Novice

Apple širi ambicije sistema Apple CarPlay

Tehnološki velikan je na letošnji konferenci WWDC razkril načrte v zvezi s prihodnostjo sistema Apple CarPlay.

Tokrat ne gre le za manjše popravke in izboljšave, temveč so Applovi predstavniki na letošnji konferenci WWDC predstavili praktično nov sistem, ki bi skrbel za prikaz na vseh zaslonih avtomobila, vključno z digitalnim prikazom merilnikov pred voznikom.

Novi Applov sistem naj bi predstavljal osnovo celotnega avtomobilskega informacijsko-multimedijskega sistema, kar je v primerjavi z aktualno aplikacijo velik korak naprej. Glede na to, da v ozadju prikaza digitalnih instrumentnih plošč in ostalih informacijskih sistemov v veliki večini za delovanje skrbijo strojne in programske platforme posameznih proizvajalcev, naj bi v primeru Applove rešitve za delovanje skrbel njihov sistem, ki bi omogočal vse funkcionalnosti sistema Apple CarPlay ob raznovrstnih možnostih prikaza. Sistem naj bi bil poenoten za vse avtomobilske proizvajalce, tako da bi si teoretično lahko sistemi različnih avtomobilskih znamk, prilagojeni za delovanje nove različice sistema Apple CarPlay, delili videz in prikaz, seveda če bi se pri posameznih znamkah odločili za ta korak.

Pri Applu sicer niso do potankosti pojasnili samega delovanja sistema, vendar naj bi bil, glede na predstavljene informacije, v ospredju še vedno mobilni telefon iPhone, ki bo povezan s sistemom – žično ali brezžično. Novi sistem Apple CarPlay naj bi bil dodatno integriran z večino sistemov avtomobila, saj bi z njegovo pomočjo poleg funkcij multimedije lahko upravljali tudi vrsto ostalih nastavitev avtomobila, povezanih z informacijsko-multimedijskim sistemom. Vse naj bi potekalo z uporabo aplikacij in pripomočkov, ki bi jih bilo možno premikati med različnimi zasloni.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bi lahko pričeli z uporabo novega sistema, ker njegova implementacija zahteva tudi sodelovanje avtomobilskih proizvajalcev. Apple je sicer že objavil seznam znamk, ki bi želele njihovim kupcem omogočiti uporabo novega sistema, najverjetneje pa bo potrebno na implementacijo v prvih avtomobilih počakati najmanj do konca prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Apple.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiat Doblò v tretji generaciji
Rabljen avtomobil: razumen ali tvegan nakup?