Novice

Seat in Volkswagen napovedujeta vpoklic na račun varnostnih pasov

Deljenje platform in sestavnih delov v največji možni meri ima praviloma velike ekonomske pluse za proizvajalce. Res pa je, da ko pride do napake je ta sistemska in posledično tudi podobno bolj finančno boleča kot bi sicer.

Tovrstna težava se je pokazala v primeru svežega Volkswagna Pola, Seata Ibize in Seata Arone. Finci, natančneje novinarji avtomobilske revije Tekniikan Maailma, so ugotovili, da obstaja verjetnost nenamernega odpetja zadnjega levega varnostnega pasu na zadnji klopi v primeru hitrega manevra izogibanja, kadar so na zadnji klopi vsi trije potniki privezani z varnostnim pasom.

Posledica je, da zaponka srednjega varnostnega pasu, zaradi nesrečnega položaja glede na zaponko levega varnostnega pasu, pritiska na tipko levega pasu, kar privede do nenamernega odpetja levega varnostnega pasu na zadnji klopi.

Finci so ugotovili posebnost na testni Seat Aroni. Da bi izločili prizadetost samo konkretnega vozila, so enak preizkus ponovili še z eno Arono, a prišli do istih rezultatov. Dodatne analize so razkrile, da je težava skupna tudi Ibizi in Volkswagnovemu Polu.

Volkswagen je v vmesnem času že potrdil, da se težave zavedajo in da pripravljajo rešitev zanjo. Do vpoklica in odprave konstrukcijske napake pa prosijo lastnike vseh prizadetih modelov njihovih vozil, da v avtomobilih ne vozijo pet oseb in posledično ne uporabljajo srednjega varnostnega pasu.

Kakšna bo rešitev, še niso sporočili, a najbolj očitna opcija je bodisi podaljšanje ali skrajšanje dela pasu pod zaponko srednjega varnostnega pasu saj bi s tem odpravili neposredno bližino zaponk obeh varnostnih pasov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Automobilizem.com in Autocar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lagonda bo najprej ponovno zaživela kot športni terenec
PSA sklenil sporazum o sodelovanju s Punch Powertrain