Novice

Prvi vtisi iz Pariza 2014

Kljub temu, da je pariški avtomobilski salon na vrsti le vsako drugo leto, je eden izmed treh evropskih termometrov za merjenje avtomobilske vročice. In če je bilo v Ženevi vse skupaj precej vroče in v znamenju malih mestnih avtomobilov, so prvi občutki po vrnitvi iz Pariza nekoliko drugačni.


V Pariz sem pred dvema letoma potovala na zame enega najbolj elegantnih načinov, z letalom do Londona in vlakom Eurostar do postaje Gare du Nord, ki je eno od glavnih javnih prometnih vozlišč tega mesta. Tokrat je bilo nekoliko drugače, saj je enostavno zmanjkalo časa za vse obveznosti in se je pot spremenila v strog urnik prihodov in odhodov. Najhitrejša pot me je vodila do beneškega letališča Marco Polo, kjer se s pravočasno rezervacijo da leteti vse do Pariza za manj kot 90 evrov, od tam naprej pa sem raziskovala različne javne transportne izbire do mesta (ki jih,mimogrede, sploh ni malo).

Letalo, na katerem je bilo več kot pol slovenske avtomobilistične novinarske zasedbe, je priletelo na Orly. Zapisano se sliši, kot da bi bil let poln Slovencev, a je tudi naša maloštevilčna zasedba svojevrsten pokazatelj časov v avtomobilizmu in z njim povezanih medijih. Poleg tega se že nekaj let pogovarjamo o smiselnosti odhodov na dogodke, na katerih se predstavijo novi modeli in koncepti, ki smo jih mediji v predhodnih tednih že spoznali in predstavili v besedi in sliki. Ni občutka pričakovanja in napetosti, če je vse že na dlani. A na takšen potek dogodkov nimamo vpliva, to je smer, ki so si jo izbrali avtomobilski proizvajalci, ki se jim je morda zdelo, da v nasprotnem primeru, zaradi preobilice informacij, dobijo premalo pozornosti.

Pa ima na nek način svetovni zbor proizvajalcev in medijev vseeno poseben čar, še posebej, če se najdemo v tako čarobnem mestu, ki se je tokrat še posebej lepo izkazalo s toplim jesenskim soncem. Tako je promet na otvoritveni dan Mondial de l’Automobile 2014 pri Porte de Versailles pokazal, da je zanimanje še vedno veliko. Znotraj relativno velikega sejmišča se ekipe precej razkropijo, nekateri iščemo stojnice, kjer ni novinarskih konferenc, drugi sledijo razporedu formalnih  najav novosti, da dobijo na posnetkih še vse najpomembnejše “glave” proizvajalcev.

Pravih zvezd na štirih kolesih je bilo pravzaprav malo, verjetno bi jih lahko prešteli na prste obeh rok. Seveda so tu čudoviti športni avtomobili prestižnih proizvajalcev kot je Lamborghinijev koncept Asterion in Ferrarijev 458A, a govorim predvsem o tistih, ki se poleg cene in rezultata na lestvici poželenja izkažejo tudi s prodajnimi številkami. Na področju velikoprostorcev lahko izpostavim Renaultov Espace in Fordov S-MAX, pri malih avtomobilih Škodo Fabio, novo generacijo Hyundaija i20 ter Oplovo Corso, velike pozornosti je bil deležen tudi dolgo pričakovani Volvo XC90, pa nova Volkswagen Passat in Ford Mondeo. Podrobneje se jim bomo posvetili v ločeni reportaži, kjer si lahko izberete tudi svojega favorita. Še vedno pa je daleč največ “raziskovalcev” viselo in štrlelo na, pod in okrog avtomobilov koncerna Volkswagen, kjer je fotografiranje razstavljenih avtomobilov postala svojevrstna zabava in izziv.

Tu so seveda tudi salonske lepotice, ene bolj in druge manj dovzetne za poziranje fotografom. V tem pogledu se je najbolj množici dostopna v nekem trenutku izkazala četica deklet pri češki Škodi, ki so se z veseljem postavila v špalir in pokazale bleščeč nasmeh. Brez skrbi, v pripravi je tudi njihova fotogalerija.

To je to, za začetek. Pred mano so ure prebijanja čez posnete fotografije, pred vami pa nekaj prispevkov, ki vam bodo, kjerkoli že ste, na ekrane pripeljali blišč pariškega autosalona.

Povezava do pregleda novosti.

Povezava do pariških lepotic.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi BMW S 1000 RR
Pariz 2014