Poraba 6,3/21,5/11,3 l/100km Največja hitrost 260 km/h Cena 41.530 eur
Plusi
 • pogonski sklop kot celota
 • vodljivost, stabilnost in zanesljivost lege (4 Control)
 • štirikolesni volan 4 Control
 • učinkovitost prenosa motorne moči skozi prednji kolesi (mehanska zapora diferenciala)
 • nevsiljivo delovanje ESC-ja
 • Race popolnoma izklopi ESC
 • vsesplošna odzivnost avta
Minusi
 • pretrd za vsakdanjo rabo
 • 10 litrov manjša posoda za gorivo kot pri predhodniku
 • odsev armaturne plošče v vetrobranskem steklu
 • učinkovitost izpiranja vetrobranskega stekla pri avtocestnih hitrostih
 • odzivnost osrednje večopravilne enote

Ob tokratnem izstrelku sem se spomnil šale o medvedu in zajčku, v kateri medved nekega dne ponudi zajčku joint, potem pa postopoma preverja ali zajček kaj čuti ali ne. Če ga kdo ne pozna, naj se javi, bistvo pa je, da, enako kot zajček, tudi jaz od prvega trenutka druženja z Meganom R.S. 300 Trophy nisem čutil ničesar. Test.

 

Ker verjamem, da so navdušenci R.S.-ov zdaj skočili pokonci, naj pojasnim, da samo nisem čutil nobene razlike v primerjavi z Meganom R.S. 280. Seveda pa sem tudi v Meganu R.S. Trophy s 300 KM in 400 Nm čutil marsikaj!

Dovolite mi pojasnilo

Renault_Megane_RS_300_Trophy_06O dejanskih razlikah med obema različicama ne bom izgubljal besed, saj smo jih vse že povzeli v novici o Trophyju nekaj mesecev nazaj. Zdi pa se mi omembe vredno, da je Renault Megane R.S., v izvedenki Trophy ali brez nje, vozno fenomelen avto. Še vedno mi namreč meji na mejo neverjetnosti, s kakšno prepričljivostjo in suverenostjo spravlja na tla 300-»konjsko« zalogo moči ter 400 Nm navora zgolj skozi prednji kolesni par. Podobno fantastična je tudi njegova vozna dinamika, s katero se lahko kosajo le redki tekmeci. Zato si bom dovolil pojasniti, zakaj sem še vedno, ali pa vedno znova, tako zelo navdušen nad Renaultovim izstrelkom.

Vseeno

Renault_Megane_RS_300_Trophy_04Pred leti sem imel privilegij voziti različico R.S. prejšnje generacije Megana poleti, v obdobju, ko so se temperature vrtele okoli 30 °C. Svoje sta primaknila še sončno in stalno suho vreme. Nekako bi si človek lahko mislil, da so se takrat res poklopile vse zvezde, zato je tudi lahko avto zasijal v vsej svoji veličini in vozni zapeljivosti. Pol leta nazaj sem imel z aktualno različico Megana R.S. 280 nekaj manj sreče, tako z letnim časom kot tudi z vremenom. Druženje je potekalo v prehodu zime na pomlad. To pomeni, da je bil avto obut v zimske pnevmatike, poleg tega pa je bilo vreme večji del preizkusa deževno. Trophy sem dobil v roke v času, ko je že veljala zakonska zahteva po obvezni pripravljenosti avtomobilov na zimski čas, kar pomeni, da je bil testni primerek spet obut v zimsko obutev. In ja, seveda, tudi vreme je bilo že pošteno skisano, z oblico dežja ter večino kilometrov odpeljanih po mokrih cestah. Vozni pogoji z obema izpeljankama aktualnega Megana R.S. torej niso bili tako optimalni kot s predhodnikom, a vseeno sta me oba fascinirala podobno, če ne celo bolj kot predhodnik.

Pomembni dejavniki

Renault_Megane_RS_300_Trophy_08Ocenjujem, da ima veliko zaslug za to štirikolesni volan 4 Control. Ta, tako kot v navadnem R.S.-u, v Trophyju poskrbi na eni strani za svojevrstno obnašanje avta, recimo v mestu, kjer daje občutek, kot da se pelje zadek okoli ovinka, po drugi stani pa za fenomenalno vozno dinamiko na odprti cesti. Povsem pričakovano je, da se lahko na mokri cesti vse skupaj dogaja pri bistveno nižjih hitrostih, a s trezno glavo Megane R.S. Trophy tudi tam postreže s presenetljivimi občutki zabave in užitka. Res pa je, da zasije na suhi cesti. Tam bo voznik s »pospravljeno« glavo, z jasnimi ukazi in odločnimi gibi ter doslednim nadzorom iztisnil iz njegove mehanike neverjetne reči.

Dobro je vedeti

Renault_Megane_RS_300_Trophy_16Megana R.S. 280 brezglavo pretiravanje ali premišljeno izzivanje spravita iz ravnovesja, enako je moč tudi 300-»konjski« Trophy prisiliti bodisi v zabavno prekrmarjenje ali v manj prijetno podkrmarjenje. Za obe situaciji je dobro vedeti, da njegova odlično uravnotežena mehanika dovoljuje izkušenemu vozniku zanesljivo in učinkovito vračilo nadzora nad avtom.

Ne predstavljam si

Renault_Megane_RS_300_Trophy_31Še enkrat moram pohvaliti dejstvo, da so mu inženirji namenili diferencial z mehansko zaporo. Brez nje si namreč ne predstavljam, da bi mehanika lahko spravila omenjeno pogonsko silo na tla tako učinkovito kot jo. Četudi mehanska zapora diferenciala pri spredaj gnanih avtih praviloma povzroča preglavice med ovinki z učinkom puljenja volanskega obroča iz voznikovih rok, tudi v Trophyju ugotavljam, da je Francozom uspelo nastaviti kinematiko prednje preme na način, da sunkovitega trganja, upoštevajoč motorni navor, praktično ni. Izjema so razdrapane ceste in neenakomerne vozne podlage, kjer bo ob polnem pospeševanju volan seveda potegnilo po svoje, a je to pač treba vzeti v zakup in držati volanski obroč trdno ter vedno pričakovati nepričakovano.

0-1

Renault_Megane_RS_300_Trophy_19Iz zapisanega se morda zdi, da je mehanika Renaulta Megana Trophy popolna in brezmadežna, zato ponovno poudarjam, kako zelo je za njegov suveren nastop potreben voznik z »urejenim podstrešjem«. Brezbrižnost, površnost, neodločnost ali digitalnost pritiskanja plina po principu 0-1 bodo prej ali slej udarili nazaj. Ko iz avta s takšno konjenico izvabljaš vse, kar zmore, je treba v prvi vrsti znati čutiti njegovo mehaniko. Se ji znati prilagajati z božanjem, ko to narekuje, pritiskanjem, ko ga dopušča, in odločnostjo ter pozornostjo na vsakem metru poti.

Že mogoče

Renault_Megane_RS_300_Trophy_39Je Trophy boljši kot Megane R.S. 280? Že mogoče, a več moči in navora ter na papirju bolj odziven motor s človeškimi čutili ni zaznati. Podvozje Cup, ki je tu serijsko primaknjeno, in školjkasta prednja sedeža Recaro se med ekstremno dinamično vožnjo izkažeta z odlično odzivnostjo in oporo telesu, a sem prepričan, da bi sam več kot dovolj dobro shajal tudi z običajnim podvozjem in serijskim sedežem, ki sta značilna za modele R.S.. Bariton izpušnega sistema Trophy, ki ga dodatno poudari odprtje vanj vgrajene lopute v režimih Race in Sport, sicer prija, a verjemite, da je brbotanja turboštirivaljnika dovolj tudi v kombinacij z izpušnim sistemom R.S.. Desetinko hitrejši pospešek Trophyja do stotice pa premalo pozoren ali neodločen voznik izniči z ne najbolj optimalnim pretikanjem prestav.

Osebno se mi zdi že izhodiščni paket Megana R.S. 280 tako fenomenalen, da res ne čutim potrebe bo doplačilu 4.300 evrov za tretma Trophy. Mogoče se razlike med obema res da občutiti tudi s sila nenatančnimi človeškimi čutili, a bi se moral za kaj takšnega posameznik presesti neposredno iz enega v drugega in nazaj. Rekel bi, da ni junaka, ki bi ju znal zanesljivo ločiti že en sam dan vožnje narazen, kaj šele pol letakasneje.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Keramični ležaji v turbopuhalu, drugače programirana motorna elektronika in bolj odprt izpušni sistem mu dodajo 20 KM in 10 Nm. Kljub temu sam nisem občutil posebne razlike glede na Megane R.S. 280. Trda mehanika menjalnika rabi odločno in natančno desno roko voznika.
  10
 • Notranjost
  V kabini ni opaziti posebnih razlik v primerjavi z Meganom R.S., v primerjavi s predhodnikom Megana R.S. Trophy pa po zaslugi dodatnega para vrat vsekakor.
  8
 • Opremljenost
  Trophy primakne določene postavke s seznama doplačil, a za večino le teh nisem prepričan, da jih avto res rabi.
  8
 • Vozne lastnosti
  Še vedno prepriča s fenomenalno vozno dinamiko, ki ji ne škodi niti dejstvo, da je spredaj gnan.
  10
 • Gospodarnost
  Imam idejo, kako privarčevati 4.300 evrov. Pozabite na doplačilo za tretma Trophy, saj ga po zaslugi fantastičnosti osnovnega paketa Megana R.S.-a praktično ne potrebujete.
  6
 • Zmogljivost
  Več navora in moči, a meni je bilo že 280 konjskih moči in 390 Nm "osnovega" Megana R.S. resnično dovolj.
  10
 • Sklep
  Mislim, da je to prvi Renaultov R.S., kjer res ne vidim potrebe po doplačilu za tretma Trophy. In to, se mi zdi, je najbolj zgovoren pokazatelj, kako izjemen paket aktualne različice Megana R.S. so uspeli pripraviti Francozi.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 41.530
dolžina × širina × višina (mm) 4.372 × 1.834 × 1.445
dovoljena masa vozila (kg) 1.899
emisija CO2 (g/km) 185
gibna prostornina (cm3) 1.798
kompresija (1:) 9,2
masa praznega vozila (kg) 1.419
medosna razdalja (mm) 2.669
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 260
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 221 (300) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,3
osnovna cena vozila (€) 34.340
pnevmatike 245/35 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3/21,5/11,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,2 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 5,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 344 - 1.247
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja 344 - 1.247
vrtina × gib (mm) 79,7 × 90,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Nič ne čutim"


mavrica
3 leta 1 mesec nazaj

Koliko je življenjska doba avta RS 280 oz. 300, če ga voziš le po AC? Gledam rabljena vozila v tujini in imajo nekam malo prevoženih kilometrov. A zmore brez nekih visokih stroškov natedit vsaj 300t?

3 leta 1 mesec nazaj

Življenska doba je natanko 9.5let in 222k km… Mislim, ne vem, who knows. Zgodovinsko gledano so bili vsi motorji, ki so bili vgrajeni v RS zelo dobri in trdoživi. Navadni 2.0 F4R in 2.0T F4Rt variante. 1.8 tce je zelo nov motor in je teško reč kaj bo.

mavrica
3 leta 1 mesec nazaj

verjamem, da je RS bolj kompakten od običajnih modelov. Jasno mi je tudi, da se s temi vozili največkrat dela tudi kot svinja z mehom, zato je veliko zjahanih. Še posebno ko prehajajo lastništva. Verjetno je atmosferski BMW 130 bolj bulletproof. Me pa vseeno zanima, koliko km ob lepi uporabi lahko pričakuje človek od takega agregata ob “teranju” po AC v 6 prestavi. Spomnim se mazde rx8 in izjemno kratko vzdržljivost wanklovega agregata.

3 leta 1 mesec nazaj

Glede na to, da so motorji za takšne rakete narejeni z malo več “lufta” in se ne špara toliko na materilu, bi te motorji mogli zdržati veliko več kot navadni “civilni” motorji.

mavrica
3 leta 2 meseci nazaj

Stroj.

3 leta 2 meseci nazaj

sam sem imel na testu trophy verzijo, nor avto

Skyen
3 leta 2 meseci nazaj

Za daily-a bi verjetno res bil hvaležen, da nimaš trophya, za vikend igračo bi pa definitivno pogrešal oziroma bi zagotovo nabil še cup paket gor, samo potem si cenovno že skoraj pri Trophy.

pskoda
3 leta 2 meseci nazaj

https://www.youtube.com/watch?v=RMwiOf6hD8s

Kolikor jaz vem 280hp verzija nima zapore diferenciala in kdor to ne občuti potem je škoda, da se sploh vsede v tak avto. Če bi jaz kupoval tak avto bi bil obvezno trophy

 
Otroški kotiček
Zdravilo za aerofobijo