Novice

Fiat Doblò v tretji generaciji

Fiat je predstavil novo generacijo večnamenskega vozila, ki po tehnični in vizualni plati ostaja del družine Stellantisovih vozil tega segmenta.

Tretja generacija Fiata Doblò, ki bo na voljo tudi v popolnoma električni izvedbi, temelji na enaki osnovi kot Stellantisovi modeli Citroën Berlingo, Peugeot Rifter, Opel Combo Life ter Toyotin ProAce City Verso. Kupci bodo lahko izbirali med potniško (dolžina 4,4 m) in tovorno različico z dvema dolžinama – 4,40 in 4,75 metra.

Kljub skupni osnovi so pri Fiatu poskrbeli za prepoznavnost nove generacije s spremenjeno prednjo masko z dodatki v barvi kroma ter Fiatovo oznako, medtem ko, z izjemo novih 16-palčnih aluminijastih platišč in novega barvnega odtenka Mediterraneo Blue, preostanek močno spominja na Citroënovega Berlinga – seveda ob Fiatovih oznakah na prtljažnih vratih.

Podoben vtis dobimo tudi ob pogledu v notranjost, ki jo od notranjosti Berlinga razlikujejo le Fiatova oznaka na volanu ter nekaj podrobnosti na sredinski konzoli in armaturni plošči. Električna različica bo že v osnovi na voljo z digitalno instrumentno ploščo, za podajanje informacij in nastavitve pa bo, podobno kot v ostalih Stellantisovih modelih te vrste, na voljo 8-palčni zaslon na dotik. Opcijsko bo na voljo še prikazovalnik na vetrobranskem steklu in 5-palčno digitalno vzvratno ogledalo v povezavi s kamero, ob izbiri paketa Magic Top pa kabina dobiva dodatne predelke za shranjevanje. Za varnost bo pri obeh različicah poskrbljeno s paleto asistenčnih sistemov, ki med drugim vključujejo nadzor nad oprijemom koles (Grip Control), radarski tempomat in prepoznavanje prometnih znakov.

Tovorna različica ima za razliko od potniških izvedenk zadnja stranska stekla zamenjana s pločevino in bo na voljo v treh različicah – Van, Crew Cab in Combi. Njena nosilnost je 1.000 kg (800 kg pri električni različici), do 4,4 kubične metre tovora pa bomo lahko naložili na dveh evro paletah.

V skladu z odločitvijo Stellantisa v začetku letošnjega leta bo tudi novi Doblò v potniški različici na voljo le z električnim pogonom, medtem ko bodo v tovorni različici na voljo še bencinski in dizelski motorji. Različico e-Doblo bo poganjal spredaj nameščen električni motor z močjo 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora, ki mu bo energijo zagotavljala baterija kapacitete 50 kWh z možnostjo hitrega polnjenja (do 100 kW). Doseg z enim polnjenjem naj bi v skladu s normativom WLTP znašal do 280 km, najvišja hitrost pa bo elektronsko omejena na 130 km/h.

Ob izbiri tovorne različice se bomo lahko odločali med 1,5-litrskim dizelskim motorjem s 74 kW (100 KM) ali 96 kW (130 KM) in turbinsko podprtim bencinskim trivaljnikom z 81 kW (110 KM). Motorji bodo na voljo v kombinaciji z ročnim menjalnikom in pogonom na sprednji kolesni par, močnejšo dizelsko opcijo pa bo možno naročiti tudi z 8-stopenjsko avtomatiko.

Proizvodnja novega Fiata Doblò in e-Doblò bo potekala v španskem proizvodnem obratu Vigo, točen datum pričetka prodaje pa zaenkrat še ni potrjen.

Avtomobilizem.com (Vir: Fiat, Carscoops. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Fiat Doblò v tretji generaciji"


VW-T4
1 leto 10 meseci nazaj

Potniški samo električen? Ok, preskočimo ponudbo, poglejmo drugam…

1 leto 10 meseci nazaj

Kam drugam? Novega Kangooja se pri nas ne dobi. Mercedes Citan (preoblečen Kangoo) ima zaradi druge značke ceno v višavah. VW-ju (Caddy) se je pa itak odpeljalo s cenami. Žal so ta segment praktično uničili, s tem, ko so ga naredili cenovno neprivlačnega za glavno ciljno skupino – družine.

xxl
1 leto 10 meseci nazaj

Prav imaš. Kaj pa Dacia Jogger?

1 leto 10 meseci nazaj

Ne vem, če je Jogger čisto pravi nadomestek za razred Kangoo/Berlingo. Notri je nižji in nima drsnih vrat. In dokler ne ponudijo še kaj drugega kot 1.0 90KM motorja je motorno kar podhranjen za družino, ki bi recimo želela vleči kamp prikolico.

 
Kmalu prvi testi baterij z elektrolitom v trdnem stanju
Apple širi ambicije sistema Apple CarPlay