Novice

Spectre bo prvi električni Rolls-Royce

Rolls-Royce razkriva prve podrobnosti električnega avtomobila, ki naj bi prišel v prodajne salone proti koncu leta 2023.

Prestižna znamka se na prehod k elektriki pripravlja z razvojem električnega modela Spectre, ki naj bi ga kmalu pričeli preizkušati v realnih pogojih vsakdanjega prometa. Rolls-Royce Spectre je nadaljevanje znamkine električne zgodbe, ki so jo pričeli pred desetimi leti s predstavitvijo električnega koncepta 102EX, in kasneje še s konceptom 103EX. Ime Spectre naj bi pomenilo nezemeljsko bitje kot sinonim mogočnosti in moči, ki dominira v prostoru ter lahko zaustavi svet.

Čeprav so prvotna namigovanja nakazovala, da bo prvi električni avtomobil znamke Rolls-Royce deležen tehnologije nove generacije električnih modelov BMW, so se pri britanski prestižni znamki odločili za drugačno pot. Za novi Spectre so uporabili aluminijasto platformo, ki je že osnova modelu Phantom, a je prilagojena električnemu pogonu. Zahvaljujoč dejstvu, da so že pri prvotni zasnovi platforme upoštevali možnost elektrifikacije, predelava na novo arhitekturo ni zahtevala drastičnih posegov.

Iz predstavljenih fotografij zamaskiranega avtomobila  lahko razberemo kupejevsko silhueto, ki spominja na model Wraith z dolgim motornim pokrovom, dvovratno zasnovo in padajočo strešno linijo. Kljub temu, da zasnova novega električnega modela ohranja proporce, značilne za znamko Rolls-Royce, pa avtomobil ob zaobljenih linijah deluje bolj mišičasto. Novi Spectre bi lahko postal električni naslednik modela Wraith, morebitna kabrioletska različica novega modela pa električni nadomestek modela Dawn.

Torsten Müller-Ötvö, izvršni direktor znamke Rolls-Royce, je ob predstavitvi poudaril, da Spectre ni prototip, ampak prvi predstavnik novih prestižnih modelov te vrste, ki že pričenja s serijo testov. Tekom preizkusnega obdobja naj bi testni avtomobili prevozili okrog 2,5 milijona kilometrov po vsem svetu, s čimer bodo simulirali 400 let uporabe v različnih okoliščinah.

Drugih tehničnih podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo, prvi primerki pa naj bi prišli v roke kupcev v zadnjem četrtletju leta 2023.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Rolls-Royce. Foto in video: Rolls-Royce.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo uporablja nov, poenostavljen logotip
Citroënova platforma rolke z različnimi nadgradnjami za urbana središča