Novice

Mazda nadgrajuje strategijo prihodnosti

Japonski avtomobilski proizvajalec je ob razkritju načrtov za prihodnost na hitro pokazal še koncept dvovratnega kupeja, ki bi lahko predstavljal naslednika modela MX-5.

Mazda je predstavila prenovljeno strategijo njihove prihodnosti do leta 2030, ko naj bi po njihovih predvidevanjih delež električnih avtomobilov v globalnem merilu narasel na 40 odstotkov, kar je občutno več v primerjavi s prej predvidenimi 25 odstotki.

Mazdina strategija elektrifikacije naj bi potekala v treh fazah in naj bi bila prilagojena potrebam različnih regij, v tranzicijo pa nameravajo vložiti 1,5 trilijona japonskih jenov (10,6 milijarde evrov). Za lažjo dosego zadanih ciljev naj bi sklenili številna partnerstva, ki bodo omogočila učinkovitejši razvoj in proizvodnjo električnih pogonski sklopov, baterij in elektronskih komponent.

Prva faza naj bi potekala med letoma 2022 in 2024 in bo osredotočena predvsem na razvoj, druga faza med letoma 2025 in 2027 pa bo predstavljala obdobje tranzicije. V tem času nameravajo predstaviti novosti s področja hibridnih sistemov ter kitajskemu in ostalim izbranim trgom ponuditi paleto baterijsko gnanih električnih modelov, v zadnji fazi med letoma 2028 in 2030 pa naj bi globalno uvedli širši izbor električnih modelov. Do leta 2035 naj bi njihovo poslovanje postalo ogljično nevtralno, medtem ko so leto 2040 postavili za mejnik varnosti brez nesreč s smrtnimi žrtvami.

Brez predhodne najave so ob koncu predstavitve razkrili še koncept dvosedežnega športnega kupeja Vision, ki bi lahko predstavljal osnovo nove, pete generacije modela MX-5. Kljub govoricam, da naj bi bila nova generacija Mazde MX-5 na voljo z motorji na notranje zgorevanje, pa bi, glede na predstavljeno, za pogon koncepta skrbel električni pogonski sklop.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrite zmogljivosti modela Pininfarina Batista
Abarth 500e začenja električno potovanje znamke