Novice

PRIMA v kompaktnem kombilimuzinskem razredu

Lahko bi jih označili kot evropsko avtomobilsko klasiko, saj so imeli tradicionalno vlogo enega najpomembnejših prodajnih segmentov. Upamo le, da ne bodo statusa klasike v naslednjem desetletju ali dveh dobili tudi na račun popolne prevlade križancev, ki jim vztrajno prevzemajo kupce.

Morda se boste spomnili, da smo se kompaktnega razreda dotaknili že pred leti, ko smo primerjali družinske karavane. Tokrat pa smo se s kolegi odločili, da preverimo, kaj je novega med petvratnimi limuzinami, ki so primerne tako za poslovno rabo kot tudi za potrebe povprečne slovenske družine.


PRIMA smo: Avtomanija, Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Uradna slovenska avtomobilska statistika* jih označuje kot srednji spodnji razred. Konec lanskega leta je pri nas njihov delež trga v limuzinski in karavanski karoserijski obliki znašal 13,6 % prvič registriranih novih vozil in se je v primerjavi z letom prej znižal za 37,7 %, torej bistveno več, kot je znašal upad celotnega trga osebnih avtomobilov (26,6 %).

S tem dosežkom so bili manj kot dve odstotni točki pred križanci enake velikosti, razmerje pa se bo v naslednjih letih predvidoma prevesilo v korist križancev. Pospešeno, če bo še kateri izmed proizvajalcev sledil primeru Citroëna, ki je z novim C4 nedvomno prestopil mejo segmenta in bi ga na nek način lahko že zdaj šteli med križance. Podatki o tržnem deležu kompaktnih limuzin, kombilimuzin in karavanov med novimi vozili pred letom 2019 žal niso neposredno primerljivi, ker je medtem prišlo do preoblikovanja razredov (med drugim so do takrat pri Sekciji za osebna vozila v segment šteli tudi dobro prodajana Nissan Qashqai in Renault Kadjar). Približno pa stanje lahko opiše podatek, da so jim v letu 2017 pripisali skoraj četrtinski delež vseh novih prvič registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji.


Naše pretekle projekte PRIMA, ki jih skupaj ustvarjamo od leta 2016, si lahko ogledate na tej povezavi.


Na trgu je v tem razredu precej ponudbe, a nam kljub trudu ponovno ni uspelo zagotoviti sodelovanja vseh tekmecev. Na primerjalnem testu smo tako soočili:

prima-primarySodelujoči zastopniki znamk so poskrbeli, da smo lahko v velikem testu primerjali lastnosti avtomobilov z bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom, kar je bilo pomembno pri vrednotenju njihovih voznih lastnosti. Dodali smo vtise o uporabnosti in prostornosti potniškega dela in prtljažnika, razpoložljivosti sodobnih vozniških pomagal in storitev povezljivosti ter preverili skupne stroške lastništva. Ocenjevanje smo zaključili z našim videnjem njihovega celostnega nastopa.

Rezultate primerjave bomo objavili v četrtek, 13. maja.

Avtomobilizem.com ( Foto: PRIMA.)

*Podatki Sekcije za osebna motorna vozila v okviru Trgovinske zbornice Slovenije, ki jih pripravlja podjetje Ardi.

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "PRIMA v kompaktnem kombilimuzinskem razredu"


Gosic
2 leta 11 meseci nazaj

Pričakujem odličen test! Lahko sklepamo, da je velika verjetnost, da bo zmaga potovala v Wolfsburg. To lahko sklepamo iz dejstva, da je kar 33% vozil na testu enakega koncerna. Kdo bo koga? Kdo bo imel daljšega? Kdo širšega? Ali bo Golf 8 neprepričljiv v zavojih, a izjemen kot celota? Ali njegova dolgočasna oblika zagovarjana z brezčasnostjo? Njegov počasen in vsake toliko muhast infotaiment odlikovan z izjemno naprednostjo? Ali bodo konkurentje pokarani ( ti ti ti) glede prevelikega posvečanja tipkam na dotik? Ali bo Mazda 3 končala za zadnjem mestu, morda predzadnjem (?), zaradi manjka turbo polnilnika :(( ? Izjemno pomembno novico bomo izvedeli kmalu, zato ostanite z nami.

Ivan36
2 leta 11 meseci nazaj

Po zaslugi Golfa in ti Golf razreda trpimo avtomobilsko podhranjenost že 40 let!!! Golfi in ti gofov razred bi komot imeli V6 motorje do 2.5 litra in minimalno 190KM! Tak pa samo mlinčki od 1 serije dalje 1100 ccm pa 1.6D 25 let +

tha_man
2 leta 11 meseci nazaj

Btw. kako to, da je na drugi fotki rdeča Mazda 3, na ostalih pa siva? Pa zakaj je med tagi DB11 volante? 🙂

tha_man
2 leta 11 meseci nazaj

hehe rdeča mazda 3 pade v oči 😉

2 leta 11 meseci nazaj

golf,skoda ali pa seat, to je jasno v naprej, v oddaji volan dozivljajo orgazme nad temi znamkami, sploh nad golfi

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Avtomobili so na MQB platformi zelo dobri, prostorni in uporabni. Jaz sem imel golfa 7.5 (prvi vw) in moram priznati, da je bilo vse top. Nobenih problemov vse je delovalo kot mora. Avto mi je nudil vse kar sem rabil oz nisem pogrešal nič

pleomax
2 leta 11 meseci nazaj

Pomoje golf ne bo zmagal, ker se mi ne zdi več takšen kot so bile prejšnje generacije, to pomeni, da je dober povsod, nikjer pa najboljši ali najslabši, to pomeni, da tudi v notranjosti niso eksperimentirali in je bilo komu sicer malo dolgčas, ampak vedno si vedel kje je kaj in kako deluje. Z novo generacijo pa so to storili le z zunanjostjo, ki je niso hudo spremenili, notranjost pa zelo, za moje pojme občutno preveč, saj je praktično vse na dotik in zelo vprašljivo, kar se varnosti in intuitivnosti tiče. Seveda moje mnenje ampak opažam, da ga deli veliko ljudi. 308-ka. Je pa že v 8. letu starosti, ampak mislim da še vedno lahko ponudi med konkurenco enega boljših motorjev, če gledamo 1.2 130. Tudi notranjost se mi sploh z digitalnimi števci ne zdi še za odmet. Za focusa vem da so bile cene gromozanske na začetku prodaje, kako je zdaj ne vem, a na cesti jih praktično ne vidim. Astra je bila pa pred prenovo pomoje best buy s ceno, zdaj mislim da je tudi poskočila, ampak še vedno je v primerjavi s konkurenco prijazna. Pelje se za moje pojme dobro, luči so pa itak vrhunske (matrix). Mazde ne poznam, tudi c4 ne, ampak tam citroen poudarja udobje in zna test hitro biti krivičen do c4, saj bo najbrž v dinamiki tudi najslabša. Se bori za specifične kupce in mislim da je prav tako, da se ne trudijo čisto vsi delat all rounderja ampak dajo prednost točno določeni stvari.

 
Mercedesov koncept EQT vnaša več prestiža v razred enoprostorcev
Solterra bo Subarujev prvi električni križanec