Novice

Geely in Baidu v skupen razvoj električnih avtomobilov

Kitajski lastnik švedskega Volva in podjetje, znano kot kitajska različica Googla, sta sklenila partnerstvo na področju razvoja električnih vozil ter avtonomnih in povezanih tehnologij.

Na podlagi dogovora med podjetjema Geely in Baidu naj bi slednje ustanovilo novo podružnico, v kateri bo potekal razvoj modelov, ki naj bi jih trgu ponudili pod novo, zaenkrat še nerazkrito znamko. Prvi modeli naj bi nastali na osnovi Geelyjeve električne platforme SEA (Sustainable Experience Architecture), ki naj bi jo opremili z novo razvitimi tehnologijami asistenčnih sistemov, multimedije in povezljivosti, razvitimi pod okriljem podjetja Baidu.

Po besedah predstavnikov avtomobilskega proizvajalca Geely naj bi platforma SEA predstavljala kombinacijo strojnih komponent in programske opreme, ki naj bi omogočala integracijo z naprednimi avtonomnimi sistemi. Sodelovanje obeh kitajskih podjetij se je začelo že leta 2019, ko so pričeli z razvojem sistemov umetne inteligence. Pri podjetju Geely sicer že sodelujejo tudi s spletnim velikanom Google, saj bodo multimedijsko-informacijski sistemi modelov znamk Volvo in Polestar v prihodnje zasnovani na osnovi Googlovega operacijskega sistema Android. Prvi model s takšnim informacijskim sistemom, ki med drugim omogoča tudi uporabo zemljevidov Google Maps, je električni pionir znamke Volvo, XC40 Recharge.

Nova Geelyjeva modularna platforma CMA, ki so jo razkrili preteklo leto, naj bi predstavljala osnovo vrsti prihajajočih električnih modelov znamk Volvo, Geely in premijske znamke Lynk&Co. Prvi model, razvit na tej platformi, ki je že prestal prva testiranja, pa je kupejevski križanec Lynk&Co Zero. Baidu, sicer najbolj znan kot kitajski internetni velikan, v okviru svoje podružnice Apollo zadnjih osem let razvija avtonomne sisteme, ki naj bi jih skupaj z zemljevidi Baidu Maps, uporabili pri novih modelih.

Zaenkrat še ne razkrivajo načrtov za poglobitev sodelovanja v prihodnosti, po besedah direktorja podjetja Baidu, Robina Lija, pa pri njihovem podjetju že vrsto let verjamejo v prihodnost inteligentne vožnje, zato ves ta čas vlagajo v področje razvoja sistemov umetne inteligence. Sodelovanje s podjetjem Geely, ki premore izdatne izkušnje s področja razvoja in izdelave učinkovitih, zanesljivih in varnih avtomobilov, pa zato predstavlja idealno partnerstvo za njihov nadaljnji razvoj na tem področju.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Geely.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Gladiator končno tudi na stari celini
Omejena jubilejna serija Boxster 25 let