Novice

Novo poglavje modela Toyota Prius

Peta generacija Toyote Prius bo v novi podobi na voljo z naprednejšim priključno-hibridnim pogonom.

Toyota Prius kot prvi serijski avtomobil s hibridnim pogonom že vrsto let predstavlja sinonim hibridne tehnologije in bo tudi v peti generaciji navduševal s številnimi inženirskimi inovacijami in atraktivnejšim videzom. Nova generacija bo evropskim kupcem na voljo izključno kot priključni hibrid in z uvajanjem nove generacije priključno-hibridnega sistema predstavlja pomemben evolucijski korak, ki temelji na tehnološki naprednosti visokozmogljive baterije.

Priključno-hibridni pogonski sklop sestavlja kombinacija dvolitrskega bencinskega motorja in električnega motorja s sistemsko močjo 164 kW (223 KM). Ob bencinskem motorju, ki prispeva 112 kW (152 KM), električni pogonski sklop, sestavljen iz električnega motorja in planetnega gonila, dodaja 120 kW (163 KM), nova zasnova litij-ionske baterije s kapaciteto 13,6 kWh pa ob kompaktni zasnovi omogoča do 69 kilometrov električne vožnje. Opcijsko bo na voljo tudi streha s solarnimi celicami, ki dnevno zbere dovolj električne energije za 8 kilometrov vožnje, v primeru več dnevnega mirovanja pa lahko tudi povsem napolni baterijo.

Nova generacija modela Prius je bila v primerjavi s prejšnjimi generacijami deležna opazne oblikovne prenove, oblikovalci pa so z umikom vseh nepotrebnih oblikovnih elementov in linij ustvarili prečiščen minimalističen videz s poudarkom na aerodinamiki. Dinamičen značaj poudarja daljša medosna razdalja ob večji širini avtomobila, ki so ga v primerjavi s predhodnikom znižali za 50 mm ter skrajšali za 46 mm – po novem v dolžino meri 4,599 m.

Sodobna zasnova notranjost deli na tri območja, ki jih predstavljajo okolica, voznikov delovni prostor in lebdeča instrumentna plošča. Središče voznikovega modula predstavlja digitalna instrumentna plošča s 7-palčnim zaslonom, ki je nameščen neposredno v vidnem polju voznika. Novo oblikovana armaturna plošča združuje kombinacijo udobja, uporabnosti in sodobnega videza s sredinsko nameščenim zaslonom informacijsko-multimedijskega sistema ter gumbi za upravljanje klimatske naprave. Njena osvetlitev je povezana z obvestili varnostnega sistema Toyota Safety Sense in izraža opozorila s spreminjanjem barv.

Prihajajoča generacija modela Prius postavlja nova merila tudi na področju varnosti, saj so pri Toyoti poskrbeli za bogat nabor sistemov aktivne varnosti. Sistem Toyota T-Mate vključuje najnovejšo generacijo sistema Toyota Safety Sense, ki se posodablja s pomočjo brezžičnih posodobitev. Izboljšana sprednja kamera zmore podvojeno razdaljo zaznavanja okolice pred vozilom ter širši bočni in navpični pogled. To občutno izboljšuje prepoznavanje morebitnih nevarnosti, dodatna radarska tipala pa podpirajo funkcije sistemov za preprečevanje trka in ohranjanje voznega pasu ter opozorilnega sistema za prečni promet. Vozniku v pomoč bo tudi nova proaktivna asistenca, ki vključuje podporo pri krmiljenju in zaviranju ter opozori voznika na prihajajoči objekt v daljavi.

Nova generacija modela Prius, ki so ga od predstavitve prve generacije v letu 1997 samo v hibridni in priključno-hibridni različici prodali v več kot 5,05 milijona primerkih, bo v Evropi podrobneje predstavljena v sredini prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Novo poglavje modela Toyota Prius"


1 leto 4 meseci nazaj

Z dizajnerske perspektive mi čisto vse špila, verjamem, da bo tudi tehnološko najboljši plugin hibrid. Manj všeč pa mi bo verjetno cena…

Bucko99
1 leto 4 meseci nazaj

Ja, pomoje nekje od 45 naprej…

 
Ford Pro in Deutsche Post DHL Group skupaj v pospešitev elektrifikacije dostavnih vozil
Nejasen časovni okvir prihoda prvega avtomobila znamke Apple