Poraba 20,5 kWh/100km Največja hitrost 140 km/h Cena 35.290 eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • bogata serijska oprema
 • konkurenčna cena
 • občutek za oblikovne detajle
 • prečiščena notranjost
 • upravljanje infozabavne enote
Minusi
 • neprepričljiv doseg
 • nepraktična zadnja vrata
 • skopa prostornost na zadnji klopi
 • neznanje slovenskega jezika

Leta 1920, ko se je v mali tovarni plute (Toyo Cork Kogyo) sredi Hirošime pričela rojevati bogata zgodba Mazde, si je verjetno tam onkraj v deželi vzhajajočega sonca le malokdo predstavljal, kakšen bo svet čez sto let. Tako so si domišljali, da jim v naslednjem stoletju niti slučajno ne bo več potrebno spremljati žalostnih novic o smrtonosnih virusnih pandemijah, sosednja Kitajska jim bo končno gospodarsko povsem podrejena, elektriko pa bodo uporabljali za vse kaj drugega kot za pogon avtomobilov. Ah, kako so se motili!

Nazaj v prihodnost

Morda je zgolj največjim ljubiteljem in poznavalcem avtomobilizma znano, da so bili tam nekje v začetku 20. stoletja med premožnejšo gospodo sila popularna električno gnana vozila, ki so se izkazala za celo bolj uporabna od tistih s klasičnimi pogonskimi sklopi (manj hrupa in smrdečih plinov). Okrog leta 1900 so imeli v ZDA celo večji tržni delež od avtomobilov z bencinskimi motorji (38% : 22%). A se je to kasneje dodobra spremenilo, k čemur so največ pripomogla nova nahajališča nafte (cenejše gorivo) ter zaradi novozgrajenih cest povečane potrebe po daljšem dosegu, zaradi česar je električni avto skoraj povsem izgubil svoj pomen. Vse do danes.

V teh trajnostno razvojnih časih nas namreč želijo politiki, birokrati in avtomobilski proizvajalci prepričati, da so električna vozila rešitev za vse težave, zaradi česar so jih pričeli množično razvijati skoraj vsi. Tudi Mazda. Japonska znamka, ki se je rodila istega leta kot Atletska zveza Slovenije (ali, če želite, Janez Pavel II.), se je tovrstni »elektro noriji« priključila dokaj pozno, kar pa nikakor ne pomeni, da ne bi mogla pustiti dovolj opaznega pečata na avtomobilskem zemljevidu. A vsaj zaenkrat še ne ravno neizbrisnega.

MAZDA MX-30 05Kakorkoli že, njihov prvi serijski električni model MX-30 že ob prvem stiku deluje dovolj ekstravagantno, da bo le malokoga pustil ravnodušnega. A za razliko od konvencionalno gnanega CX-30, s katerim si deli osnovo, s svojo obliko precej bolj polarizira, k čemur dodobra pripomore tudi kakšna precej avantgardno nastrojena pogruntavščina. Za eno bolj odštekanih domislic se tako izkažejo zadnja »samomorilska« vrata, ki se odpirajo v nasprotno smer. Takšno izvedbo smo sicer že videli v preteklosti pri njihovih avtomobilih (RX-8). Ali, če želite, pri bavarskem i3.

Pa je omenjena pogruntavščina v praksi tudi uporabna? Hja, dostop do zadnje klopi, kjer bodo sicer udobno sedeli le najmlajši (okrnjen prostor za noge), je morda res lažji, a kaj, ko je potrebno za odpiranje zadnjih vrat najprej odpreti sprednja, zaradi česar potrebujejo zadaj sedeči potniki pri vsakem izstopu iz vozila svojega »lakaja«.

Rezerve

Če povsem odmislimo Mazdin bizaren prototip iz 70-ih let prejšnjega stoletja (EX 005), ki je izgledal kot nekdanji smučarski »jajček« s Krvavca na kolesih in pri katerem je za pogon skrbela kombinacija wanklovega agregata in elektromotorja, je MX-30 njihov prvi pravi baterijsko-električni model. Zatorej so bila pričakovanja, kako jim je vse skupaj uspelo, še toliko večja. Še posebej, če vemo, da v zadnjem času s prav vsakim novim modelom dodobra navdušijo.

MAZDA MX-30 32A je že ob površnem ogledu tehničnih podatkov začetno vzhičenje malce splahnelo. Podatek o kapaciteti baterije, ki znaša zgolj 35,5 kWh (za primerjavo: novi Zoe se ponaša s 52 kWh) ter doseg, ki tudi ob najbolj asketskem voznem režimu ni daljši od 200 kilometrov, pač ni nekaj, s čimer bi se dandanes hvalili za šankom. Pri Mazdi sicer opravičujejo vse skupaj z dejstvom, da manjša baterija (ki tehta le 310 kg) pripomore k nižji masi vozila ter končni ceni avtomobila, povprečen evropski uporabnik pa tako ali tako ne prevozi več kot 50 km dnevno. Hja, vse skupaj je morda prebavljivo pri drugem družinskem vozilu. A je to kategorija, kamor MX-30 s ceno, ki že v osnovi znaša več kot 30 tisočakov, le stežka uvrstimo.

In kako se je izkazal v praksi? Ob ne najbolj nizkih zunanjih temperaturah, dokaj nežni desni nogi ter precej defenzivnih avtocestnih poteh (beri: 110 km/h), se je dalo z enim polnjenjem prevoziti nekaj več kot 150 km, ko je poraba padla pod 20 kWh/100 km. Ob tem se ponudi precej resno vprašanje, kako bi potekala povsem preprosta vožnja med Koprom in Mariborom, saj bi zanjo potreboval skoraj toliko časa kot pred sto leti z železnico.

Edina prednost majhne baterije je tako bolj ali manj v času polnjenja, saj potrebuje na hitri DC 50 kW polnilnici okrog pol ure, da se napolni do 80 odstotkov, medtem ko potrebuje na domači stenski polnilnici (max. 6,6 kW) cca. 3 ure do polnega stanja. Dovolj uporabno za vsakodnevne migrante.

MAZDA MX-30 33V teh časih smo se sicer že kar razvadili, da se tudi malce bolj »ljudski« električni avtomobili (Volkswagen ID3, Nissan Leaf) ponašajo z dinamičnimi ter na trenutke tudi športnimi zmogljivostmi, česar pa pri Mazdi ni moč potrditi. S svojim 145 elektrificiranimi »žrebci« je namreč ravno še dovolj zmogljiva, a ne ponuja ravno ekstatičnih užitkov (9,7 s od 0 do 100 km/h, na 140 km/h elektronsko omenjena najvišja hitrost). Okej, je pa zaradi obilice navora, ki je na voljo že na začetku, podajanje moči hipno in izjemno zvezno, kar še kako prav pride sredi mesta. Posebno pohvalo si obenem zasluži sistem za rekuperacijo energije, ki ima kar pet stopenj (upravljanje preko obvolanskih ročic), malce manj pa umetno generiran zvok.

MX? Prej CX

Za manjšo zmedo obenem poskrbi oznaka, pri kateri bi marsikdo pričakoval tiste prvinske vozne užitke, ki jih ponuja njihov legendarni roadster. Pa temu le ni tako.

MAZDA MX-30 02Vsekakor pa so japonski inženirji poskrbeli za odlično uravnoteženo podvozje (skoraj popolna porazdelitev mase v razmerju 50:50), ki skupaj z njihovim znanim sistemom G-Vectoring Control, ki prilagaja delovanje motorja in zavor v zavojih, poskrbi za prijetno vozniško doživetje. Vsekakor eden najbolj uživaških križancev med ovinki, kar pa niti ni presenečenje, saj si tehnično osnovo deli s prepričljivim CX-30. Mazdina filozofija »konj-jezdec« je tako vsekakor prisotna tudi v MX-30!

In že zaradi tega bi si Mazdin »električni konj« zaslužil kakšen malce bolj popopran pogonski sklop pod svojo avantgardno ukrojeno karoserijo, na kateri boste zaman iskali stebriček B. Pa četudi bi se zaradi večjega baterijskega sklopa opazno povečala masa avtomobila. V bližnji prihodnosti Japonci sicer načrtujejo še opcijo z dodatnim wanklovim motorjem, ki pa bo imel zgolj funkcijo podaljševalnika dosega. Nemški izumitelj Felix Wankel bi se verjetno rotiral v grobu, če bi slišal, čemu je dandanes le še namenjena njegova iznajdba.

Klasična novodobna Mazda

MAZDA MX-30 11Precej bolj kot s pogonskim sklopom Mazdin MX-30 navduši z notranjostjo, s katero bi se lahko povsem brez sramu postavil tudi ob kakšnem precej bolj imenitnem premijskem produktu. Z izborom uporabljenih materialov (t.i vegansko usnje, material iz recikliranih plastenk PET z naravno teksturo ter v spomin na začetke Mazde celo dodatki iz materiala, ki ga pridobivajo iz skorje hrasta plutovca) pa bi znal navdušiti celo najbolj fundamentalne okoljevarstvenike.

Mazda je s svojim prvim električnim modelom pogumno vstopila v ta čedalje bolj pomemben avtomobilski segment, ki se vse bolj širi. In kakor smo že vajeni od znamke iz Hirošime, so tudi pri načrtovanju MX-30 stopili vstran od aktualnih trendov (manjša baterija, avantgardne rešitve pri zadnjih vratih), s čimer želijo biti vsaj malce drugačni od konkurence. Koliko jim bo ta drugačnost pomagala pri nagovarjanju kupcev, pa bodo pokazale prodajne številke.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Električni agregat, ki ponuja 143 »konjev« največje moči, je zadovoljiv, a ne prinaša posebnih ekstatičnih užitkov, s kakršnimi nas razvaja že bližnja konkurenca (novi Leaf, ID3). Precej skromna kapaciteta baterije (35,5 kWh) prinaša relativno kratek doseg.
  7
 • Notranjost
  Minimalistično urejena notranjost z nekaterimi znanimi elementi iz modelov 3 in CX-30 je v prvem električnem Mazdinem modelu dodatno ozaljšana s posameznimi zanimivimi detajli (npr. vstavki iz plute). Skopa prostornost na zadnji klopi.
  8
 • Opremljenost
  Mazda ostaja tudi pri modelu MX-30 zvesta svojemu izročilu ter ponuja že v osnovni verziji precej bogat spisek serijske opreme.
  9
 • Vozne lastnosti
  Mazdina »konjeniška« filozofija, pri kateri se voznik in avtomobil povežeta kot jezdec in konj, je opazna tudi pri električnem MX-30. Precej uživaške vozne lastnosti ter izjemno učinkovito požiranje neravnin tudi na slabših cestiščih.
  10
 • Gospodarnost
  Zaradi manjše baterije je ceno vozila moč oceniti za konkurenčno, saj se zna ob vseh možnih subvencijah približati celo podobno opremljenemu konvencionalno gnanemu bratu CX-30.
  8
 • Zmogljivost
  Mazdinega prvega električnega modela v ponudbi res ne razganja od moči, a bi znal zadovoljiti veliko večino mestnih vagabundov, ki bodo v največji meri posegali po njem.
  7
 • Sklep
  Mazdin vstop v svet električne mobilnosti navdušuje z nekaterimi precej avantgardnimi domislicami (dekor iz plute, sedežno oblazinjenje iz naravnih materialov), solidno ceno ter voznimi lastnostmi, precej manj pa s podpovprečno kapaciteto baterije, ki bi bolj sodila v kakšen manjši model. Čakamo na izvedenko, ki se bo ponašala s podaljšanim dosegom.
  8.2

Tehnični podatki vozila

baterije 35,5 kWh (litij ionska - 355 V)
cena osnovnega modela (€) 34.490
cena testnega vozila (€) 35.290
dolžina × širina × višina (mm) 4.395 x 1.795 x 1.570
dovoljena masa vozila (kg) 2.108
emisija CO2 (g/km) 0
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (150.000 km)/12/3
masa praznega vozila (kg) 1.645
medosna razdalja (mm) 2.655
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 140
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 105/143
največji navor (Nm pri vrt/min) 265 pri 0-3.243
obračalni krog (m) 11,37
osnovna cena vozila (€) 35.290
pnevmatike 215/55 R18
poraba električne energije (kWh/100km) 19,0
poraba goriva na testu (l/100 km) 20,5 kWh/100km
pospešek 0-100 km/h (s) 9,7
prostornina prtljažnika (l) 311-1.146
vrsta motorja električni
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Električni konj"


matejxx
1 mesec 22 dni nazaj

Kaj se zgodi, če najprej zapreš sprednja vrata, nato pa zadnja?

Fnatic
1 mesec 25 dni nazaj

Sej bi napisal kej več ampak ste že vsi pred mano tako da….to je to..

MMNeo
1 mesec 26 dni nazaj

Spomnim se dneva, ko je avto bil prvič predstavljen. Hvalospevi so samo deževali. Ne moreš verjeti svojim očem….. Zdaj pa le ni tako. Pa kaj so le mislili z obliko, kakšno je območje okrog menjalnika…..Ko bi tam bila pluta – ali pa mogoče je 🙂 Pa tisti zaslon pred ročico. Skoraj pravokotno moraš pogledati na zaslon…..ni to preveč odmaknjen pogled od ceste? Samo vprašam :))

xxl
1 mesec 26 dni nazaj

Bistvo tega avta ni dizajn, ampak, mehanika, žal tukaj tudi pogori. To je pač avto s katerim Mazda začenja novo ero. Dokaj pozno, pa vendar. Takšni avti so vedno malce ekscentrični (minimalizem, rešitev vrat, ožja maska, ker je EV).

wildbliw
1 mesec 26 dni nazaj

OK, zakaj pa je potem lahko VW naredil električni avto, ki ima zelo lep in dovršen design?

xxl
1 mesec 26 dni nazaj

Ti to resno? Meni ni nič posebnega, celo mi malo otročje izgleda, kot igrača, ne pa resen avto. IONIC 5 si poglej.

golfabimu
1 mesec 8 dni nazaj

Je reku človk, k je CHR kupu.

wildbliw
1 mesec 26 dni nazaj

Sem pogledal, prežvečil in tudi primerjal z ID.3.

chad
1 mesec 26 dni nazaj

No ja ne pretiravat, vw id pa res ni noben zelo lep lepotec hahaha. Izgleda pa res kot normalen osebni avto

pskoda
1 mesec 26 dni nazaj

Ekscentrični (ne samo mazda) so tudi pri ceni

xxl
1 mesec 26 dni nazaj

Itak, to je že stalnica EV, da niti ne omenjamo več tega, ampak, cene bodo počasi tam, tam, saj vemo na kakšen način 😉 .

1 mesec 27 dni nazaj

Ko je Dacia Duster veliko lepši avto pol veš kje si. Sem mislu, da so Citroeni novi grdi sam tole je pa korak višje na lestvici grdob.

 
Še pozimi
Med aktivnimi