji dosega poleg sistema regenerativnega zaviranja lahko prispevajo toplotna črpalka nove generacije, pameten sistem za upravljanje z izgubo energije v akumulatorju in pogonskem sklopu ter upravljanje polnjenja s predvidevanjem (na podlagi podatkov navigacije sistem poskrbi za optimalno temperaturo akumulatorja pred polnjenjem). V splošnem je polnjenje (glede na različico, vendar vedno z akumulatorjem 60 kWh) mogoče na hitrih enosmernih polnilnicah (DC) z močjo do  130 kW ter na različnih polnilnih mestih z izmeničnim tokom – od domače vtičnice do polnilnih točk z do 22 kW polnilne moči. Vozilo je serijsko opremljeno s kablom Mode 3 za polnjenje na domačih ali javnih polnilnih mestih, za polnjenje na navadni domači vtičnici pa je potreben opcijski kabel Mode 2 Flexicharger.

Renault Megane E-Tech Electric (24)Vsi kupci bodo za polnjenje na poti dobili Mobilize Charge Pass (platforma Plugsurfing; več kot 500 javnih polnilnic v Sloveniji in več kot 200.000 polnilnih mest v Evropi) z dobropisom v višini 250 evrov. Polnjenje na avtocestah naj bi bilo od poletja 2022 možno po posebnih cenah opravljati na polnilnih mestih omrežja Ionity za vse, ki se bodo v okviru Mobilize Charge Pass odločili za posebno naročnino. Sicer pa Renault svojim strankam omogoča tudi brezplačno polnjenje vozil na polnilnih mestih v pooblaščeni prodajno-servisni mreži znamke (koncesionarji in agenti).

Kombinacija paketov opreme, moči motorja in kapacitete baterije poskrbi za nakupne različice, ki se pričenjajo pri 34.890 evrih za Equilibre EV40 96kW standard charge. Več informacij glede opremljenosti ter izbrane tehnične podatke najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Prikaz preobrazbe"


5 meseci 10 dni nazaj

Megani so bili včasih prikupni avtomobili (razen tisti neposrečeni drugi model). Tole je… Ni mi všeč, sploh.

D12J12
5 meseci 10 dni nazaj

No ta pa je dobra, če imaš navitje na statorju in magnetni rotor ne potrebuješ ščetk, tukaj ko je pa navitje na rotorju pa seveda pride kolektor in ščetke. Namesto jermena bo glavni servis menjava ščetk.

VW-T4
5 meseci 7 dni nazaj

malo mešaš pojme. To je motor s trifaznim navitjem statorja, in navitim rotorjem (rotor je sicer lahko z magneti, ali golo železo, ali železo z vlitimi alu palicami-kletka, ali pa navit). Za “dostop” do navitja, sta na gredi dva drsna obroča in dve ščetki. To je popolnoma enako kot pri alternatorju(pa načeloma ne menjamo ščetk…). Kolektor, ki ga omenjaš, pa je pri DC motorju, pri tem pa je občutna obraba ščetk (npr. zaganjač). AC motor z navitim rotorjem ni nič novega. V preteklosti so bili bolj pogosti, ker ni bila razvita regulacija s frekvenčniki in se je hitrost reguliralo z regulacijo toka v rotor. Še zmeraj so v stalni rabi pri sinhronskem ac generatorju (vse elektrarne), ker z reguliranjem toka v rotorju vplivamo na generirano napetost…

5 meseci 10 dni nazaj

Pravkar sem nekje prebral da je imel npr Volkswagen v prvem četrtletju 4 miljarde plusa, ali celo 8 nisem prepričan.. Očitno je dovolj fanatikov ki to plačajo.. pri nas bo pa druga zgodba.

mrtwelvetrees
5 meseci 10 dni nazaj

Nisem bral cenika, kaj pa baterije, so še vedno za najem ? Ker do zdajšnje cene najema baterije prevelike.

mihaing
5 meseci 10 dni nazaj

KOMEDIJA!!! Iz socialnega vozila so naredili ponovno socialno vozilo za ceno premožnih ljudi. Ne vem kako naj to bolj elegantno in na kratko opišem. Prodajne številke bodo zresnile proizvajalce še kako hitro. Samo, da se poleže koronsko-vojni prah.

thunderbolt
5 meseci 10 dni nazaj

Proizvajalci ne potrebujejo velikih prodajnih stevilk, da mastno sluzijo, samo nenormalne podrazitve, ki bodo pa ostale tudi po tej krizi-dokaz za to, je trenutno in minulo poslovno leto.

xxl
5 meseci 9 dni nazaj

Vsi ugotavljajo, da se jim bolj splača delat manj in računat več, kot na veliko z manjšim dobičkom, oziroma na koncu za enak dobiček. Tudi delovne sile ne potrebuješ toliko, manj prometa z dobavitelji, na koncu pa to povzroča vedno večjo razliko med št. revnih in bogatejših. Skratka, delali bodo samo še za elito.

5 meseci 7 dni nazaj

Mi delamo isto, dvignili cene v firmi pa delamo manj služimo pa x2.. topshit

meganer
5 meseci 10 dni nazaj

Poglej samo koliko je VW lani povečal čisti dobiček…. Pa ti bo vse jasno.

5 meseci 9 dni nazaj

VW bo ukinil znamko in postal 4RW.. “For rich” wagen

 
Električni par
Spremembe in prilagoditve