Novice

Bugatti Centodieci je dosegljiv peščici

Na tednu avtomobilizma v Montereyu je Bugatti razkril model Centodieci, narejen na osnovi Chirona in s ceno 8 milijonov evrov.

Glede na to, da beseda Centodieci v italijanskem jeziku pomeni število 110, lahko že po imenu povežemo novost z modelom Bugatti EB-110, ki je bil prvič predstavljen leta 1990 in je znamko ponovno ponesel med avtomobilsko elito. Avtomobil je bil v tistem času razkrit na 110. rojstni dan (takrat že pokojnega) ustanovitelja podjetja Ettoreja Bugattija.

Pri podjetju so se tokrat odločili, da ne bodo na novo ustvarili replike modela EB-110 v modernejši preobleki, temveč so za osnovo vzeli model Chiron in ga preoblikovali v duhu legende iz preteklosti ter tako dobili moderno interpretacijo oblikovanja in tehnologije tistega časa. Zgoraj omenjena filozofija je razvidna že na prvi pogled, saj je sprednji del avtomobila precej bolj klinaste oblike kot pri modelu Chiron, hladilna odprtina v obliki konjske podkve je manjša, preoblikovali pa so tudi odprtine za zajem zraka in sprednjo masko, ki naj bi skupaj s petimi ventilatorji na bokih vozila zagotavljala zadostno količino zraka za normalno delovanje agregata. Videz zadka zaznamuje osem svetlobnih elementov pod fiksno pritrjenim spojlerjem, pod njimi pa se nahajajo odprtine za odvod zraka ter precej velik zadnji difuzor. Z uporabo elementov iz ogljikovih vlaken so še dodatno zmanjšali maso avtomobila v primerjavi z modelom Chiron. Predstavljen model je obarvan v posebno nianso bleščeče bele, kot nasprotje črni barvi posebnega modela La Voiture Noire, ki je bil predstavljen na letošnjem ženevskem avtosalonu.

Celotna zasnova podpira brezhibno delovanje nadgrajenega 8,0-litrskega motorja W16, ki razvije 1.577 konjev pri 7.000 vrtljajih na minuto in jih tako ponuja 97 več od modela Chiron. Da iz mirovanja doseže 100 km/h, potrebuje le kratki 2,4 s, medtem ko doseže 300 km/h v 13,1 s. Impresivne zmogljivosti zaokroži še najvišja dosežena hitrost, elektronsko omejena na 380 km/h.

Po besedah  Stephana Winkelmanna, vodilnega moža podjetja, naj bi predstavljeni avtomobil kupcu nudil izboljšano razmerje med močjo in maso ter še bolj dinamično vožnjo. Bugatti Centodieci nameravajo izdelati v le desetih primerkih, kupci pa naj bi imeli možnost izbire barve. Kljub visoki ceni osmih milijonov evrov, ki jim bo potrebno prišteti še dajatve, naj bi bilo že vseh deset prodanih, kupci pa naj bi jih dobili v roku dveh let.

Avtomobilzem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Bugatti.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi bo na modelu Q4 e-tron omogočil prilagodljivo grafiko svetenja žarometov in zadnjih luči
Volkswagen ID. Buggy prvič na plažah Kalifornije