Poraba 10,7 l/100km Največja hitrost 214 km/h Cena 89.660 eur
Plusi
 • zmogljiv pogonski sklop
 • udobno podvozje
 • notranja arhitektura
 • udobni sedeži
 • elegantna zunanja oblika (za ta rang vozila)
 • zvočna izolacija
 • ločljivost kamer
 • električno pomična stranska drsna vrata
Minusi
 • končna cena
 • neznanje slovenskega jezika
 • težaško zlaganje in odstranjevanje zadnjih sedežev
 • še vedno brez nekaterih elementov pri dani ceni (DAB, brezstični ključ, asistenca za mrtvi kot, ipd)
 • pomanjkljivo število odlagališč v zadnjem delu kabine
 • dostopnost ročic za nastavitev sprednjih sedežev (npr. za sedežni naklon)

Če bi se slučajno rodil v družini, v kateri bi si moral televizijo in straniščno školjko deliti še s petimi brati in sestrami, bi si vsekakor želel, da bi imeli starši v garaži parkiran najnovejši kombi z znakom trikrake zvezde. A da ne bo pomote, v mislih imam kakšno malce bolj razkošno izvedbo razreda V in niti slučajno osnovnega »Renaultovega« Citana ali celo – o moj bog – dostavnega Sprinterja v beli barvi. Saj s svojimi sorojenci na poti v šolo nikakor ne bi želel izgledati, kot da smo na redni liniji med Kijevom in Genovo!

Razred S med kombiji

Čeprav Mercedesovi kombiji velikokrat ponujajo primarne asociacije na Vzhodnoevropejce v tranzitu, avtodomarski turizem ter urgentna vozila za prevoz pacientov, pa to nikakor ne pomeni, da nimajo v ponudbi tudi bolj imenitnih produktov. Nenazadnje pač govorimo o eni najbolj gosposkih znamk na zemeljski obli, ki nam je dala v preteklosti med drugim razred S, superluksuzne umetnine z značko Maybacha ter cenovno najbolj precenjeno delovno kleno terensko vozilo na zemeljski obli (razred G).

MERCEDES-BENZ RAZRED V 04Zadnja generacija velikoprostorskega razreda V, pri kateri nikakor ne gre za kakšnega preznačkanega »plebejca«, kot smo tega že vajeni pri nekaterih zvezdah (razred X, Citan), tako velja za enega najbolj dičnih in nobel predstavnikov svoje vrste. Še posebej, če je olepotičen z razkošnimi dodatki kakšnega paketa AMG. To pač ni tiste vrste kombi, kakršne videvate pred šolami, gradbenimi podjetji ter na policijskih parkiriščih, kjer hranijo zasežena tihotapska vozila. Pravi aristokrat med kombiniranimi vozili, vam povem!

Rahel pridih mondenosti tako opremljen razred V pokaže že na zunaj z imenitnimi 19-palčnimi platišči ter posameznimi precej vpadljivimi okrasnimi elementi (npr. sprednja maska AMG), ki poskrbijo, da njegove bližnje konkurence še opazili ne boste. Pravite, da bi mu lahko še najbolj dihal za ovratnik Volkswagnov Multivan? Ah, dajte no!

Velikoprostorec z znakom trikrake zvezde, pri katerem so sicer dobro vidne novodobne znamkine oblikovalske smernice, ki jih je že nekaj časa nazaj začrtal Robert Lešnik, je v letošnjem letu doživel kozmetično prenovo (novi odbijači, maska, barve, ipd.), kar pa bodo prepoznali le redki. Saj veste, osvežitev pri tovrstnih vozilih nikdar ne predstavlja kakšne pretirane oblikovne revolucije. Če sploh.

Prvi razred

Ste tudi vi med tistimi, ki se bojijo letenja kot hudič križa? Potem bi znali najti v Mercedesovem razredu V delno rešitev za vaše težave. In če bi si ob tem privoščili še kakšne nadstandardne dodatke iz cenika (npr. luksuzna fotelja v drugi vrsti za slabih 8 tisočakov), verjamem, da bi se lahko brez težav odpravil tudi na več tisoč kilometrov dolgo pot. Na zadnjih sedežih, seveda!

MERCEDES-BENZ RAZRED V 14Tudi vozniku ne bo prav nič hudega, saj ga bo spredaj pričakal znani Mercedesov ambient, ki ne pušča preveč odprtih želja. Okej, res gre v osnovi bolj za tistega iz razreda C, kot pa iz razreda E ali celo S, kar pa niti ne predstavlja pretirane pomanjkljivosti. Kozmetična prenova je sicer poskrbela za malce modernejše merilnike ter bogatejši nabor asistenčnih sistemov, a kdor je že sedel v kakšni novejši »zvezdi« (tudi v kombilimuzinskem A), bo vseeno pogrešal najnovejši MBUX sistem z večjimi zasloni. A to so le malenkosti, da ne bo pomote.

Omenjena »pomanjkljivost« bo brž pozabljena v trenutku, ko se boste pogreznili v resnično udoben sedež, uživali v bogastvu opreme (kakršno ob ceni testnega vozila, ki se je nesramno približala 90 tisočakom, tako ali tako pričakuješ) ter se ob odlični zvočni izolaciji spraševali, če ste se slučajno znašli v vzporednem vesolju. Nenazadnje niti potnikom na povsem zadnji klopi ne bo nič hudega, saj je prostora v vse smeri več kot dovolj. Pri tem je po novem olajšan tudi vzdolžni sedežni pomik s pomočjo sistema drsnikov s koleščki, ki pa se v praksi ni izkazal z ravno lahkotnim upravljanjem. Da o izjemno težaškem zlaganju sedežev ter njihovem morebitnem odstranjevanju niti ne govorim. Konkurenca ima to precej bolje urejeno.

MERCEDES-BENZ RAZRED V 27Prtljažnik? Pričakovano ogromen. A vendarle – komur več kot 1.000-litrska praznina v prtljažniku ni dovolj (npr. z adrenalinskimi športni obsedene družine), naj si omisli podaljšano različico, s katero bo pridobil vsaj 380 litrov dodatne prostornine. Ali pa enostavno namesti še strešni kovček.

Kakorkoli že, Mercedesov razred V ob dovolj luksuznih dodatkih ponuja razkošje letalskega prvega razreda, zaradi česar lahko tudi večurna pot, ki bi jo z letalom opravili v pičli uri in pol, mine skoraj podobno brezskrbno. Če imate seveda dovolj časa! Pravo zdravilo za aerofobijo, torej.

Prestiž z »napako«

In da bi tudi daljša pot minila kolikor toliko brezskrbno, bo poskrbelo resnično udobno podvozje. Celo na malce bolj razdrapanih cestiščih (npr. na kakšnih ukrajinskih) se lahko pohvali z odličnim požiranjem neravnin, a je še vedno ravno dovolj čvrsto, da v njemu ne boste trpeli zaradi morske bolezni. Pri tem tudi prazen nikakor ni nemiren ali celo poskakujoč, kot zna biti marsikateri potniški kombi, ki si deli zasnovo z gospodarsko izpeljanko.

In ne le to! Vse skupaj nadgrajuje nič kaj tovornjaški volanski mehanizem, zaradi česar imaš na trenutke celo občutek, da si za volanom precej manjšega enoprostorca. Pohvalno! Okej, le med hitreje voženimi ovinki boste brž zaznali, da se naokrog prevažate z »avtobusom«. Tako je v tem elementu eden najbolj prepričljivih predstavnikov, kjer mu lahko vsaj malce konkurira le že prej omenjeni Multivan.

MERCEDES-BENZ RAZRED V 09Dodatno dozo imenitnosti bi prinesel še kakšen svilen zven šestvaljnika, ki bi spadal k Mercedesovemu velikoprostorskemu prestižnežu kot slovenski letalski prevoznik na Brnik. A ker (vsaj zaenkrat) nismo deležni niti enega niti drugega, se pač moramo zadovoljiti z drugačnimi rešitvami. V primeru razreda V to pomeni turbodizelski aluminijasti štirivaljnik iz serije OM654, pri čemer vsaj najmočnejši različici z oznako 300d ni moč očitati prav nič resnejšega. Kako le, če pa se ponaša z izdatno zalogo moči (239 KM) ter navora (500 Nm), kar pripomore k dokaj suverenemu nastopu tudi ob polni zasedenosti vseh sedežev ter prtljažnega prostora?!?

Vse skupaj nadgradita še odličen ter izjemno elegantno delujoč 9-stopenjski avtomatski menjalnik, ki se ne pusti zmesti tudi med hitrejšimi manevri, ter (precej drag) opcijski štirikolesni pogon, zaradi katerega se boste počutili dovolj varno na svoji poti do smučarskega središča v Zermattu. Če seveda ob tem ne boste varčevali pri zimski obutvi.

Kljub precej suverenemu nastopu najmočnejšega dizla v ponudbi vse skupaj malce razvodeni zaradi njegovega dokaj zvočno robatega delovanja (še posebej v hladnih jutrih), ko se ti prične kolcati po kakšnem plemenitejšem zvoku. Pri tem sem skoraj prepričan, da bi bila tudi poraba nižja, saj se je tokrat ustalila pri približno 10 litrih na 100 km. Če to koga pri tako dragem vozu sploh še zanima!

Za premožne in VIP

MERCEDES-BENZ RAZRED V 02No ja, če bi se slučajno rodil v družini s petimi (ali šestimi) sorojenci, starša pa bi imela pred hišo parkiran malce bolj nadstandarno opremljen Mercedesov kombi z oznako V, mi najverjetneje le ne bi bilo potrebno deliti kopalnice ter TV sprejemnika z ostalimi družinskimi člani. Ob ceni vozila, ki se že ob povsem osnovni konfiguraciji prične pri 47.570 evrih, si omenjeno novo vozilo pač lahko privoščijo le bolj premožne familije, ki jim je prav malo mar, da s svojim kombijem niso uvrščeni v DARS-ov cestninski razred 2B.

In že zaradi tega ga bomo videvali precej bolj pogosto pred kakšnimi podjetji, ki se ukvarjajo z VIP shuttle prevozi, kot pa na domačih dvoriščih (uvoženi primerki z magičnimi kilometri so ob tem izvzeti). Hja, Mercedes zna ponuditi luksuzno ekskluzivo tudi v razredu potovalnih kombijev, ki pač ni za vsakogar, kar pa smo tako ali tako vajeni od znamke z znakom trikrake zvezde.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi manjka v ponudbi kakšen žlahten šestvaljni agregat, pa vsaj najmočnejši štirivaljni dizelski opciji v ponudbi ni moč očitati nič resnejšega, razen malce preveč robatega delovanja ob hladnih jutrih. Sodoben agregat lahke gradnje najvdušuje z močjo in eksplozivnostjo (tudi ob polni zasedenosti vseh sedežev), pozitivno oceno pa podkrepi odličen 9-stopenjski menjalnik.
  10
 • Notranjost
  Kdor bo pošteno odprl svojo denarnico, si bo lahko tudi v razredu V ustvaril okolje, ki je precej bližje luksuznim limuzinam (resda bolj tistim okrog črke C), kot pa gospodarskim dostavnikom. Udobni sedeži ter odlična voznikova ergonomija.
  10
 • Opremljenost
  Navkljub izdatnemu znesku za dodatno opremo, za katerega bi si lahko celo v Mercedesovem salonu privoščili povsem nov avto (npr. razred A), pa je pri tokratnem testnem primerku manjkalo še kar nekaj "nujno" potrebnih elementov (DAB, brezstični ključ, asistenca za mrtve kote).
  7
 • Vozne lastnosti
  Mercedesov razred V verjetno velja za najbolj vozno orientirano vozilo svoje vrste na našem trgu, ki ob odličnem vzmetenju ter pohvalno komunikativnem volanskem mehanizmu ponuja precej bolj avtomobilske kot pa kombijevske občutke.
  10
 • Gospodarnost
  Eden najdražjih kombijev na zemeljski obli zna že ob malce bolj nadstandardni opremi (a nikakor ne super luksuzni) kaj hitro preseči magično mejo 100 tisočakov. Pravi Mercedes med kombiji, ni kaj, Pričakovano ne najbolj nežna poraba goriva.
  4
 • Zmogljivost
  240 "žrebcev", ki jih ponuja najkrepkejši motor v ponudbi, ustvari iz Mercedesovega "avtobusa" izjemno urno vozilo, ki se ne ustraši niti hitrih voženj po levem pasu nemškega Autobahna.
  10
 • Sklep
  Mercedesov razred V je ena od najbolj luksuznih opcij med velikoprostorskimi kombiji, ki zna ob primerno dragih dodatkih ponuditi celo vzdušje letalskega prvega razreda.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 47.570
cena testnega vozila (€) 89.660
dolžina × širina × višina (mm) 5.140 x 1.928 x 1.880
dovoljena masa vozila (kg) 3.100
emisija CO2 (g/km) 179
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.950
masa praznega vozila (kg) 2.145
medosna razdalja (mm) 3.200
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 214
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 176/239 pri 4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 500 (+30) pri 1.600-2.400
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 13,1
osnovna cena vozila (€) 67.110
pnevmatike 245/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 10,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6/6,3/6,8
pospešek 0-100 km/h (s) 8,6
prostornina posode za gorivo (l) 57
prostornina prtljažnika (l) 1.030
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Zdravilo za aerofobijo"


4 meseci 14 dni nazaj

A ne bi bil že čas, da ta furgon skinete z naslovnice?

4 meseci 14 dni nazaj

Torej, kombi s končno brzino 215 in 8 in nekaj sekundnim pospeškom dobi oceno 10/10 za zmogljivost! Koliko je povprečna starost opisovalcev? 70?
Zakaj je focus s podobnimi specifikacijami (oz. malenkost boljšimi) dobil oceno 9/10?

mavrica
4 meseci 15 dni nazaj

Lepa predstavitev. Imam pa vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno narediti test za prenovljeni Renault Trafic, ki je s polovično ceno veliko dostopnejši širši populaciji.

chad
4 meseci 15 dni nazaj

Po moje, da morajo naredit test kar za vse. Imaš tudi kupce dragih mercedesov. Saj predstavijo vse sorte, avte za rajo in avte za uspešne. Nič spornega..

mavrica
4 meseci 15 dni nazaj

itak da imajo bogati kupci absolutno prednost in da revežem še malo nasujejo mokrih sanj po nikoli dosegljivem vozilu. Šele potem pride na vrsto praktičnost, navsezadnje je Renaultov salon v vsakem večjem kraju. Mercedes pač ne.

meganer
4 meseci 16 dni nazaj

Takoj bi ga mel, če bi ga lahko imel 😉

muc396
4 meseci 16 dni nazaj

Upam, da ga bo narod germanski ignoriral. Drugi ga tako ali tako ne bodo kupovali. Žreti dizel za 200kmh s to škatlo je perverzno do okolja.

 
Nič ne čutim
Navdušuje