Poraba 9,7 l/100km Največja hitrost 230 km/h Cena 71,084 eur
Plusi
 • elegantna zunanja oblika
 • oblikovanje notranjosti
 • izboljšan infozabavni sistem (lepša grafika)
 • odlični žarometi Multibeam LED
 • obdelava prtljažnega prostora
 • delovanje prostoročnega odpiranja prtljažnih vrat
 • vzorno delovanje asistenčnih sistemov (npr. radarski tempomat)
 • bliskovit in nezaznaven sistem Start&Stop
 • udobna vožnja
Minusi
 • poraba goriva
 • rahlo obotavljanje pogonskega sklopa ob speljevanju
 • upravljanje z osrednjo drsno ploščico (Touchpad)
 • končna cena vozila
 • neznanje slovenskega jezika
 • prostor za stopala na zadnjih sedežih
 • visoko doplačilo za DAB

Če je nekoč veljal Mercedesov razred C za »Baby Benz«, pa temu že dolgo ni več tako, saj že kar nekaj časa ne predstavlja več najmanjšega modela v njihovi ponudbi. In ne le to, četrta generacija, ki je doživela v lanskem letu kozmetično prenovo, izžareva tudi dovolj odraslosti in zrelosti, da zna prepričati celo največje dvomljivce, ki so bili še do nedavnega prepričani, da se znamkina abeceda prične šele pri črki E. Nekdanji »Baby Benz« pa vseeno ohranja dovolj mladostniškega značaja, da bi lahko bil všeč tudi marsikateri »bejbi«.

Brez podkev

Že ko se je pred petimi leti prvič pojavila na cesti sedanja izvedba razreda C, je bilo povsem jasno, da v njem ni prav nič otročjega. Z zunanjimi linijami se je namreč dodobra približal večjim in prestižnejšim bratom (model S), znotraj ponudil dovolj gosposkih občutkov ter razvajal celo z nekaterimi nadstadardnimi pripomočki, kakršnih smo bili vajeni le v višjih razredih (npr. zračno vzmetenje). Čistokrvni Mercedes, torej!

MERCEDES-BENZ C 04A je v duhu novodobnih produktov s trikrako zvezdo vseeno postal precej bolj mladostno dinamičen, zaradi česar v njih ne boste več videvali nekdaj tipičnih lastnikov, ki so svojo zvezdo velikokrat okrancljali s kakšnimi dodatki v obliki konjskih podkev ali štiriperesnih deteljic. Z novo generacijo so želeli pri Mercedesu nagovoriti precej mlajši krog kupcev ter v njihove salone privabiti celo tiste posameznike, ki jih do sedaj niti slučajno nisi mogel spraviti iz BMW-jevih. In vsaj v tem elementu so znamkini oblikovalci pod vodstvom Lešnika izjemno dobro opravili svoje delo.

Zato ne čudi, da lanski pomlajevalni tretma, ki ga je bil deležen razred C, na zunaj ni prinesel kakšnih revolucionarnih sprememb, zato bodo zgolj največji ljubitelji produktov s trikrako zvezdo prepoznali rahlo preoblikovane odbijače, drugačno masko motorja ter še nekaj nebistvenih malenkosti. Med opaznejše novosti pa spadajo med drugim tudi dobra dva tisočaka dragi žarometi Multibeam v tehniki LED, ki s pomočjo prilagodljivih 84 diod pripomorejo, da je lahko nočna vožnja precej manj utrujajoča. V praksi delujejo izjemno prepričljivo, pri čemer ste lahko povsem brez skrbi, da bi nasproti vozeče voznike kadarkoli po nesreči zaslepili (kar se pri nekaterih matričnih žarometih sicer še vedno dogaja).

Brez slamnatih klobukov

MERCEDES-BENZ C 30Da pri najstarejšem avtomobilskem proizvajalcu na zemeljski obli resnično želijo dodobra pomladiti svojo klientelo ter jih prepričati tudi s tistimi produkti, na katerih se ne bleščijo le črke A, M in G, nakazuje tudi notranjost prenovljenega razreda C, ki je po novem dodobra digitalizirana. Kozmetično osvežena različica je tako dobila nekatere že poznane elemente iz novejših Mercedesovih modelov, žal pa med njimi ni najnovejšega infozabavnega sistema MBUX, ki bi nastopil bistveno bolj imenitno (beri: manj ceneno) od sedanje tablice. Okej, resda je slednja večja, kot je bila do sedaj (opcijsko je na voljo 10,25-palčni zaslon), navigacijska grafika pa je precej bolj dodelana in lepša. A kaj, ko poznamo tudi pri precej manj premijskih produktih bolj estetsko sprejemljive rešitve, kot je tovrstna tablica sredi armaturne plošče. Mercedesovi notranji dekoraterji bi morda lahko odšli na krajšo ekskurzijo k Volvovim kolegom, da vidijo, kako se tovrstnim rečem streže.

Za razliko od skandinavskega sistema pri Mercedesu k sreči (še) niso podlegli zadnjim modnim smernicam, ki zapovedujejo čim več zaslonov na dotik, ter ostajajo pri klasičnem (ter precej bolj ergonomskem) upravljanju preko osrednjega vrtljivega gumba na osrednji konzoli. Pohvalno! Le opcijske drsne ploščice Touchpad se raje izognite, saj je skorajda povsem neuporabna, za privarčevanih 190 evrov pa si raje privoščite … eno zimsko pnevmatiko v dimenzijah tokrat preizkušenega primerka.

MERCEDES-BENZ C 17Vseeno se bojim, da se bo marsikateri malce starejši voznik v izjemno prijetnem notranjem okolju, ki se sicer ponaša z izvrstnim izborom materialov (pravi les in aluminij) ter čudovito 64-barvno ambientalno osvetlitvijo, počutil precej izgubljeno, saj se pred njim nahaja absolutno preveč podatkov (npr. na novem 12,3-palčnem digitalnem zaslonu z merilniki). Še posebej, če se avtomobil ponaša z naborom (sicer izvrstno delujočih) asistenčnih sistemov, med katerimi si še posebno hvalo zasluži radarski tempomat. Da o drsnih poljih na dotik na volanskem obroču, ki zahtevajo precej privajanja, niti ne govorim! Tovrstne rešitve resda večinoma navdušujejo mlajšo populacijo, ki jo želijo nagovarjati pri Mercedesu, a če sem povsem iskren, so ravno starejši (ali, politično korektneje, zrelejši) tisti, ki si lahko privoščijo dragoceno trikrako zvezdo.

Prednosti tehnike?

V duhu novodobne »pomlajevalne« filozofije znamke iz Stuttgarta tudi nova generacija razreda C prinaša precej več dinamičnih občutkov, kot smo jih bili vajeni do sedaj. A vseeno ohranja nekatere znane tradicionalne znamkine vrednote iz preteklosti, med katerimi še vedno prevladuje udobje v vožnji, ki je bilo tokrat še dodatno nadgrajeno s sistemom Air Body Control z brezstopenjskim uravnavanjem blaženja. Vozno doživetje, ki ga je bilo še pred kratkim moč doživeti le v razredu E!

Tako se novi razred C, kljub temu, da omogoča tudi kakšen hitreje vožen ovinek (solidno komunikativen volanski mehanizem, ki pa le ni na nivoju bližnje bavarske konkurence), še najbolj domače počuti od ležernem križarjenju. K temu povsem spada tudi novi 1,5-litrski turbobencinski agregat (koda: M 264) s Twin Scroll turbino ter tehnologijo blagega hibrida, ki sicer na papirju obljublja veliko, a mu precej bolj ustreza defenzivna vožnja. Verjemite mi, denarnica vam bo hvaležna.

MERCEDES-BENZ C 33Mercedesovi inženirji se sicer lahko pohvalijo, da so v nov pogonski sklop stlačili precej sodobnih tehnologij, kjer si še posebno pozornost zasluži sistem EQ Boost. Pri slednjem gre za t.i. 48-voltni blagi hibrid, ki prispeva dodatnih 10 kilovatov moči, kar pripomore k zmanjšanju turbo luknje ob začetku pospeševanja ter omogoča daljše »jadranje«. A se vseeno zdi, da se pogonski sklop med speljevanjem za odtenek predolgo obotavlja, pri čemer tudi 9-stopenjski avtomatski menjalnik 9G-Tronic deluje občasno med vožnjo rahlo zmedeno. Vendar pa omenjene pomanjkljivosti niso toliko kritične, da bi bile moteče povprečnemu uporabniku.

Mali turbobencinski agregat se sicer mora za kaj konkretnejšega zavrteti proti višjim vrtljajem (najvišja navorska vrednost je pri 3.000 vrtljajih), da se dodobra razživi konjenica pod motornim pokrovom, posledično pa se kaj hitro izkaže za precej žejno. Pri tem ne bodite presenečeni, če vam porabe že ob povsem normalnih vsakodnevnih relacijah ne bo uspelo znižati pod 9,5 litrov! Prav nič ne pomaga niti (sicer izjemno dobro delujoč) sistem Start&Stop, ki izklopi motor že pod 8 km/h, sam kasnejši vklop pa je precej nezaznaven in eden hitrejših (tovarna navaja, da zgolj v 400 milisekundah).

MERCEDES-BENZ C 02Tako se kaj hitro poraja precejšnje vprašanje o smiselnosti tehnologij, ki naj bi pripomogle k nižji porabi goriva ter manjšemu izpustu takšnih in drugačnih »svinjarij« (tudi s pomočjo priloženega filtra trdnih delcev). Če sem malce ciničen, verjetno prav nič kaj več ne bi pokurila niti razgrajaška AMG verzija, v kateri rezgeta 390 razigranih žrebcev.

Velika večina kupcev Mercedesovega srednje velikega karavana bo tako skoraj zagotovo še vedno raje posegala k podobno dragi in podobno krepki različici C 220d, saj še vedno porabi opazno manj goriva.

Čistopasemski Mercedes

Aktualna generacija razreda C na vseh področjih dokazuje, da gre za čistokrvni Mercedes. Nenazadnje tudi pri ceni, ki se je pri tokrat prav nesramno približala prestižnejšemu razredu E ter celo že sladostrastnemu kupejevskemu CLS. A kot smo pri premijskih proizvajalcih že vajeni, je možno s kakšnim bolj racionalnim izborom dodatne opreme končno ceno dodobra znižati, brez da bi lesk njegove zvezde kakorkoli zbledel. In verjemite mi, tudi precej cenejša verzija deluje še vedno povsem dovolj imenitno in obenem prav nič otročje, ko jo boste pred svojim najljubšim golf klubom parkirali poleg njegovih večjih bratov.

 Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi gre pri najnovejšem 1,5-litrskem turbobencinskem agregatu s sistemom blagega hibrida, pri katerem za prenos moči skrbi 9-stopenjska menjalna avtomatika, za tehnološko precej napreden pogonski sklop, pa še najmanj prepriča pri porabi. Obenem zna biti tudi rahlo obotavljajoč med speljevanjem.
  7
 • Notranjost
  Izjemno dovršena notranjost z izvrstnim izborom materialov ter mikavnimi oblikovnimi detajli je postala po kozmetični prenovi še za odtenek bolj digitalizirana. Ker gre za t.i. »lifestyle« karavan, v prtljažniku ne iščite prostorskega čudeža ter ga z zadnje klopi ne primerjajte s kakšnim družinskim Superbom.
  10
 • Opremljenost
  Da je lahko tudi pri avtomobilu segmenta D, v katerem je za kar 28 tisočakov doplačil, še vedno nekaj prostora za izboljšave (npr. projicirni zaslon, hlajenje sedežev, boljše ozvočenje), smo pri premijskih proizvajalcih že kar nekako vajeni.
  10
 • Vozne lastnosti
  V duhu tradicionalnih Mercedesovih lastnosti se tudi razred C ponaša z izjemnim udobjem v vožnji, ki je praktično brez konkurence v segmentu, k čemur dodobra pripomore tudi opcijski sistem brezstopenjskega uravnavanja blaženja.
  9
 • Gospodarnost
  Že od nekdaj je znano, da stuttgartske zvezde niso poceni, kar dokazuje tudi tokrat preizkušeno vozilo. A je možno z malce bolj racionalno konfiguracijo precej znižati končno ceno, z izborom druge motorizacije pa porabo goriva.
  4
 • Zmogljivost
  Čeprav 184 turbobencinskih »žrebcev«, ki jim pri dihanju občasno pomaga še dodatnih 14 »hibridnih«, nikdar ne deluje podivjano, pa je lahko tako motoriziran razred C tudi prav spodobno uren.
  8
 • Sklep
  Mercedesov razred C se lahko po zadnji kozmetični prenovi pohvali s sodobnejšo in bistveno bolj digitalizirano notranjostjo ter tehnološko sodobnejšim bencinskim agregatom, ki pa žal ne prepriča pri eni najbolj pomembnih lastnosti - porabi goriva.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 33.500
cena testnega vozila (€) 71,084
dolžina × širina × višina (mm) 4.702 x 1.810 x 1.457
dovoljena masa vozila (kg) 2.240
elektromotor 10 kW
emisija CO2 (g/km) 162
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.497
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.650
medosna razdalja (mm) 2.840
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 230
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135/184 pri 5.800-6.100
največji navor (Nm pri vrt/min) 280 pri 3.000-4.000
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 43.850
pnevmatike 225/40 R19 (spredaj) / 255/35 R19 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,2/5,9/7,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,4
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 460-1.480
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Ne kliči me »baby«"


pskoda
1 leto 1 mesec nazaj

Veliko boljša izbira 220d. Nižja poraba +3l in veliko boljši pospeški

Tommaazz
1 leto 1 mesec nazaj

Jeeeej kera cena za 1.5 mlinček :)…moreš bit pa hud značkar da vzameš to za tak denar, kaj si ja nor 🙂

chad
1 leto 1 mesec nazaj

71k zapravljenih in sedeži še vedno niso električni z memory…fail

1 leto 1 mesec nazaj

Ta motor je res čudn, zelo malo navora ima glede na konje. samo 280 in še to postavljen zelo visoko, kot pri atmosfercu. zelo čudno.

 
Kot nalašč
Preveč