Poraba 7,4 l/100km Največja hitrost 204 km/h Cena 32.590 eur
Plusi
 • izvrstne vozne lastnosti
 • živahen agregat
 • odličen ročni menjalnik
 • zvok motorja
 • odpiralni sistem platnene strehe
 • zunanja oblika
Minusi
 • odlagalna mesta
 • neimpuzna stikala za zapiranje stekel
 • provizorična protivetrna zaščita

Iščete formulo večne mladosti oziroma vas že rahlo muči sindrom Doriana Graya? Potem pozabite na raznorazne tibetanske vaje, kreme s hialuronsko kislino in bližnja srečanja s kirurškimi noži na estetski kliniki. Raje si privoščite dnevno dozo vožnje z najbolj prodajanim dvosedežnim roadsterjem v vsem nam znanem vesolju, v katerem se boste počutili tako oživljeno in revitalizirano, kot da ste zopet stari 18 let. A pozor! V sončni pripeki nikakor ne pozabite na obvezno čepico in zaščitno kremo, če ne želite kasneje izgledati, kot nemški turist po dveh dneh počitnikovanja na dalmatinski obali!


Življenje je prekratko, da bi vozili dolgočasne avtomobile

Pravijo, da sreče ne moreš kupiti. A lahko kupiš Mazdo MX-5, kar naj bi bilo precej podobno. Okej, verjetno marsikomu, ki mu višek avtomobilske radosti in veselja predstavljajo razni Bugattiji, Lamborghiniji ali vsaj modro-beli propelerji, omemba male Japonke ne gre ravno v račun. Saj jim ni povsem jasno, kakšne užitke lahko ponudi avtomobil, v katerem rezgeta zgolj toliko žrebcev kot v kakšnem povprečno gnanem dizelskem Golfu in v katerem je že pri avtocestnih 130 km/h tako glasno kot v 20 let starem pralnem stroju s pokvarjeno centrifugo. Hkrati moraš pri čisto vsakem kobacanju iz njega pričetiMazda MX-5 G132 Revolution resno razmišljati o obisku svojega najljubšega fizioterapevta.

MAZDA MX-5 04A pri proizvajalcu iz Hirošime že več kot 30 let prav dobro vedo, kako ustvariti tiste najbolj pristno intimne užitke v vožnji, ki še kako sproščajo serotonin, noradrenalin in dopamin (beri: hormone sreče) v telesu ter skrbijo za permanentne nasmehe na obrazih voznikov. In to celo brez tega, da bi morali za tovrstno igračo odšteti povprečno Počivavškovo provizijo! Mazda MX-5, ki jo sedaj poznamo že v četrti generacijski izvedbi, je namreč eno najbolj zabavnih prostočasnih vozil na trgu ter dokazuje, kako malo je potrebno, da doživiš vozniško ekstazo. No, v tokratnem primeru natanko 1.076 kilogramov ter 132 konjičev.

A pri Mazdinem hedonistu smo tako ali tako že od nekdaj vajeni, da osebne sreče ne najdeš zaradi dodobra namnožene konjenice pod motornim pokrovom, temveč zaradi tiste njihove tolikokrat omenjene filozofije »jezdec – konj«, pri kateri gre za usklajeno simbiozo voznika in avtomobila. Oziroma po domače – ko se voziš naokrog z malo Mazdico, imas občutek, kot da bi ti nekdo privaril kolesa na zadnjico, avtomobil pa dobesedno sledi tvojim mislim. Pri čemer zna za dodatno dozo prvinskih občutkov poskrbeti še platneno ostrešje, ki ga je moč ročno razpreti v zgolj parih sekundah. Čista avtomobilska erotika!

Moderna klasika

Mala Mazda zna obenem potešiti tudi vse tiste bolestne ekshibicioniste, ki so radi opaženi v svojem jeklenem konjičku, saj že s svojimi zunanjimi linijami izžareva dovolj seksapila in elegance. Še posebej, če se blešči v kakšnem (skorajda obveznem) Mazdinem kristalno rdečem karoserijskem odtenku, ki poskrbi, da bo deležen prenekaterega poželjivega pogleda ter celo rahlo pregrešnih misli.

MAZDA MX-5 29In ne le to! V teh čedalje bolj športno uporabnih časih, ko postaja mali Mazdin dvosed eden redkih tovrstnih avtomobilov na trgu, je obenem moč ugotoviti, da znajo poskrbeti za dovolj opaznosti celo njene generacijske predhodnice. Pa četudi imajo v prometnem dovoljenju odtisnjeno letnico 1989. Dosežek, kakršnega bi bil vesel prav vsak avtomobilski proizvajalec! Če torej želite na vsak način loviti poglede mimoidočih pred vašim najljubšim lokalom/fitnesom/farno cerkvijo ter obenem ohraniti kolikor toliko stabilen in uravnotežen družinski proračun, bo Mazdina prodajna uspešnica prava izbira.

A kdor vidi v Mazdi MX-5 zgolj in samo sredstvo za potešitev ekshibicionističnih vzgibov, je verjetno zgrešil njeno pravo bistvo. Če sede v njeno (»one size fits all«) notranjost in si ob izjemno zabavnem zadnjem pogonu, kirurško natančnem volanskem mehanizmu ter dovolj predvidljivem podvozju ne privošči tudi kakšne povsem nadzorovane cestne vragolije, je vsekakor bolje, da 30 evrskih tisočakov raje investira kam drugam.

Prvinskost

MAZDA MX-5 28»A samo 130 konjev ima? In niti turbine?« je med tokratnim preizkusom marsikdo presenečeno vprašal na sovoznikovem sedežu, saj je bil še do nedavnega prepričan, da se merilec vozniške sreče prične precej nad vrednostjo 200 konjskih moči. Ah, kako se motijo! Ob nizki masi vozila, ki komaj preseže eno tono, namreč že osnovni SkyActiv agregat, ki se izjemno rad zavrti vse do 7.500 vrtljajev, pokaže ravno še dovolj športno-dinamičnega talenta, da ni prav nobene potrebe po dodatni moči. Če pa vseeno želite malce več drame na kakšnem zavitem gorskem vzponu, pa vsekakor posezite po močnejši dvolitrski verziji, ki ima dobrih 50 žrebcev več.

1,5-litrski atmosferski bencinski motor je sicer dovolj odziven že pri nizkih vrtljajih, vseskozi pospešuje zvezno, vendar se daleč najbolje počuti tam nekje nad 4 tisočaki, ko voznika (ter malce manj naključne mimoidoče) razveseli še s športno rezkim zvokom. Res pa je ob tem potrebno kar precej posegati k ročici ročnega menjalnika, če želimo ohranjati primerne motorne vrtljaje, kar pa ob izjemno natančnih in kratkih gibih ne bo povzročalo slabe volje. Prej nasprotno! Mazdin ročni menjalnik vsekakor spada med boljše primerke svoje vrste, ki jih lahko najdete v serijskih avtomobilih.

MAZDA MX-5 09A precej bolj kot z motornimi zmogljivostmi Mazdin hedonist navdušuje z izjemno prvinskimi voznimi lastnostmi, ki jih zagotavlja tankočutno uravnoteženo podvozje (50 odstotkov mase spredaj ter 50 odstotkov zadaj) ter dovolj zgovoren električno ojačan volanski mehanizem. Pri tem zna prepričati celo tiste osebke, ki jim že nedolžno obračanje na snegu z ročno zavoro (ja, Mazda ima k sreči še vedno klasično ročno!) predstavlja smrtno nevaren manever. Uhajanje zadka je tako vseskozi dovolj nadzorovano in ponuja precej igrivih občutkov, obenem pa se na suhem cestišču tako drži ovinka kot mlad mucek pletenega puloverja. Pravi avtomobilski gokart! Okej, vseeno pa na mokrem raje ne bodite preveč pogumni in pustite vklopljeno medkolesno elektronsko pomoč, če ne želite prehitro klicati bližnje avtovleke.

Sezonska zabava

MAZDA MX-5 05Daleč najbolj ikoničen Mazdin model v ponudbi velja za enega čedalje bolj redkih avtomobilskih epikurejcev oziroma uživačev, pri katerem srčno upaš, da ga avtonomno vozeča in električno gnana prihodnost še vsaj nekaj časa ne bo izbrisala z obličja sveta. Pa četudi gre za manj uporabno dvosedežno vozilo, v katerega lahko stlačite zgolj manjšo potovalko (130-litrski prtljažnik) in v katerem lahko sedita udobno le povprečno raščena osebka (do 190 cm višine), njegova uporaba pa je omejena na toplejše mesece. Hja, nekako si ne predstavljam, da bi z malo Miato vijugal po plundrastem cestišču ter njeno podvozje in karoserijske obline izpostavljal soli in ostremu pesku.

A vendarle je mala Japonka eden najbolj uživaških hobi avtomobilov, ki s svojimi prvinskimi voznimi lastnostmi naseli metuljčke v trebuhu že po nekaj kratkih kilometrih vožnje ter dodobra prebudi otroka v sebi – pa četudi ne vse dni v letu. Vsekakor dovolj, da se v hipu zaljubiš vanjo!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že osnovni 1,5-litrski agregat navdušuje z veseljem do vrtenja ter dovolj solidnimi zmogljivostmi. Fantastičen ročni menjalnik s športno kratkimi in natančnimi gibi ročice, kakršnega le stežka najdeš v avtomobilskem svetu.
  10
 • Notranjost
  V ozko ukrojeni notranjosti verjetno ne boste nikdar uzrli niti košarkarskih centrov, niti sumo borcev, saj se ne bi kam skobacati. Dobra ergonomija (osrednji upravljalni gumb), odličen položaj za volanom, ki je po novem tudi globinsko nastavljiv, ter maloštevilna odlagalna mesta.
  8
 • Opremljenost
  Verjetno ni potrebno na široko razlagati, da že osnovno opremljena verzija povsem zadovolji. Pomanjkanje radarskega tempomata in asistence za vožnjo v koloni? Ah, dajte no!
  10
 • Vozne lastnosti
  Izjemno uravnoteženo podvozje, skoraj filigransko natančen volan ter zadnji pogon so garancija za eno najbolj igrivih voznih doživetij. Presenetljivo udoben tudi na malce bolj luknjastih cestiščih.
  10
 • Gospodarnost
  Za manjši kupček evrov, kot ga zahtevajo prodajalci v Mazdinem salonu, boste le stežka našli bolj zabaven nov avtomobil. Poraba goriva? Je sploh pomembna?
  9
 • Zmogljivost
  Z osnovno motorizirano Mazdino Miato res ne boste kralj nemških avtocest ali osvojili pokalov na semaforskih drag race-ih, kar pa tako ali tako niti nima v opisu njenih delovnih nalog.
  8
 • Sklep
  Najbolj legendaren model proizvajalca iz Hirošime ima za nalogo zgolj to, da čim bolj osreči voznikovo srce, kar mu dodobra uspeva že več kot 30 let. In če ima velika večina avtomobilskih modelov zgolj kupce, ima MX-5 ljubitelje.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 28.390
cena testnega vozila (€) 32.590
dolžina × širina × višina (mm) 3.915 x 1.735 x 1.225
dovoljena masa vozila (kg) 1.230
emisija CO2 (g/km) 138
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (150.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 13
masa praznega vozila (kg) 1.076
medosna razdalja (mm) 2.310
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/zadaj
največja hitrost (km/h) 204
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 97/132 pri 7.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 152 pri 4.500
osnovna cena vozila (€) 31.890
pnevmatike 195/50 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,4/5,3/6,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 130
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 74,5x85,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Vrelec mladosti"


4momo
4 meseci 30 dni nazaj

Imam starejši model NC in je pravi avto za “dušo” kjer se tudi “počasi” lahkoi voziš z užitkom. Kdor ni probal ne more vedeti…. mi je pa bolj praktičen kot motor, ima vsaj streho. Za večje osebke nad 190cm je pa res premajhen. https://www.youtube.com/watch?v=r6HFEaZi5mI test vseh generacij !

xxl
4 meseci 30 dni nazaj

Mi dva se poznava iz časa Giuliett, če bom v bližini, te pokličem za krog. Da vidim, kako se spravim noter. 😉

Locher
4 meseci 30 dni nazaj

No, vsaj SUV ni. Sicer pa se mi zdi, da so to avtomobili iz nekega preteklega obdobja.

whitee
5 meseci 6 ur nazaj

Nisem še peljal, ampak upam da čim prej sprobam tole zadevco. Sem si pred kratkim kupil “drivers car” in res tak avto te ponese nekam drugam, kjer se povprečni avtomobili čisto izgubijo.

5 meseci 6 ur nazaj

Miata je “drivers car”, ampak v živo zgleda precej ubogo vse skupaj, pa tudi pretirano poceni ni za “igračko”.

tha_man
5 meseci 9 ur nazaj

Vedno sem imel rad pogled v nebo, ampak nikoli nisem bil fan kabrioletov in roadsterjev – preferiral sem šibedah. Odpiranje in zlaganje strehe se mi je zdela nepraktična stvar, sploh če te dobi dež (s šibedahom operiraš pri katerikoli hitrosti in traja tri sekunde), pa vročina, pa sonce blešči, piha, malo prostora… dokler nisem prvič fural MX-5 in pri tem ugotovil, da ta avto moram imet. Sem fural (ali se fural) tudi v par modelih drugih znamk, pa ni primerjave, če daš kaj na zabavo v vožnji. Mogoče bi se lahko primerjal kak Lotus ali podobna brezkompromisna igračka, ampak to je dražje in precej bolj hardcore, medtem ko je MX-5 lahko čist udoben in praktičen avto (za to kar je).

xxl
5 meseci 8 ur nazaj

Saj se meni tudi dopade, ampak, kot drugi avto. Problem je, da nimam garaže zanj, da imam 192, revmo v levi lopatici, zato mi je motor veliko bolj praktičen in cenejši v vsakem pogledu.

McLaren
5 meseci 7 ur nazaj

Zakaj 3 komentarji da to ni avto zate….ce je slucajno koga to zanimalo je dojel ze prvic

xxl
5 meseci 7 ur nazaj

Zakaj ti raje ne komentiraš avto, kot da se vsajaš vame?

 
Dovolj kolosalen
Najboljši doslej