Predstavitve

Sprejemljiv ali idealen?

Ford Tourneo Connect: slovenska predstavitev

Ford pod oznako Tourneo združuje potniške različice svojih dostavnikov različnih dimenzij. Tisti med njimi, ki verjetno ustreza najširšemu krogu uporabnikov, je Tourneo Connect.

Premišljena kombinacija

Že ob razkritju pred dobrim letom dni so pri znamki poudarili, da gre za praktično vozilo, kot nalašč za uporabnike, ki bi ga potrebovali tako za delo kot tudi za prosti čas. V ozadju naj bi vsestranskost potrjevale njegove glavne značilnosti: udobna in prilagodljivo notranjost, možnost namestitve sedmih sedežev ter izbira med dvema dolžinama. Seveda ni nobena skrivnost, da je v svoji tretji generacijski ponovitvi prvič na novi platformi, ki si jo deli z Volkswagnovim modelom Caddy, od sodelovanja pa se pri znamki, ob racionalizaciji stroškov razvoja in proizvodnje, verjetno nadejajo tudi nekaj vetra v jadra pri doseganju višjih prodajnih številk.

Ford Tourneo Connect (24)Da ga želijo že z videzom približati ljubiteljem že praktično izumrlih družinskih enoprostorcev, so jasno nakazali pri oblikovanju zunanjosti, ki sledi smernicam njihovih potniških modelov. Tako sprednji del z ostrimi linijami deluje športno, hkrati pa so različice optično ločili z nekaj opaznimi podrobnostmi: Active ima masko s satovjem, prednji in zadnji difuzor s kovinskim videzom, značilna lita platišča ter poudarjeno robustne zaščitne obloge karoserije ob blatnikih, pragovih in odbijačih. Za piko na i je edini na voljo z modro barvo Boundless. Sport izstopa z značilnimi črtami na pokrovu motorja, ima preoblikovan sprednji odbijač ter platišča iz temne lahke zlitine, medtem ko je uglajeni Titanium ozaljšan s satiniranimi kromiranimi detajli.


Tourneo Connect L1/L2 v številkah – dolžina: 4.500/4.853 mm (Active 4.515/4.868 mm), širina: 1.855 mm, višina: 1.833/1.835 mm (Active 1.854/1.856 mm), medosna razdalja: 2.795/2.970 mm, odmik od tal 144 /143 mm (Active 159/158 mm), prostornina prtljažnika: 1.213/1.720 litrov (v 5-sedežni konfiguraciji).


Ford Tourneo Connect (8)Vstop v potniški del olajšajo velika bočna drsna vrata na vsaki strani vozila, opcijska panoramska streha pa lahko dodatno pripomore k občutku prostornosti in prijetnemu počutju. Obe dolžinski različici sta na voljo s 5 ali 7 sedeži (doplačilo 1.240  evrov), hkrati pa k izrabi prostora pripomore dejstvo, da je naslon sovoznikovega sedeža preklopljiv, sedeži druge in tretje vrste pa po potrebi odstranljivi. V tem primeru je omogočen tudi prevoz daljših predmetov: pri daljši izvedenki znaša največja dolžina predmetov do 2.265 mm za prvo, 1.452 mm za drugo in 629 mm za tretjo vrsto (pri krajši 1.913 mm, 1.100 mm in 317 mm). Streha vozila dovoljuje obremenitev do 100 kg, medtem ko večina motornih izvedenk omogoča vleko do 1,5 t.

Digitalni preskok

Ford Tourneo Connect (26)Ljubitelji klasike imajo še možnost izbire tradicionalnih merilnikov, medtem ko je opcijsko na voljo digitalni prikaz najpomembnejših podatkov na zaslonu z diagonalo 10,25 palcev s štirimi prednastavljenimi prikazi (Summary, Classic, Navigation, Driver Assist). Vtis dopolnjuje sredinsko nameščen zaslon na dotik infozabavnega sistema, ki je v osnovi dimenzije 8,25 palcev, za doplačilo pa je na voljo 10-palčna različica. Vključeni modem FordPass Connect podpira povezljivost na poti, uporabnikom, ki radi stanje svojega avtomobila preverjajo tudi na daljavo, pa je na voljo aplikacija FordPass. Za več varnosti in v pomoč vozniku je že serijsko na voljo širok nabor sistemov, kar je modelu tudi pomagalo do najboljše ocene v preizkusih varnosti.

Paleta štrivaljnikov

Ford Tourneo Connect (7)Ponudbo pogonskih sklopov sestavljata bencinski in dizelski štirivaljnik. Tako 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost s 84 kW/114 KM moči in 220 Nm navora kot 2,0-litrski dizelski EcoBlue z 90 kW/122 KM moči in 320 Nm navora sta v osnovi na voljo z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, za doplačilo pa je pri dizelski različici z daljšo medosno razdaljo na voljo tudi samodejni 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (enak menjalnik v kombinaciji z bencinskim motorjem pričakujejo v naslednjem letu). Dizelski pogonski sklop je prvič na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, kjer sistem samodejno razporeja navor med kolesi glede na vozne razmere in površino.

Cene za Tourneo Connect se pričenjajo pri 31.050 evrih za bencinski EcoBoost z opremo Titanium in kratko medosno razdaljo, na drugi strani pa je potrebno za dizelsko gnani Active z dolgo medosno razdaljo, štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom odšteti vsaj 37.360 evrov; na vse cene lahko takoj upoštevate popust v višini 2.000 evrov. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku, ki naj bi se že v kratkem razširil za nekaj novih kombinacij.

Hkrati pri zastopniku za naslednje poletje napovedujejo prihod nove vstopne opremske različice Trend. V letu 2024 naj bi pogonsko paleto dopolnil priključni hibrid, obenem pa naj bi trgu predstavili tovorni Transit Connect (do takrat si lahko omislite predpripravo za predelavo v kategorijo N1 za 450 evrov).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Sprejemljiv ali idealen?"


chad
1 leto 7 meseci nazaj

Čedalje več dvojčkov, trojčkov. Racionalizacija bo očitno prinesla še eno zelo dolgočasno avtomobilistično obdobje.

Firediver
1 leto 7 meseci nazaj

Pri tovrstnih predstavitvah/testih pogrešam v tehničnih podatkih še višino vozila nad prvo osjo. Namreč, taka vozila so zelo blizu meje za 2B vinjeto, vem pa, da pri nekaterih modelih zavisi celo od izvedenke zaradi različne višine vozila. Kako je s tem pri predstavljenem vozilu?

Blinder
1 leto 7 meseci nazaj

Samo 800 € razlike v ceni med bencin in dizel. Pri opciji z daljšo medosno razdaljo je ta razlika 1300 €, ker bodo pri tisti različici kupci bolj nagnjeni h dizlu.
Če bi cena dizla na črpalki bila kot v preteklosti nižja od cene bencina, bi bila razlika v ceni bolj v rangu 4000, 5000 €

 
Samo še hibrid
Utrjuje svoj položaj