Novice

Novi materiali za notranjost vozil prihodnosti

V duhu trajnostnega pristopa izdelave avtomobilov avtomobilski proizvajalci iščejo nove materiale, ki bi jih bilo možno uporabiti ob čim manj škodljivem vplivu na okolje.

Tokrat so se trajnostnega pristopa lotili v oblikovalskem studiu Callum, ki ga je po odhodu iz podjetja Jaguar osnoval znani avtomobilski oblikovalec Ian Callum. V njegovem podjetju so na poseben način zasnovali notranjost modela Porsche 911, pri čemer so uporabili materiale, pridobljene iz ostankov hrane – med drugim tudi kavno usedlino, jajčne lupine, rdečo lečo in ostanke riža. Za sedežne prevleke so uporabili tekstilni material Camira, ki ga pridobivajo iz recikliranega poliestra, medtem ko je oblazinjenje izdelano iz materiala Feline, pridobljenega iz plastenk. Kot material talnih oblog so uporabili Econyl, proizveden iz recikliranih najlonskih oblog in ribiških mrež, vsem materialom pa naj bi bila skupna možnost ponovne reciklaže.

Materiali iz teh surovin so lahko različnih struktur in barv in bi lahko nadomestili plastiko, saj je njihova površina lahko matirana ali sijajna, pri podjetju Callum pa še dodajajo, da bi dodatna uporaba lupin različnih oreščkov povečala delež recikliranih surovin iz 78 na 84 odstotkov. Materiali iz riža in leče so lahko prosojni in bi jih lahko uporabili za prekrivanje svetlečih površin, material, pridobljen s pomočjo kavne usedline, pa je med drugim primeren tudi za elemente armaturne plošče.

Pri podjetju Callum kot eno od opcij pridobivanja novih materialov vidijo tudi v možnosti predelave zavrženih oblačil v kombinaciji z biološkimi odpadki, ki lahko tvorijo material, primeren za elemente armaturnih plošč ali sedežnih školjk.

Možnost uporabe recikliranih materialov preizkuša vedno več avtomobilskih proizvajalcev, ki na poti k ogljični nevtralnosti iščejo nove načine za zmanjševanje vpliva avtomobilske proizvodnje na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Callum.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Xpeng predstavil nova modela za evropski trg
Zeekr X je električni križanec kompaktnih mer