Novice

Alpine A110 E-ternité za električno prihodnost znamke

Znamka Alpine je predstavila prototip električne različice modela A110 ob njegovi šestdeseti obletnici.

Glede na to, da Skupina Renault že več kot deset let spada med pionirje na področju razvoja električnih vozil, je logično, da so se tudi pri znamki Alpine odločili izkoristiti pridobljeno znanje in izkušnje s tega področja pri zasnovi prvega električnega prototipa. Alpine A110 E-ternité kot električno gnan avtomobil z odpirajočo se streho predstavlja pravi laboratorij na kolesih, ki še naprej ohranja legendarno živahnost modelov znamke Alpine in prihaja v pravšnjem trenutku za počastitev 60. obletnice legendarne berlinette.

Električni pogonski sklop ob 300 Nm navora razvije 178 kW in avtomobil z maso 1.378 kg iz mirovanja do 100 km/h požene v 4,5 sekunde ter omogoča vožnjo z najvišjo hitrostjo 250 km/h. Za prenost moči in navora skrbi inovativen menjalnik z dvema sklopkama, ki so razvili v sodelovanju z njihovim dobaviteljem menjalnikov. Električno energijo zagotavlja baterijski paket s kapaciteto 62 kWh, ki ga sestavljajo enaki akumulatorski moduli kot v Renaultovem Méganu E-Tech, za katere pa so pri Alpini zasnovali posebna ohišja za doseganje optimalne porazdelitve teže.

Kot prvi A110 z možnostjo odpiranja strehe je električni prototip inženirje postavil pred nov izziv, saj je bilo potrebno najti rešitev za naglo vgradnjo odstranljive strehe, ki obenem ne vpliva na togost avtomobila. Streho, ki je sestavljena iz dveh strešnih školjk iz recikliranega ogljika, so v celoti zasnovali in izdelali znotraj podjetja.

Inovacije se nadaljujejo tudi v notranjosti, kjer informacijsko-multimedijska naprava uporablja voznikov osebni tablični računalnik in z integracijo Googlovega operacijskega sistema Android omogoča združitev vseh uporabnikovih aplikacij na eni napravi. Za vrhunski prostorski zvok bo skrbel sistem osmih zvočnikov z nizkotoncem, medtem ko dobro počutje zagotavlja izbira materialov s poudarkom na trajnostnem razvoju – med drugim so nekateri ključni deli izdelani iz kompozitov z lanenimi vlakni. Ta material izdeluje podjetje Terre de Lin iz Normandije in je ob boljših zvočnih lastnostih enako odporen kot kompozit z ogljikovimi vlakni.

Električni prototip A110 E-ternité je nastal v skladu z željo o elektrifikaciji Alpine, ki jo je Luca de Meo izrazil ob prihodu v Skupino Renault. Kmalu zatem se je pod vodstvom direktorja Laurenta Rossija posebna skupina inženirjev lotila dela in manj kot v letu dni zasnovala električno različico modela A110 z odstranljivo streho.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot v službi francoskih predsednikov
V sklopu podaljšane garancije Toyota Relax je tudi jamstvo za poškodbe pnevmatik