Poraba 7,7 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 21.670 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • notranja arhitektura
 • bogat paket Initiale Paris
 • serijska oprema
 • opazno izboljšane vozne lastnosti v primerjavi s predhodnikom
 • zvočna izolacija
 • izboljšana multimedijska naprava
Minusi
 • končna cena testnega vozila
 • poraba goriva
 • prostor za stopala na zadnji klopi
 • občutljivost dežnega senzorja

Če se bo kdaj v prihodnosti našla kakšna parlamentarna Komisija za postavitev javnih spomenikov pred nalogo, da morajo poskrbeti za obeležje prevoznemu sredstvu, ki je najbolj zaznamovalo slovensko mobilnost, bi se verjetno – po stari spodnjekaravanški navadi – v javnosti sprožila precej burna debata. A četudi bi se na družbenih omrežjih do nezavesti razpravljalo o Rogovem Ponyju, Zastavinem »Fičku«, blejski pletni, razvpitem finskem osemkolesniku ali celo o kakšnem prizemljenem Adrijinem avionu, komisija vseeno ne bi imela težkega dela. Ter z veliko večino izbrala »našega« Clia.

Pod spomeniškim varstvom

V polpretekli zgodovini je sicer obstajalo kar nekaj legendarnih avtomobilskih modelov, ki so dodobra definirali slovenski prometni vsakdan. Spomnite se zgolj na kakšne produkte naše bivše socialistične države (Zastava Jugo, 750, …), Volkswagnovo zimzeleno uspešnico (Golf) ter Renaultove legendarne ikone (»Katrca«, »Petka« in Clio). To so bili pač tisti avtomobili, s katerimi se je tako ali drugače srečal prav vsak prebivalec naše dežele in brez katerih si skoraj ne moremo predstavljati slovenske mobilnosti zadnjih nekaj desetletij.

RENAULT CLIO 03A se vseeno zdi, da je daleč največji pečat pustil ravno Renaultov Clio, ki sicer velja za najbolj prodajano vozilo francoskega proizvajalca (okrog 15 milijonov) v zgodovini, pri čemer jih je bilo precej proizvedenih tudi na naših tleh. Tako je precejšnja verjetnost, da boste na cesti uzrli ravno takšnega z oznako »Made in Slovenia«, saj se je približno vsak sedmi Clio rodil ravno v novomeški Revozovi »porodnišnici« (cca. 2 milijona do sedaj).

Zato ne čudi, da na južni strani Karavank dodobra završi ob vsaki predstavitvi nove generacije Renaultove uspešnice, ki je sicer dobila ime po muzi zgodovine iz grške mitologije. Nenazadnje tudi zato, ker že 25 let velja za najbolj prodajan avtomobilski model na naših tleh. Dosežek, s katerim bi se verjetno rad pohvalil prav vsak avtomobilski proizvajalec!

RENAULT CLIO 10

A če smo bili do sedaj še pri vsaki novi generaciji Clia vajeni, da (po stari francoski navadi) ponuja že na zunaj svojevrstno oblikovno revolucijo, pa nas je zadnja vsaj malce presenetila. Tako se nekako zdi, kot da je že prejšnja izvedba, pod katero se je podpisal Holandec Laurens van den Acker, pristala pod nekim čudnim spomeniškim varstvom, zaradi česar nove niti niso smeli preveč spreminjati. S tem pravzaprav ni nič narobe, da ne bo pomote, saj jim je že pri predhodniku uspelo ustvariti dovolj brezčasno obliko. Poskrbeli so še, da dosedanji lastniki četrte generacije Clia ne bodo imeli občutka vožnje zastarelega avta. Malce volkswagnovska poteza, se vam ne zdi?!?

Okej, novo verzijo boste vseeno prepoznali po drugačnih lučeh (svetlobni podpis v obliki črke C) s serijsko (!) LED osvetlitvijo, bolj svežih karoserijskih barvah ter spremenjenem zadku. Če se boste naokrog slučajno sprehajali še z metrom, boste brž ugotovili, da je tudi malenkost krajši (za 14 mm), nižji (za 8 mm) ter opazno širši (za 66 mm).

Francoska (r)evolucija

Če najnovejšega Clia na zunaj nikakor ne boste mogli ločiti od prejšnje generacije, pa se vam zna to zgoditi v tistem trenutku, ko boste čez voznikovo steklo pokukali v njegovo notranjost. Kakšna sprememba! Pri tem se ne smete čuditi, če se vam bo naenkrat zazdelo, da bi lahko bil predhodnikov notranji ambient, ki vam je še do nedavnega deloval dovolj moderno in sodobno, primeren le še za kakšno … Dacio.

RENAULT CLIO 11Za odličen prvi vtis že takoj na začetku poskrbi izbor notranjih materialov, kjer se ni varčevalo niti s tistimi malce bolj imenitnimi (beri: mehko gumirana plastika). Škoda Fabia in Seat Ibiza, učita se! Pozitivne občutke obenem nadgrajuje izjemno prijetna notranja arhitektura, kjer si še posebno pozornost zaslužijo nekateri domiselni elementi (npr. upravljala klimatske naprave, ki so si jih sposodili pri – o moj bog – Daciji Duster) ter zanimive barvne kombinacije. Da o simpatični ambientalni osvetlitvi ter nekaterih grafičnih detajlih na digitalnem merilniku niti ne govorim.

Povprečno raščeni potniki, ki bodo brž opazili oziroma z zadnjicami začutili bolj ergonomične sedeže (tudi na sedalih, ki so obenem daljša), se ne bi smeli pritoževati niti zadaj, kjer pa bi vseeno lahko bilo malce več prostora za stopala. Prtljažnik? Največji kadarkoli v bogati 29-letni zgodovini, saj vase spravi kar 391-litrskih VDA kock. Oziroma 25 manj, če pod motornim pokrovom brni »traktorski« dizel.

RENAULT CLIO 20Estetske fundamentaliste bi znala zmotiti zgolj ne najbolj posrečena umestitev 9,3-palčnega zaslona nove multimedijske naprave Easy Link, saj marsikomu deluje kot malce preveč avantgardno nastrojena umetniška instalacija. Res pa je, da smo se tovrstnih tablic v zadnjih časih že dodobra navadili tudi pri ostalih proizvajalcih, pa čeprav znajo to rešiti nekateri tudi bolje (npr. Suzuki Swift). A se brž odkupi s precej bolj odzivnim ter intuitivnim delovanjem, kot smo bili tega vajeni pri prejšnjih Renaultovih stvaritvah, pa četudi bodo starejši vozniki še vedno tožili nad zapletenostjo upravljanja (posamezni skriti meniji). K sreči pa vsaj klime ni potrebno nastavljati preko zaslona na dotik!

Ima vse, kar imajo večji

V tistih dneh, ko sem se naokrog preganjal z novim Cliom, sem bil neizmerno presenečen nad precej bolj odraslimi voznimi lastnostmi, kot sem bil tega vajen do sedaj pri Renaultovi prodajni uspešnici. Še posebej, če se spomnim na kakšno drugo generacijo iz leta 1998, ki že ob prihodu na trg ni bila ravno sinonim za užitek v vožnji. Okej, RS izvedbe ali celo V6 so seveda pri tem povsem izvzete. Tako imaš že zgolj zaradi izjemno dobro uravnoteženega podvozja, ki se lahko pohvali tudi z odličnim vzmetenjem, občutek, da si se znašel v razred večjem vozilu.

Progresiven volanski mehanizem je obenem precej bolj natančen in zgovoren kot nekdaj ter skoraj že na nivoju najboljših predstavnikov tega segmenta (Fiesta, Polo, Ibiza). Očitno je opravil novi Clio krajše izobraževanje tudi v njihovem športnem oddelku RS! Tako se je z novim Cliom užitek malce hitreje zapeljati tudi med kakšne serpentine, ko vse skupaj nadgradi zanesljiva lega na cesti, saj vseskozi veš, kaj se dogaja z avtomobilom, pri čemer se tudi v malce bolj mejnih trenutkih odzove dovolj predvidljivo. Pohvalno!

RENAULT CLIO 31

Vsem tistim avtocestnim migrantom, ki se na svoji vsakodnevni poti vozijo več ali manj sami ter nikakor ne želijo poslušati zvena »traktorskega« dizla, bi lahko bila daleč najbolj zanimiva najmočnejša turbobencinska različica, v kateri rezgeta 130 svobodeželjnih žrebcev. Sodoben 1,3-litrski štirivaljnik lahke gradnje, ki je nastal v skupnem sodelovanju s partnerji (MB, Mitsubishi, Nissan) v kombinaciji z odličnim 7-stopenjskim menjalnikom EDC ponuja dovolj suverenosti ter zna zadovoljiti tudi malce bolj dinamične voznike. Še posebej ob preklopu sistema Multisense v način Sport, pri katerem pa si manjšo kritiko zasluži zgolj volanski mehanizem, ki preveč otrdi in ne ponudi tiste prave informacije. Agregat je obenem dovolj živahen že v vrtljajnih nižavah (najvišja navorska vrednost že pri 1.600 vrtljajih) ter navdušuje z živahnostjo ter elastičnostjo. Kaj več v tovrstnem avtomobilu človek niti ne potrebuje, če ne išče ravno hot-hatch raket. Poraba? Morda bi lahko bila nižja, saj le na relacijskih poteh pade pod sedem litrov.

Res pa omenjena motorna opcija s svojo ceno, ki je pri tokrat preizkušenem vozilu presegla celo 20 tisočakov (dragocen paket Initiale Paris), ponuja precej poglobljeno razpravo o tem, če le ne bi bilo bolje poseči po opazno cenejši 100-konjski alternativi z ročni menjalnikom, ki bo sicer že v osnovi precej bolj iskana izbira med kupci novega Clia. Tako pa se vseeno bojim, da bodo prej omenjeni avtocestni migranti za isti kupček evrov še vedno raje pogledovali k tolikanj zaželenemu malo rabljenemu plemstvu iz uvoza z magičnimi kilometri. Pa četudi bi morda presenečeni ugotovili, da se zna tudi novi Clio ponašati s podobno bogato opremo (tudi varnostno-asistenčno) kot par let starejša vozila višjih razredov. Primerjajte zgolj kakšnega pet let starega Passata z novim Cliom z opremo Initiale Paris!  Ampak, saj veste, prava značka ima še vedno svojo magično moč.

Monument

RENAULT CLIO 08Čeprav je bil Renaultov Clio v zadnjih 25 letih najbolj prodajan avtomobilski model na naših tleh, pa nekako kar ne verjamem, da mu bo to uspelo tudi v naslednjem četrt stoletnem obdobju. Nenazadnje tudi zaradi čedalje bolj grozeče nevarnosti v obliki križancev, ki izjemno agresivno napadajo avtomobilski trg. Da o nekaterih prihajajočih rivalih, ki postajajo čedalje bolj prepričljivi (npr. Peugeot 208), niti ne govorim!

A vendarle bo v zadnji generacijski izvedbi že vsaj zaradi svojega imidža, simpatične oblike, patriotske ljubezni do »domačega« ter – kar je morda še najvažnejše – dovolj konkurenčne cene še vedno ohranil status enega najbolj popularnih avtomobilov na naših tleh. Avtomobil, ki bo še nekaj časa dodobra definiral slovensko mobilnost. Zatorej se ne bi prav nič čudil, če bo kdaj v prihodnosti dobil celo svoj javni spomenik, če že imamo na naših tleh obeležja, posvečena Melaniji, Avsenikovi harmoniki, vinski pletenki ter celo – neverjetno – bitcoinu.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prisilno polnjen 1,3-litrski štirivaljnik razveseljuje s prožnostjo in elastičnostjo ter ponuja v kombinaciji z odličnim 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom EDC, ki je sicer kot edini na voljo pri tej motorizaciji, izjemno prijetno vozno izkušnjo.
  9
 • Notranjost
  Enega največjih kvantnih preskokov je Clio naredil ravno znotraj, kjer ponuja ob najbogatejšem paketu opreme tudi precej imenitno gosposke občutke. Odličen izbor notranjih materialov, posodobljena multimedijska naprava ter solidno prostoren prtljažnik.
  10
 • Opremljenost
  Opremski paket Initiale Paris sicer ne bo prva izbira med kupci novega Clia, a kdor bo posegel po njem, se verjetno ne bi smel pritoževati, da bi mu še kaj bistvenega manjkalo.
  10
 • Vozne lastnosti
  Novi Clio se ponaša s precej bolj odraslimi voznimi lastnostmi, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. Uravnoteženo podvozje, odlična komunikacija volana s cestiščem ter dovoljšnja suverenost tudi v hitreje voženih ovinkih.
  9
 • Gospodarnost
  Clio z vrha ponudbe sicer presega mejo 20 tisočakov, kar pa se v primerjavi z bližnjo konkurenco (Fiesta) niti ne sliši preveč bizarno. Ne najbolj nežna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  Trenutno najmočnejša opcija v ponudbi bo zadovoljila tudi tiste, ki si želijo rahlo esenco dinamike. Komur pa to ni dovolj, bo tako ali tako počakal na RS petardice.
  9
 • Sklep
  Pri Renaultu so se precej resno lotili naloge, da s Cliom ohranijo primat njihovega najbolj prodajanega modela na tržišču ter obenem dokazujejo, da avtomobilom segmenta B še nikakor niso šteti dnevi.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 10.990
cena testnega vozila (€) 21.670
dolžina × širina × višina (mm) 4.050 x 1.798 x 1.440
dovoljena masa vozila (kg) 1.673
emisija CO2 (g/km) 129
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.333
masa praznega vozila (kg) 1.248
medosna razdalja (mm) 2.583
menjalnik/pogon 7-stopenjski EDC / spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 240 pri 1.600
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,42
osnovna cena vozila (€) 20.090
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 391-1.464
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbo-bencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutni/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

52 komentarjev za "Spomenik"


pskoda
3 meseci 29 dni nazaj

Za 21k€ sem dobil res da nekaj let nazaj čisto novo corso opc ne pa enega navadnega clia.
Zdaj je cena osnovne corse opc z 210hp 18k€

svetilnik
4 meseci 3 dni nazaj

Raje Fiesta, že zaradi boljših voznih lastnosti.

MORDOR
4 meseci 2 dni nazaj

Že clio 4 se pelje bolje kot fiesta. Je stabilen in gre lepo skozi ovinke.

McLaren
4 meseci 1 dan nazaj

Lol, Clio 4 da je boljsi kot Fiesta mk8 pri voznih lasnostih? A ma Fiesta 2 amortizerja uničena?

nejc1
4 meseci 2 dni nazaj

Katera fiesta to 2005? Si peljal novo 2019 letnik? Avto se pelje vrhunsko, lega odlična, na področju voznih lastnosti nima resne konkurence… Koliko je to nekomu pomembno je pa druga stvar, nekaterim zelo, drugim nič…

MORDOR
4 meseci 2 dni nazaj

Vem kako se vozijo fordi ter da so bili vedno vrhunski kar se tiče lege na cesti ter vedno korak pred konkurenco. Ampak tisti časi so mimo. Konkurenca je blizu oz.v cliovem primeru boljša.

xxl
4 meseci 2 dni nazaj

Razlika je tako nepomembna na cesti, da raje Cliota.

4 meseci 4 dni nazaj

Eh…zopet bom rekel, avto je zanimiv samo če kupujete emocionalno in ne racionalno. Pregovor koliko dnarja, toliko muzke tukaj najbolj drži. Poglejte ceno novih Renaultov in rabljenih. Padec je povsem logičen, takšni avti pač ne držijo cene enostavno zaradi kvalitete, videz se pa hitro spreminja in čez 3 leta bo spet novi Clio zunaj. Pa mi dajte minuse 😉

VW-T4
4 meseci 4 dni nazaj

ah pravljice…”bom kupil golfa, ker ga bom čez 5 let lahko prodal za 2000e več kot megana” – da je golf nov 3000e dražji pa nima veze… vsak avto je po 5 letih vreden le še polovico, ali manj….
Rabljeno vozilo višje kvalitete? Zakaj bi vzel 3 leta starega pasata, za isto ceno lahko dobiš 6 let starega mercedesa… skratka primerjave brez smisla….

4 meseci 4 dni nazaj

1)Torej po tvoje sem izgubil 1.000e ampak sem ves čas vozil VW namesto Renault? SIGN ME UP!
2)6 let stari mercedez bo imel verjetno že preko 100.000, vozilo ki je staro pa pod 100.000. Enostavno! Avto največ zgubi v prvih dveh letih..bajdwej

VW-T4
4 meseci 4 dni nazaj

s točko ena si pokazal, da si trol tako, da ne repliciram več :))

4 meseci 4 dni nazaj

Ne rabiš, hvala bogu tudi taki kot ti obstajajo 🙂

4 meseci 4 dni nazaj

Torej je za isti denar uvožen recimo passat z “magičnimi” kilometri bolj racionalen nakup?

4 meseci 4 dni nazaj

Z magičnimi kilometri ziher ne, ampak lepo ohranjeno rabljeno vozilo višje kvalitete pa zagotovo

Locher
4 meseci 4 dni nazaj

@Highupthere, taki izjemno redko pridejo na trg. #Menda obstajajo, ampak jih še nihče ni videl

4 meseci 4 dni nazaj

Zato se pa za avto odločaš racionalno in ne emocionalno

4 meseci 3 dni nazaj

In kaj je racionalno? Kateri avto konkretno in za kakšno ceno?

Locher
4 meseci 4 dni nazaj

@Highupthere, kaj ima racionalno odločanje veze z mojim prispevkom?

VW-T4
4 meseci 4 dni nazaj

če se odločaš racionalno, potem je edini racionalen nakup nova Dacia, oziroma kot bi rekel pogačnik Fiat panda. Vse ostalo je luksuz, ki je za prevoz od A do B nepotreben.

4 meseci 4 dni nazaj

ne, potem imej kolo in še aktiven si. Dacie, ki po 7 letih rjavi pa kar obdrži zase haha

4 meseci 4 dni nazaj

@Highupthere tebi se prau vidi da si en navaden pametni lokalni kafanđija, ki vozi 2011 passata iz uvoza in misli da je boga za jajca primu. Me res zanima koliko daleč sem od resnice…

4 meseci 3 dni nazaj

uff precej daleč :)) se ukvarjam z avtomobili zato vem kaj govorim lp. tukaj je pa polno različnih fanov in takih ki verjetno prodajajo tak avto in jim ni všeč kar se pove…

VW-T4
4 meseci 2 dni nazaj

Lokalni avtodiler iz celja, kjer je pasat letnik 2011 avto leta 2020 :))))

4 meseci 3 dni nazaj

Zakaj se pa zbrana družba pravzaprav krega?

Gosic
4 meseci 3 dni nazaj

Zato ker to je že v modi, v zraku. Karkoli odpreš na tem internetu, dobesedno.

Locher
4 meseci 1 dan nazaj

Mama, nekdo na internetu nima prav!

4 meseci 5 dni nazaj

Avto, vreden 20k ima vsaj pravo izpušno cev, za razliko od večine švabskih precenjenih fejk jajc. Pohvalno!

Polo78
4 meseci 5 dni nazaj

Ta razred mi osebno sicer ni zanimiv, ampak če bi gledal karkoli v tem velikostnem rangu, potem bi bil novi Clio ena izmed top izbir. Sam bi edino izbral dizla – zopet izhajam iz svojih potreb (večina km narejenih na AC, 130+ km v enem kosu), ki navkljub vsej gonji v zadnjem času velja še vedno za najbolj smotrn nakup, v kolikor se dela take ture. Je pa res, da za tako letno kilometrino in razdalje posegamo vsaj po razredu višje.

Firediver
4 meseci 5 dni nazaj

Tudi z posod(ic)o za gorivo pretiravajo v napačno smer. Čeprav je res, da je za človeka dobro, da se na dolgih progah večkrat ustavi in vsaj malo pretegne…

 
Izjemen napredek
Samo poznavalci