Poraba 4,9/9,7/6,8 l/100km Največja hitrost 165 km/h Cena 15.720 eur
Plusi
 • vsesplošna okretnost (majhen obračalni krog)
 • motorna prožnost (ko pride turbina do “sape”)
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost zasenčenih žarometov
 • nadgradnja sistema odpiranja prtljažnih vrat
Minusi
 • obotavljanje pogonskega sklopa pri hitrem speljevanju
 • občutljivost na bočni veter (na avtocestah)
 • utesnjenost za glave na zadnjih sedežih
 • mehanizem odpiranja sprednjega pokrova

Približno štiri leta nazaj sem imel priložnost voziti več različic aktualnega Twinga. Že takrat me je vsaka od njih navdušila z izredno okretnostjo. S slednjo navdušuje še naprej tudi prenovljena izpeljanka modela. Test.

V povprečju merijo obračalni krogi osebnih avtomobilov nekako med 10 in 11 metrov. Pri malih mestnih avtomobilih ta seže tudi nekaj malega pod deset metrov, aktualni Twingo pa potrebuje za obrat vsega skupaj 8,8 metrov med pločnikoma oziroma 9,1 metrov med zidovoma. Na videz se malo več kot meter razlike ne zdi veliko, a je na cesti razlika še kako očitna. Po njeni zaslugi Twingo dobesedno zasije v mestu s fenomenalno okretnostjo. Uporabniku se z njim odpre nov svet sproščenosti in nenapornosti vožnje. Voznik ali voznica namreč dobita občutek, da ga lahko, če bi bilo treba, obrneta na še tako ozki cesti, zapeljeta okoli vsakega vogala ter ga strpata v še tako ozko luknjo, brez strahu, da bi potem obtičala v njej. Ni pa okretnost edina všečna stvar na osveženem Twingu.

Bistveno bolj čisto

Renault_Twingo_TCe_95_EDC_Intens_30Avtomobili so pomladili na številnih področjih. O dekorativnih dodelavah ne bi ponovno izgubljal besed, saj smo jih povzeli v zapisu s predstavitve. Se mi zdi pa smiselno nameniti stavek ali dva njegovi tehniki. Začenši z odpiranjem prtljažnih vrat. Za odpiranje teh je bilo treba pred prenovo modela najprej seči s prsti v predel “nadstreška” zadnje registrske tablice in tam sprožiti sprostitev ključavnice. Potem je bilo treba s prsti roke seči v režo med odbijač in vrata, pri tem obvezno obrisati vsaj malo umazanije z obeh, in na koncu dvigniti vrata. No, prenova modela je prinesla pod zadnji brisalnik majhno ročico z vgrajeno tipko za odpiranje vrat. Z obema je odpiranje prtljažnika na Twingu postalo bistveno bolj priročno in tudi čistejše kot prej.

Lahko se zgodijo

Renault_Twingo_TCe_95_EDC_Intens_24Nasledna nadgradnja se nanaša na pogonski sklop TCe 95 EDC. Njegovega predhodnika, TCe 90 EDC, sem vozil pred slabimi štirimi leti in že takrat me je prepričal s poskončnim temperamentom trivaljnika. Pohvalil sem tudi dvosklopkovni menjalnik EDC, ki je, po dolgih desetletjih poskusov Francozev avtomatizirati menjalnik v Twingu, končno vreden tega naziva. Ta sklep drži še danes, čeravno je res, da je treba vzeti v zakup nekaj posebnosti. Prva je obotavljanje trivaljnika v najnižjem območju motornih vrtljajev, druga pa v določenih pogojih ne povsem brezmadežno menjavanje prestav. Prva narekuje nekaj več potrpežljivosti voznika pri hitrejšem speljevanju, saj lahko mine tudi debela sekunda, preden se ob polnem plinu avto zares zgane. Druga posebnost se pokaže med izrazito neenakomerno mestno vožnjo s številnimi menjavanji prestav. Tam, še posebej, ko sta motor in menjalnik hladna in je menjavanj prestav res veliko, se lahko zgodijo bolj grobi in sunkoviti vklopi prestav.

Korak naprej

Renault_Twingo_TCe_95_EDC_Intens_26Navkljub spremenjeni tržni oznaki motorja s TCe 90 na TCe 95, ta v resnici nima pet konjskih moči več kot predhodnik. Razlike je le dva kilovata oziroma tri konjske moči, navora pa je s 135 Nm povsem enako kot prej. Novost, ki jo premore izpeljanka 95, je dodatek sistema start/stop, ki ga TCe 90 v povezavi z menjalnikom EDC ni poznal. Njegova izvedba sicer ne predstavlja nekega presežka tehnike, s čisto običajnim zaganjalnikom ter aktivnostjo sistema samo ob popolnoma mirujočem avtu,  a je tu in zato pohvalim Renault, da so naredili korak naprej.

Misija nemogoče

Vsesplošni napredek priznavam Francozem tudi na ravni celotnega paketa avtomobila. V mojih očeh je Twingo boljši na praktično vseh področjih, ki so zares rabila izboljšavo, a je vsaj enako dober tam, kjer je blestel že pred prenovo. Nekako pričakovano je, da niso odpravili čisto vseh zamer izpred prenove. Še naprej tako recimo ostaja višinska utesnjenost nad drugo vrsto sedežev in pa občutljivost avta na bočni veter pri večjih hitrostih. A v zagovor Renaultu je treba reči, da so tovrstne posebnosti vezane na generalne omejitve mehanske zasnove avta, na njegovo  velikost in nenazadnje tudi lahkost. Vse to so stvari, ki jim inženirji v sklopu medgeneracijske osvežitve modelov ne namenjajo časa, denarja in pozornosti, saj bi pomenile preveč korenit poseg v zasnovo avta. To pa je, upoštevajoč omejene proračune, ki so praviloma namenjeni osvežitvam modelov, misija nemogoče.

Svetlobna leta

Renault_Twingo_TCe_95_EDC_Intens_29Pomanjkljivosti gor ali dol. Pri aktualnem Renaultu Twingo, prenovljenem in tudi neprenovljenem, štejem v daleč največji plus njegov majhen obračalni krog in posledično okretnost. Če finance dopuščajo, priporočam tudi izbiro agregata TCe 95. Ali bo ta združen tudi s samodejnim menjalnikom ali ne, prepuščam prepričanju vsakega posameznika. Je pa treba opozoriti, da bodo vsi, ki si bodo želeli samodejnosti menjalnika v Twingu, morali izbrati močnejši motor od obeh, saj je vstopni atmosferski trivaljnik dobavljiv samo s petstopenjsko ročnostjo.

Sam lahko ob tem dodam samo še to, da tudi preizkušena izpeljanka EDC-ja ni najboljša med dvosklopkovnimi menjalniki na tržišču, a je nedvomno svetlobna leta pred opcijo avtomatike Quickshift v Twingu prve generacije in tudi več kot dovolj dobra, da bo izpolnila vsa pričakovanja povprečnega uporabnika modela.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še naprej najbolj optimalna opcija motorja. Tudi menjalnik, četudi ni povsem brezmadežen, lahko toplo priporočim vsem željnim avtomatike
  8
 • Notranjost
  Zadaj, pričakovano, še naprej dovolj prostora za glave samo za otroke, spredaj pa osvežena multimedija z dodatnimi možnosti povezljivosti s pametnimi telefoni. Prevladuje cenejša trda plastika, a ta, upoštevajoč celoten paket avta in razgibanost oblikovanja, nikoli zares ne moti.
  7
 • Opremljenost
  Četudi bi srednja opcija paketa opreme Zen pokrila velik del želja in dejanskih potreb v tovrstnem avtu, se bo moral vsak, ki si želi v Twingu motorizacije TCe 95, odločiti za najbogatejši paket opreme Intens. Ne glede na to paketno politiko je res, da naredi najbogatejši paket opreme, skupaj z nekaterimi dodatki, mali Twingo zelo simpatičen.
  8
 • Vozne lastnosti
  Še naprej v prvi vrsti doma v mestnih središčih, dovolj zmogljiv motor pa mu območje uporabnosti razširi tudi na avtocestni križ.
  7
 • Gospodarnost
  Testni primerek za razred mini mestnih avtomobilov ni več ravno ugoden nakup, a je v njegov zagovor treba priznati, da je bil na testu zares popolno opremljen.
  7
 • Zmogljivost
  Še naprej optimalna motorizacija za Twingo, zato, če le zmorete finančno, se le stegnite do nje.
  7
 • Sklep
  Avtomobil, ki po zaslugi svoje merske majhnosti in skromnega obračalnega kroga naravnost navdušuje z okretnostjo. V plus mu štejem tudi optimalno motorizacijo TCe 95, čeprav je res, da je že njena predhodna različica TCe90 premogla vse prednosti in slabosti osvežene izpeljanke.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 15.720
dolžina × širina × višina (mm) 3.595 × 1.646 × 1.554
dovoljena masa vozila (kg) 1.393
emisija CO2 (g/km) 137 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 898
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 968
medosna razdalja (mm) 2.492
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/zadaj
največja hitrost (km/h) 165
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 68/93 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 135 pri 2.500
namestitev motorja zadaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 8,8 (pločnik) 9,1 (zid)
osnovna cena vozila (€) 14.390
pnevmatike s: 185/50 R16; z: 205/45 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9/9,7/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,1 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 12,1
prostornina posode za gorivo (l) 35
prostornina prtljažnika (l) 188 - 980
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 73,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Navdušuje"


8 meseci 9 dni nazaj

Glede na dokaj posrečen oblikovni jezik renojev v zadnjih letih me čudi, da jim je uspelo narediti tole spako! Če bi bila wv značka na nosu bi razumel…

ban
8 meseci 10 dni nazaj

Mislm, da ga čaka podobna usoda kot wind.

8 meseci 10 dni nazaj

Ne veš o čem govoriš. Winda se je prodalo vseskupaj nekaj deset tisoč. Medtem ko se je tega Twinga od leta 2014 prodalo 500.000. Tako da sploh ni primerjave.

cashy
8 meseci 9 dni nazaj

morda ga je v tujini kaj več kot pri nas…pri nas ni ne winda ne tega twingota nič na cesti…

Bucko99
8 meseci 9 dni nazaj

Avto ni mišljen za SLO trg, kot prej Clio…

xxl
8 meseci 10 dni nazaj

Meni je ta avto čist mimo, proti 1. generaciji. Pospešek in končna, poraz, glede na moč.

umilave1
8 meseci 10 dni nazaj

A to ma dejansko zadaj širše pnevmatike kot spredaj? Hm, glede na zadnji pogon in postavitev motorja logično, vendar potem ne moreš menjavati pnevmatik med sabo spredaj/zadaj za enakomerno obrabo, čepav to pri tem avtu najbrž ni velik problem. Drugače pa sploh ni slab!

Ivan36
8 meseci 10 dni nazaj

Da se bojo taki mixerji spet prodajali, kot vroče žemljice bojo morali dvigniti zavarovanja nad 1300ccm na vsaj 1000€ leto, podobno, kot IT D in A sploh pa NL in D pa S. Primer IT, Punto 1.2 SX 60KM 600€ zavarovovanje! Kar je več od 1500ccm je pa kar po 1800€. POtem smo pa spet v dobi YUGO 45 ali 55!

J.McLane
8 meseci 10 dni nazaj

V sodobnem svetu ccm ne igra nobene vloge več, CO2 je novi kralj davkov, pa če ti je všeč ali ne. In tale izdelek s 137 g CO2 si nikakor ne zasluži kakšnih odpustkov pri registraciji. Pa da vozilo, ki tehta manj kot 1t in nima preko 100 KM pokuri več kot 6 l/100 km po WLTP, jao, kam smo prišli.

 
Zdravilo za aerofobijo
Igre prestolov