Novice

Zunanje temperature in doseg električnih avtomobilov

Nizke temperature naj bi občutno vplivale na domet električnih avtomobilov. Nič novega, bi rekli poznavalci tovrstne tehnologije … Glede na to, da je bil del Združenih držav pred kratkim deležen polarnih temperatur, pa je po vsej verjetnosti kar nekaj voznikov prišlo do potrditve podobnih ugotovitev v praksi.

Ameriška neprofitna organizacija za varnost v prometu (AAA – Foundation for Traffic Safety) je tokrat pod drobnogled vzela doseg električnih avtomobilov v odvisnosti od zunanje temperature. Medtem ko so visoke temperature delno vplivale na zmanjšanje dosega, pa se je pri ekstremno nizkih temperaturah le-ta občutno zmanjšal. Kot osnovo so vzeli doseg pri temperaturi 24 stopinj Celzija in ga primerjali z dosegi pri temperaturah -6,7 ter 35 stopinj Celzija.

Za izvedbo preizkusa so pri AAA uporabili električne modele BMW i3s, Chevrolet Bolt in Nissan Leaf modelskega leta 2018 ter Teslin Model S 75D in Volkswagen e-Golf iz leta 2017. Omenjeni modeli naj bi imeli najmanj 160 km dosega z enim polnjenjem, preizkus pa so opravili v nadzorovanih razmerah – na dinamometru v komori z regulacijo temperature. Pri temperaturi -6,7 stopinj Celzija in izključenem ogrevanju kabine se je doseg zmanjšal za 12 odstotkov, medtem ko je bil pri vklopljenem grelcu kabine manjši za kar 41 odstotkov. Tudi visoke temperature so pustile svoj pečat pri največjem možnem številu prevoženih kilometrov, vendar v nekoliko manjši meri. Pri vročih 35 stopinjah Celzija se je tako doseg ob izključeni klimatski napravi zmanjšal za 4 odstotke, želja po prijetno klimatizirani kabini pa je dosegljivo število prevoženih kilometrov zmanjšala za približno 17 odstotkov.

Zmanjšanje dosega se pri nižjih temperaturah še dodatno odraža predvsem na krajših vožnjah, saj se dobršen del energije porabi na začetku za ogrevanje kabine in hladilno–ogrevalnega medija baterij. Ekstremno nizke temperature, ki so zajele del ZDA, pa naj bi seveda le še dodatno vplivale na zmanjšanje dosega. Kljub temu je, kot so pojasnili pri AAA, uporaba električnih vozil v ekstremnih temperaturnih razmerah še vedno mogoča ob ustreznem načrtovanju. Priporočajo še, da naj bi avtomobil ogreli oziroma ohladili takrat, ko je še priključen na polnilni postaji, seveda pa tudi ne bo škodilo, če bo preko noči parkiran na toplem v garaži.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mario Hains.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zunanje temperature in doseg električnih avtomobilov"


Tattoo-
5 leta 2 meseci nazaj

Tudi to pomanjkljivost so proizvajalci že v veliki meri odpravili s tekočinskim gretjem / hlajenjem baterije…

 
Tudi Subaru se postopoma elektrificira
Še ena osvežitev za Mitsubishi ASX