Predstavitve

Volkswagen Golf Variant: slovenska predstavitev

Po uspešnem začetku s prvima karavanoma na osnovi Golfa III in IV ter dveh manj prepričljivih generacijskih različicah junaka kompaktnega razreda, so se pri Volkswagnu odločili, da je bilo dovolj šale. Z novim Variantom, ki se ponovno proizvaja v Nemčiji, nameravajo poseči v sam vrh. Njihov slogan je dovolj zgovoren: “Golf med karavani”.


Dan se je začel presneto turobno, z grmenjem, bliskanjem, dežjem in vetrom, da človeka vse mine. Pa sem se v primerni dežni opremi odpravila po ključe Varianta in se, s cmokom v grlu, odločala za primerno lokacijo za fotografiranje – v največjem nalivu, seveda. Ne vem kako, a me je pot zanesla mimo njiv sklonjenih sončnic, ki so se mi zdele dovolj zanimiva in kontrastna podlaga. Pa se že čez nekaj minut zgodi, da se do mene pripelje nekoliko zadržan mladenič z vprašanjem, če mi lahko s čim pomaga. Hitro sva prišla do tega, da ga je zaskrbelo, da sem prišla krast sončnice, saj je to trenutno baje v modi.

V bistvu ga kar razumem: precej bolj verjetno je namreč, da nekdo v dežju rabuta tuje poljščine, kot pa da jih lovi v objektiv skupaj s kupom sijoče pločevine. Še posebej, če ima le-ta primerno velik prtljažni prostor, kot je to primer pri Golfu Variantu. Konec koncev je kriza vse ostrejša, ljudje pa čedalje bolj pozabljajo na manire.

O novem Golfu je bilo v lanskem in letošnjem letu zapisano že marsikaj, tudi sami smo kombilimuzino uspeli preizkusiti že v dveh motornih različicah, 1.6 TDI in 2.0 TDI. Kaj je torej tako posebnega pri novem Variantu? Pri znamki formalno oznanjajo, da je v svoji novi karavanski podobi Golf športen, velik, praktičen, varčen, varen in mobilen kot še nikoli. V malo manj polikani in bolj entuziastični verziji pa se mi je zdel prav posrečen naslednji opis iz domače hiše: “Noro dober avto, ki je lep in se fantastično vozi ter tudi pri višjih avtocestnih hitrostih ostaja brez hrupa v potniški kabini.”

Še malo bombardiranja s podatki, da se boste lahko v argumentirani debati postavljali pred prijatelji: Variant se v primerjavi s predhodnikom ponaša z do 105 kg nižjo maso vozila in kar 100 dodatnimi litri prtljažnega prostora, kar v osnovni postavitvi do višine naslona zadnje klopi pomeni 605 litrov (oz. največ 1.620 litrov). Dolžina prtljažnika znaša 1.055 mm do naslona zadnje klopi ter 1.831 mm do naslona prednjih sedežev, na najožjem delu je širok 1.003 mm, njegov spodnji nakladalni rob pa je od tal oddaljen 630 mm. Rolo prtljažnega prostora ima dvostopenjsko navijalno avtomatiko ter ga je moč pospraviti pod prilagodljivo in po potrebi odstranljivo dno prtljažnega prostora. Z enostavnim potegom vzvoda iz prtljažnega prostora je moč enostavno podreti naslon zadnje sedežne klopi.

Pri opremi, dodatki in motorjih nimam povedati kaj posebej novega, česar še ne bi izvedeli pri kombilimuzini. Na ceniku se bo pogled najprej zapičil v izhodiščno ceno 17.105 EUR za Trendline 1.2 TSI (77 kW, 6-stopenjski ročni menjalnik), končal pa pri najvišjih 25.224 za Highline 2.0 TDI (110 kW, menjalnik DSG) oziroma 25.232 EUR za Highline z motorjem 2.0 TDI 4MOTION (110 kW, 6-stopenjski ročni menjalnik).

Za konec le še zanimivost: v Frankfurtu je znamka predstavila Variant TGI BlueMotion z močjo 81 kW, ki deluje na zemeljski plin ali bencin in ga bo v kratkem moč kupiti tudi v Sloveniji.

Več na uradni strani.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Volkswagen.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Volkswagen Golf Variant: slovenska predstavitev"


xxl
6 leta 11 meseci nazaj

pomanjšan passat,nič posebnega,seat je bolj razburljiv

toMmy
7 leta 5 ur nazaj

Končno normalen variant, po dimenzijah konkurenčen tudi kakšnemu razredu višje in ni dizajniran za slepe. Kot kaže, gre tudi Plus po podobni poti, tako da bi prodaja znala bit zanimiva.

a_sist
7 leta 10 ur nazaj

Zelo mi je všeč. Po štirki končno lep karavan.

jordan
7 leta 1 dan nazaj

Lepo, šele s to generacijo ima prtljažni rolo vodila, kot jih je že nekaj časa imela Octavia. Čakam na Golf Plus…

 
Kia pro_cee’d in pro_cee’d GT: slovenska predstavitev
Ford Kuga: slovenska predstavitev