Novice

Do leta 2027 naj bi bila cena električnih vozil že nižja od klasično gnanih

Napovedi zadnje študije kažejo, da naj bi cene električnih avtomobilov že do leta 2027 padle na raven cen avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

Po rezultatih študije, ki jo je izvedlo podjetje BloombergNEF, bi se ta pomemben mejnik na področju električnih vozil lahko zgodil že do leta 2027, ko naj bi, vsaj v Evropi, cene električnih vozil padle pod nivo cen vozil s klasičnimi vrstami pogona. Po njihovih napovedih bi se tovrsten cenovni premik lahko zgodil že leto poprej, vendar predvsem za večja vozila razredov križancev in športno uporabnih vozil, medtem ko naj bi bila do leta 2030 vsa električna vozila cenejša od njihovih bencinsko ali dizelsko gnanih različic.

Po predvidevanjih analitikov podjetja BloombergNEF naj bi leta 2026 povprečna cena avtomobilov srednjega velikostnega razreda znašala 19.000 evrov, ne glede na vrsto pogona. Pri podjetju tudi napovedujejo, da naj bi do leta 2030 cena električno gnanih avtomobilov tega razreda padla na 16.300 evrov, medtem ko naj bi se cena avtomobilov s pogonom na notranje zgorevanje zvišala na 19.900 evrov. V primerjavi s trenutnimi povprečnimi cenami, ki sedaj za električna vozila v povprečju znašajo 33.300 evrov in za vozila s klasičnimi vrstami pogona 18.600 evrov, naj bi cene električnih vozil doživele občuten padec. Pri tem naj poudarimo tudi dejstvo, da so napovedi podjetja BloombergNEF precej konzervativnega značaja, saj so strokovnjaki investicijske banke UBS takšno izenačitev napovedali že za leto 2024.

Razlog občutnejšo ugodnejše ponudbe električnih vozil v prihodnosti naj bi bile predvsem investicije avtomobilskih proizvajalcev v  razvoj in proizvodnjo električnih vozil z namenom povečanja proizvodnih kapacitet ter nižje cene baterijskih paketov. Po napovedih neprofitne organizacije Transport & Environment naj bi v prihodnjem desetletju cene baterijam padle za 58 odstotkov, na 58 ameriških dolarjev na kilovatno uro (48 EUR / kWh), kar naj bi bilo občutno manj od predvidenih 100 dolarjev na kilovatno uro, enega večjih mejnikov na poti uveljavitve električnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen. )

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Do leta 2027 naj bi bila cena električnih vozil že nižja od klasično gnanih"


xxl
2 leta 11 meseci nazaj

Kakšna laž. Seveda bodo EV cenejši, najcenejši bodo cca 30 000 €, ICE pa bodo dražji, to je vsa modrost. Upam, da se motim, ampak, že zdaj lahko vidimo, kakšen je trend.
Naslov bi moral bit; do 2027 bodo primerljivi ICE dražji od zdajšnjih cen EV.

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Naslov je že pravi, ker se favorizira EV. Kakorkoli obračaš, ICE bo (vedno bolj) ostajal zadaj.

 
Stellantisove znamke bodo dobile priložnost, da se izkažejo
Stellantis in Foxconn združujeta moči