Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 199 km/h Cena 16.510 (akcijska cena) eur
Plusi
 • bogata oprema
 • živahen agregat
 • všečen paket GT Line
 • pregledni merilniki
 • žarometi LED
 • kozmetična prenova je poskrbela za manj cenenih plastičnih površin v notranjosti
 • znanje slovenskega jezika
 • delovanje brezstičnega ključa
Minusi
 • prostornost na zadnji klopi
 • slabotna osvetlitev potniškega prostora
 • poraba goriva bi lahko bila nižja
 • glasnost med avtocestno hitrostjo
 • trdo podvozje

Če bi morali izbrati avtomobil, ki je v zadnjih letih na Slovenskem vsaj približno toliko popularen kot štiričlanski narodno-zabavni ansambel iz okolice zdraviliškega kraja Dobrna, bi si omenjeno titulo brez dvoma še najbolj zaslužil Renaultov model Clio. Številke temu zgolj pritrjujejo, saj zna Renaultov predstavnik segmenta B v letu dni prepričati skoraj tolikšno število Slovencev, kolikor se jih zbere na enem večeru izjemno obiskane tradicionalne prireditve, ki jo organizirajo omenjeni godci v dvorani celjskega Zlatoroga. Fascinantno!

Slovensko vozilo

A omenjena popularnost* enega najmnožičnejših modelov v Renaultovi zgodovini na naših tleh nikakor ni naključna. Clio namreč že od nekdaj velja za »našega«, saj je bilo v zadnji četrtini stoletja kar nekaj tisoč primerkov proizvedenih tudi v novomeškem Renaultovem obratu, zaradi česar ga je slovenski živelj dobesedno posvojil. Kar recimo malemu Twingu (ali, če želite, štirivratnemu Smartu), ki prav tako nastaja med zelenimi grički, kjer se cedita cviček in frankinja, nikakor (še) ni uspelo.

RENAULT CLIO 05

A je hkrati le potrebno vedeti, da je bil Clio vedno – za razliko od Twinga –  ravno še dovolj velik in prostoren, da ga je bilo mogoče označiti za kolikor toliko uporabno družinskega (še posebej v kakšni karavanski izvedbi). Ob tem je predstavljal enega izmed najcenejših predstavnikov svojega avtomobilskega segmenta, da je lahko brez pretiranih težav pridobil domovinsko pravico tudi na tej strani Alp. Tako lahko verjetno govorimo o enem redkih avtomobilskih modelov, pri katerem je moč trditi, da skoraj ni Slovenca (oziroma ga vsaj sam ne poznam), ki se v svojem življenju ne bi vsaj enkrat zapeljal s Cliom. Noro!

Zatorej ne čudi, da je tudi aktualna generacija Renaultovega modela, ki je dobil ime po muzi zgodovine iz grške mitologije, že zaradi svojega preteklega slovesa (p)ostala pravi prodajni hit pri nas. Pa četudi se le ta (še**) ne more pohvaliti s pripono »Izdelano v Sloveniji« …

Holandska umetnost

Hkrati se je lahko četrta reinkarnacija legendarne Renaultove »petke« že pred štirimi leti ob prihodu na trg pohvalila tudi s precej (neobičajno) dinamičnim pročeljem, zaradi česar velja – vsaj zame – za daleč najbolj všečno verzijo do sedaj. Holandskemu »slikarju« Laurensu van den Ackerju je tako uspelo ustvariti enega mikavnejših predstavnikov razreda, zaradi česar ob tokratni kozmetični prenovi ni bilo prav nobene potrebe po kakšni bolj obsežni preobrazbi. Kot če bi prelestno Laetitio Casta poslali, naj zamenja lanskoletno garderobo za letošnjo, pri čemer velika večina tovrstne spremembe niti slučajno ne bi opazila …

RENAULT CLIO 10Tako bodo zgolj lastniki pred-prenovljene verzije (ter najbolj bolestni ljubitelji avtomobilskih novosti) uzrli precej nepomembne karoserijske spremembe, pri čemer še najbolj padejo v oči pri opremskem paketu Intense serijski žarometi LED. Za dodatno dozo seksapilnosti zna poskrbeti še športni paket GT-Line, ki s pomočjo nekaterih mikavnih elementov R.S. (platišča, pragovi, izpušne cevi) ter zanimive modre karoserijske barve poskrbi za nemalo odobravajočih pogledov. Tudi s strani starejših občanov, da ne bo pomote!

Podobna zgodba se nadaljuje tudi v njegovi notranjosti, kjer so Renaultovi »arhitekti« končno poskrbeli za manj cenenih plastičnih površin, ki so pri predhodniku znale delovati na trenutek le malce preveč otročje. Vseeno pa bi lahko dodali še kakšno dodatno »brlivko« v zadnjem delu kabine, kar bi v objemu temne noči pripomoglo k manj napornemu iskanju raznih oblačil in ostale krame, ki ležijo na zadnji klopi.

Ostali atributi

A če je bil Renaultov Clio velikokrat med kupci, podobno kot prehrambeni izdelki na Hoferjevih policah, zanimiv zgolj in samo zaradi svoje mikavne cene, se tokratni testni primerek z njo ni mogel ravno pohvaliti. Dobrih 16 evrskih tisočakov je sicer dokaj visoka (akcijska!) cena za avtomobil tega segmenta, saj je ob podobnem kupčku cekinov mogoče pogledovati tudi razred višje. Vendar pa je le potrebno vedeti, da se je pod motornim pokrovom vrtela najmočnejša verzija v ponudbi, ki v svojem imenu nima kombinacije črk »R« in »S«.

RENAULT CLIO 03

Že znani 1,2-litrski prisilno polnjeni bencinski motor je po novem na voljo tudi z izvrstnim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki se celo ob hladnih jutrih ponaša s tolikšno mehkobo pretikanja, kot da bi s toplim nožem rezal skozi maslo. Odlično! Z radoživo 120-glavo »konjušnico« pod motornim pokrovom ponuja izvrstno pogonsko kombinacijo, pri čemer si prav posebno pohvalo zasluži z delavoljnostjo pri nizkih vrtljajih (pod 2.000). Le med avtocestnimi priganjanji, ko napolni kabino malce bolj rezek zvok malega štirivaljnika, sem si zaželel za odtenek več izolativnih materialov, ki bi učinkoviteje zadušili motorni (a nič kaj pretirano športni) hrup. In že zaradi tega se je blagozvočno ozvočenje Bose med avtocestno vožnjo kaj hitro izkazalo za precej zgrešeno investicijo …

Na račun mladostnejšega izgleda (nizkopresečne 17-palčne pnevmatike) in bolj športnega občutka (ozko odmerjena sprednja sedeža školjkaste oblike) si bo sicer moral voznik na kakšni daljši poti privoščiti malce več postankov. A ga bo kombinacija dovolj živahnega agregata (9-sekundno pospeševanje od 0 do 100 km/h), malce bolj togo nastavljenega podvozja ter zadovoljivo komunikativnega volanskega mehanizma kaj hitro potolažila med hitreje voženimi serpentinami. Pa četudi bi ga znal vseskozi vsaj malce kljuvati črv dvoma ali ne bi bilo bolje primakniti par tisočakov več za kakšne bolj strupe možnosti – pa naj gre za Oplovo Corso (210-»konjski« OPC za 18.140 EUR), Fordovo Fiesto (180-»konjska« verzija ST za 20.040 EUR), Volkswagnovega Pola (192-»konjski« GTI za 20.551 EUR) ali znotraj hiše za različico R.S. (23.390 EUR).

Chanometer

Renaultovega predstavnika segmenta B, ki se kljub akcijskemu popustu ceni na več kot 16 tisočakov in ki ne prihaja ravno iz kovačnic njihovega dirkaškega oddelka Renault Sport, verjetno ne bomo prav pogosto videvali na naših cestah. Ne, povprečnemu kupcu Clia se cenik zaključi tam nekje pri dvanajstih oziroma trinajstih tisočakih, kolikor je še pripravljen dati zanj.

RENAULT CLIO 04

Vseeno pa verjamem, da bo tudi tovrstna 120-»konjska« zverinica našla pot do srca marsikaterega voznika, ki išče esenco filozofije R.S., a je bil vse do sedaj omejen zgolj na dvosklopkovno menjalno avtomatiko, če je želel voziti malce bolj poskočno verzijo. Saj naj bi bil menda zgolj ročni menjalnik »za prave dedce«.

Z omenjeno različico se tako želijo pri Renaultu še bolj približati potencialnim kupcem, ki so do sedaj pogosteje pogledovali h konkurenci ter s tem skušajo – enako kot trenutno najbolj popularen narodnozabavni ansambel na Slovenskem – ugajati čim širšemu spektru okusov. Le da francoskemu proizvajalcu to uspeva bistveno bolje.

Tekst in foto: Urban Acman.

* 4.368 prvič registriranih Renaultovih Cliov v letu 2015

** Februarja 2017 prične tudi novomeški Revoz s proizvodnjo kozmetično prenovljenega Clia

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odlična kombinacija živahnega in delavoljnega 120-»konjskega« bencinskega agregata z natančnim 6-stopenjskim menjalnikom poskrbi za obilo užitkov tudi med malce bolj dinamičnimi izleti.
  9
 • Notranjost
  Revitalizacija Renaultove prodajne uspešnice je poskrbela za manj cenenih plastičnih oplat ter dodatno modernizacijo info-zabavnega sistema. Precej podpovprečna prostornost za noge na zadnji klopi bi znala marsikoga preusmeriti k »bratskemu« Capturju.
  8
 • Opremljenost
  Testni primerek se je ponašal z obilico nadstandardnih kosov opreme (slovensko govoreča navigacija, žarometi LED, odlično delujoč brezstični ključ ipd.), ki jih sicer najdemo zgolj pri precej dražjih modelih prestižnih znamk.
  9
 • Vozne lastnosti
  Dokaj togo nastavljeno podvozje bo povšeči zgolj in samo dinamično nastrojenemu vozniku, ki se ne zmeni nad nerganjem sopotnikov. Volanski mehanizem bi do popolnejše ocene vseeno potreboval kakšno dodatno dodelavo v njihovem dirkaškem oddelku R.S..
  7
 • Gospodarnost
  Samozavestno postavljeno ceno opravičuje bogastvo opreme ter število »konjičev« pod motornim pokrovom. Malce nadstandardno porabo goriva, ki se je zgolj na relacijah znižala pod 7 litrov in pol, pa ... prav nič.
  7
 • Zmogljivost
  Dovolj zmogljiv agregat, da lahko poskrbi tudi za nekaj zabave med ovinki.
  9
 • Sklep
  Cliova kozmetična prenova je poskrbela za dopolnitev ponudbe, pri kateri lahko končno najdemo v ceniku tudi malce bolj poskočno verzijo z ročnim menjalnikom, ki pa vseeno le ne bo poskrbela za kakšen večji naval kupcev v Renaultove prodajne salone.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.890
cena testnega vozila (€) 16.510 (akcijska cena)
dolžina × širina × višina (mm) 4.062 x 1.732 x 1.448
dovoljena masa vozila (kg) 1.659
emisija CO2 (g/km) 118
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.197
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1.090
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 199
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 87/120 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,8/4,5/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 300
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 73,1
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Modrijan"


Polo78
3 leta 8 meseci nazaj

Mene kot udeleženca v prometu s precej dnevne kilometrine, ko srečam najmanj 20 cliov še najbolj veselijo prenovljene LED dnevne luči, ki več ne slepijo, ko se ti pelje nasproti. Upam, da so dodali tudi tisti ubogi senzor svetlobe, ker število cliov in tudi capturjev (ter njihovih tumpastih šoferjev), ki se v mraku ali slabi vidljivosti vozijo le z dnevnimi lučmi, je na naših cestah nenormalno veliko…

Ivan36
3 leta 8 meseci nazaj

Točno tako ! Ali je res tisti senzor toliko drag? Spet bo morala EU to tipalo vpisati pod OBVEZNA OPREMA ! Od leta 20XX dalje, pa spet 2 EURO NCAP točki več pri trkih in zaščiti ….

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

Dokler je zakonsko obvezno imeti prižgane luči bi morali ukinit stikala za prižiganje in ugašanje luči in bi vedno svetile razen tistih, ki bi imeli senzor pri njih bi to funkcijo prevzel senzor svetlobe.
ps.: drugače pa so dnevne luči samo za šminkirat oz so trenutno fensi in nič drugega

Ivan36
3 leta 8 meseci nazaj

Pomoje je tu problem osvetljena plošča s števci ! Meni je že na Kia Pride 2000 bila ugasnjena in samo dnevne luči so svetile, LUČKO je bil montiran. Torej sem moral v mraku že vklopiti luči ! Na Sharanu 01 je pa bilo enako s tem, da so svetile tudi zadnje luči, v mraku si pa že moral obrniti stikalo za luči enako v tunelih ! Sharan je baje že imel to možnost v Avtomatski klimi za nastaviti, kako ima Passat in Golf teh letnikov pa ne vem ?!

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

Oh daj no… ukinit šalter za luči… zatko ker nekateri niso sposobni prižgat “nočnih” luči ko se stemni?!?
Tak nima kaj početi za volanom, če ne more enga kur***ga šalterja obrnit, kako bo potem takšen voznik dal žmigavc pri zavijanju, preveril tlak in stanje gum, stanje luči (žarnice)…?!? Da ne govorimo o (pravilni) uporabi zadnje meglenke.

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

Saj ne znajo uporabljat žmigavce, meglenke,… Jih vsak dan srečujem na cesti

dejc99
3 leta 8 meseci nazaj

Če bi bil že spomladi v cliu na voljo tak motor z ročni menjalnikom, bi ga takoj vzel. Porabo bi se pa sigurno dalo znižati. V meganu jo imam pod 7l.

jack86
3 leta 8 meseci nazaj

Dober test, to konjenico z intens opremo sem pred kratkim tudi sam testiral za nakup kot 2. avto. Sedaj mi je volvo V40 strene zmesal.. Ampak vseeno, clio je le nov, volvo je pa le volvo 😀

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

Všečen clio, zanimivo, da ima kljub precej močnemu motorju, zadaj bobnaste zavore… Porabo ste pa res imeli nekam visoko…

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

1.2 ni močan motor je nekje v spodnjem povprečju. Zadaj sploh ne rabi zavor glede na to, da se ljudje hočejo vozit z 5l na 100km.
Ta clio ni za na pisto, ampak samo bolj nakrancan od ostalih cliotov

jack86
3 leta 8 meseci nazaj

Probaj ga, pa boš videl. Moj je 190km dizelaš, tako da so mi v AC Vovk takoj odvestovali tce 90. Tce 120 mi je kar nasmešek narisal. Ravno prav. Ni podhranjen, ni pa seveda dirkaški.

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

120 KM za cliota ni tako malo… sploh če upoštevamo dejstvo, kakšni motorji se najbolj prodajajo, verjetno okoli 90 – 100 KM. Pa tudi pospešek 9 s je zelo dober rezultat, sploh za mestni avto.

Muscle car pa vsekakor ni… 🙂

Ivan36
3 leta 8 meseci nazaj

A si že videl kakega Starega Američana z vsaj 300 KS ? Ja imajo vse 4 zavore na BOBNE ! Zavorni diski so dobri samo spredaj, da ne blokirajo kolesa … Še prvi ABS / antiskid, je delal na pol diski pol bobni …

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

Ja sem ga videl in ne boš verjel, ne samo bobne, tudi listnate fedre in togo premo imajo zadaj… pa to še ne pomeni, da je to najboljše. Se pa lahko pelješ tudi s tem, to pa vsekakor!!
In tudi precej pick-up -ov ima zadaj bobne.

Bobni imajo (procentualno) večjo efektivno povšino kot diski (pakne grabijo po skoraj celotnem obodu bobna, medtem ko ploščice predstavljajo precej manjši del površine diska) in tudi notranjost bobna je relativno dobro zaščitena pred vplivi okolice. Vendar se slabše hladijo od diskov in pa precej slabše se odzivajo na hitre spremembe zavornega tlaka (dolga časovna konstanta), zato so manj primerni za sodobne asistenčne sisteme (ABS, ESP).

dask
3 leta 8 meseci nazaj

Saj nisi resen… primerjat 40 let star avto z nečem popolnoma novim??? Diski se očitno bolje obnesejo, verjetno niso zaradi lepšega na večini avtov? V dirkanju npr. tudi že nekaj časa ni videt bobnastih zavor, verjetno niso najboljše?
Sicer pa, poglej kakšne zavore so imel leta 1911, pa so se tudi vozil….

rhino
3 leta 8 meseci nazaj

Poraba je pa zelo visoka, ste ga pa morali konkretno tisat…
Ker ce je to normalna poraba…je to katastrofa od motorja

 
Strel …
Na vse ali nič